Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Στο νησί των ανέμων, ξένος αέρας πήρε τις βίλες και τις σήκωσε

Αλλάζουν χέρια οι βίλες της Μυκόνου. "Απόβαση" ξένων στο νησί των Ανέμων. Ποιοι διάσημοι αποχωρίζονται τις βίλες τους. Οι τιμές που ζαλίζουν και οι νέοι επενδυτές. Τι δηλώνουν μεσίτες που δραστηριοποιούνται στο νησί.
Γράφει η Μαρίνα Κουτσούμπα

Το τελευταίο διάστημα έχει φουντώσει το πάρε - δώσε στο νησί των ανέμων, με υπερπολυτελείς βίλες να αλλάζουν χέρια για διόλου βέβαια ευκαταφρόνητα ποσά στην Ελλάδα της κρίσης.


Μετά το πρόσφατο "κρούσμα" του Πέτρου Κωστόπουλου -ξεχωριστή
περίπτωση καθώς το ακίνητο πωλήθηκε από τη Eurobank έναντι 5.500.000 ευρώ- έντονα συζητείται η πώληση της βίλας της Ρούλας Κορομηλά στην περιοχή Διακόφτης, με πανοραμική θέα προς τη Δήλο και την παραλία του Αϊ - Γιάννη, που φημολογείται πως στοίχισε στον νέο ιδιοκτήτη 2.500.000 ευρώ.
Οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν και τον Αντώνη Λυμπέρη να βγάζει στο σφυρί δύο από τις βίλες του στην περιοχή Χουλάκια -800 και 500 τετραγωνικών μέτρων- για 5.000.000 ευρώ.
Για το ακίνητο - φιλέτο που απέκτησε ο πολυεκατομμυριούχος Τίτος Βασιλόπουλος, μία βίλα 1.000 τετραγωνικών μέτρων που ανήκε στον επιχειρηματία Νίκο Βογιατζόγλου, διάθεσε 5.000.000 ευρώ.
Στον χορό των αγοραπωλησιών έχουν μπει ακόμα τα ονόματα του επιχειρηματία Νέλλου Κανελλόπουλου και της Αλίκης Λιβανού.
Οι τιμές βέβαια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν προδίδουν μια Ελλάδα που βρίσκεται σε κρίση. Ο χορός εκατομμυρίων ευρώ στη Μύκονο καλά κρατεί. Ακόμα και οι μειωμένες λόγω συνθηκών τιμές, είναι απλησίαστες για τους "κοινούς θνητούς".
Για τους έχοντες πάλι, υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. "Είναι πολύ μικρό το ενδιαφέρον των Ελλήνων. Επειδή όμως έχουν πέσει οι τιμές, οι ξένοι επενδυτές είναι περισσότεροι από παλιά", εξηγεί στο NEWS 247ο Γιάννης Ρεβύθης του μεσιτικού γραφείου Prime Real Estate.
"Οι τιμές έχουν επηρεαστεί αλλά επειδή για τα ακίνητα σε νησιά υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους, δεν έχουν την ίδια πίεση και την ίδια ποσοστιαία μείωση στις τιμές των ακινήτων", συμπληρώνει.
Παρόμοια εικόνα μας μεταφέρει και ο διπλωματούχος σύμβουλος ακίνητης περιουσίας και εκτιμητήςΣταύρος Ηλιάδης του Real Estate in Mykonos, σημειώνοντας παράλληλα πως η ζήτηση δεν έχει σταματήσει μέσα στην κρίση.
"Το 80% του ενδιαφέροντος είναι για σπίτια 4 - 5 υπνοδωματίων με πισίνα και θέα στη θάλασσα και το 90% είναι από ξένους. Από Έλληνες σπάνια", υπογραμμίζει.
Βέβαια, το 2013 πωλήθηκε βίλα σε Έλληνα επιχειρηματία έναντι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό με τη σειρά του αποδεικνύει περίτρανα πως όσοι διαθέτουν το απαιτούμενο βαλάντιο δεν θα διστάσουν. Απλά είναι περιορισμένη αυτή η μερίδα Ελλήνων.
Ένα ακόμα θέλγητρο για την "απόβαση" ξένων επενδυτών στο νησί των Ανέμων αποτελεί και το γεγονός χορήγησης άδειας διαμονής με την αγορά ακινήτου άνω των 250.000 ευρώ.
"Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ζήτηση για αγορά κατοικίας λόγω χορήγησης άδειας διαμονής. Ήδη κάναμε ραντεβού με κάποιους Κινέζους και έχουμε ενδιαφερόμενους που θα έρθουν από αραβικές χώρες" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σταύρος Ηλιάδης.
Η αίσθηση που διαχέεται είναι πως θέλουν να πατήσουν πόδι στην Ευρώπη, με τους περισσότερους επίδοξους μνηστήρες για τα διαθέσιμα ακίνητα της Μυκόνου να προέρχονται από Λίβανο και Ισραήλ. Αυτοί που έχουν κάνει πίσω είναι Γερμανοί, Γάλλοι και Αμερικανοί.

Αυτό που παράλληλα διαμορφώνει το αποτέλεσμα των αγοραπωλησιών είναι η ανάγκη του ιδιοκτήτη. Υπάρχουν ορισμένοι, όπως μας εξηγεί, που λόγω ανάγκης θα ρίξουν αισθητά -για τα δεδομένα της Μυκόνου μην ξεχνιόμαστε- τις τιμές.
Από την άλλη πλευρά είναι και εκείνοι που διατίθενται να περιμένουν έως ότου εντοπιστεί ο αγοραστής που θα διαθέσει το επιθυμητό ποσό.
Λόγω αυτών των συνθηκών, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των υπό ενοικίαση ακινήτων. "Ιδιώτες με ακίνητα που τα είχαν προς πώληση και ποτέ δεν είχαν σκεφτεί να τα μισθώσουν, μπήκαν στη διαδικασία, έβγαλαν χαρτί ΕΟΤ και τα νοικιάζουν μέχρι να πουληθούν. Κάτι που δεν είχαν σκεφτεί ποτέ.
Ακόμα και ξένοι ιδιοκτήτες ακινήτων τα νοικιάζουν. Υπάρχουν πολλοί που αγόρασαν με επενδυτικό σκοπό. Επειδή παρατήρησαν πως μόνο εκεί μπορούν να έχουν τέτοια απόδοση στην ενοικίαση της εξοχικής κατοικίας τους.
Δεν υπάρχει άλλο νησί έτσι στην Ελλάδα. Σαν απόδοση ας πούμε στα χρήματά τους, υπολογίζουμε από 5 - 6% και πάνω", σημειώνει.

Η οικοδομική δραστηριότητα αποτελεί "είδος" υπό εξαφάνιση, καθώς δεν είναι λίγα τα ημιτελή κτίσματα και τα οικόπεδα με άδεια οικοδομής.
"Αγορασμένα με δάνεια από Έλληνες κατασκευαστές. Δεν ξεκινούν προφανώς επειδή δεν έχουν χρήματα για να χτίσουν. Έχουμε περιπτώσεις κατασκευαστών που είχαν 5 - 6 οικόπεδα και πούλησαν σε χαμηλότερες τιμές 1 -2 από αυτά για να μπορέσουν να αποπερατώσουν κάποια άλλα που τα είχαν φτάσει για παράδειγμα μέχρι τα τούβλα", επισημαίνει.
Από τη στιγμή που η χώρα βιώνει τις τραγικές επιπτώσεις της κρίσης, δεν θα μπορούσε η Μύκονος να μείνει ανεπηρέαστη. Βιώνει απλά τις συνέπειες σε άλλα μεγέθη που για τους απλούς πολίτες ενδεχομένως μοιάζουν τραγελαφικά.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom