Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ενοπλοι κατέλαβαν την τοπική κυβέρνηση στην Κριμαία


Την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία κατέλαβαν ένστολοι ένοπλοι, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το πρακτορείο μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη
Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: «Εμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».

Χθες, η Κριμαία έγινε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων χθες ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής.

Χιλιάδες φιλοδυτικοί εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.

Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές -στην πλειονότητά τους Τάταροι- συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Σιμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας.

Οι Τάταροι διαδηλωτές κρατούσαν μια γαλάζια σημαία και επαναλάμβαναν το σύνθημα "Κάτω η συμμορία", που κυριάρχησε και στις διαδηλώσεις του Κιέβου. Απέναντί τους, οι φιλορώσοι ανταπαντούσαν ότι "η Κριμαία είναι ρωσική".

Ο ηγέτης των Τάταρων Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ο οποίος πήγε να χαιρετίσει το πλήθος αλλά γιουχαΐστηκε από τους φιλορώσους διαδηλωτές, είπε στο Ρόιτερς: "Θυμόμαστε τι έκαναν οι Ρώσοι σ' εμάς τους Τάταρους. Σήμερα, εξαιτίας τους, είμαστε μειονότητα στην πατρίδα μας (. . .). Έχουμε πολεμήσει περισσότερες φορές στο πλάι των Ουκρανών παρά εναντίον τους και είμαστε πιστοί σ' αυτούς".

Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο αλλά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έξω από το κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ. Το πτώμα βρέθηκε κοντά στο κοινοβούλιο, ανέφερε εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Υγείας και σύμφωνα με πληροφορίες το θύμα δεν έφερε κανένα ίχνος εξωτερικού τραύματος.

Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών της Κριμαίας διέψευσε την πληροφορία ότι ο άνθρωπος αυτός σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε στη Συμφερόπολη.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ απέκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία.

"Το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συζητήσει την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο την αμαύρωση του αυτόνομου κοινοβουλίου της Κριμαίας", είπε ο εκπρόσωπός του, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα των φιλορώσων διαδηλωτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής.

Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να διαλύονται γύρω στις 16.00 (τοπική ώρα), μετά από έκκληση που απηύθυναν οι βουλευτές να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Οι Τάταροι, ένα τουρκόφωνο μουσουλμανικό φύλο, εγκαταστάθηκαν στην Κριμαία τον 13ο αιώνα.

Επί Στάλιν εξορίστηκαν στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία ως συνεργάτες των Ναζί, όμως πολλοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991. Σήμερα αποτελούν το 12% των 2 εκατομμυρίων κατοίκων της χερσονήσου και στήριξαν ενεργά τις κινητοποιήσεις εναντίον του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς.

Η Κριμαία ήταν το "δώρο" του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουτσόφ στην Ουκρανία το 1954. Παραμένει μέχρι και σήμερα η μοναδική περιοχή της Ουκρανίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσικής καταγωγής και ένα μέρος του στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη. Καθώς θεωρείται ο τελευταίος ισχυρός προμαχώνας της νέας, φιλορωσικής αντιπολίτευσης στη μετά τον Γιανουκόβιτς εποχή, οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας εκφράζουν ανησυχία για τις αποσχιστικές τάσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom