Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ένα βήμα πριν τον διαμελισμό η Ουκρανία

-  Δημοψήφισμα για το αν η Κριμαία θα αποσχιστεί 
- "Εμφανίστηκε" ο Γιανουκόβιτς, ζήτησε άσυλο στη Ρωσία

- Η Βουλή της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας αποφάσισε προκηρύξει δημοψήφισμα
- Θα κρίνει αν η περιοχή θα μείνει στην Ουκρανία ή θα αποσχιστεί
- "Αντισυνταγματική η κυβέρνηση στο Κίεβο – Εθνικιστές και συμμορίες ανέλαβαν την εξουσία" είπε εκπρόσωπος της Βουλής
- Το πρωί έγινε εισβολή στο Κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης
- Σε θέσεις μάχης ρωσικά πολεμικά
- Γιανουκόβιτς: Θα παλέψω μέχρι τέλους, είμαι πρόεδρος της Ουκρανίας!



Όλο και πιο κοντά στη διάσπαση μοιάζει η Ουκρανία μετά τις ραγδαίες εξελίξεις προκάλεσε η εξέγερση κατά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η πτώση της κυβέρνησής του και ο σχηματισμός της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, που έχει έντονο το άρωμα της ακροδεξιάς. 

Η Κριμαία, όπου χθες συγκρούστηκαν φιλορώσοι και τατάροι και σήμερα ένοπλοι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης, είναι το νέο μέτωπο που άνοιξε.


Το μεσημέρι της Πέμπτης, η κυβέρνηση της αυτόνομης επαρχίας αποφάσισε να γίνει δημοψήφισμα για το μέλλον της περιοχής. Αν δηλαδή θα παραμείνει κομμάτι, έστω και αυτόνομο, της Ουκρανίας ή αν θα αποσχιστεί. 

Μέχρι στιγμής δεν ανακοινωθεί πότε θα γίνει το δημοψήφισμα. 

Σύμφωνα με την απόφαση της τοπικής Βουλής, το δημοψήφισμα γίνεται για τη βελτίωση του καθεστώτος αυτονομίας και την επέκταση των εξουσιών του. 

"Το προεδρείο της Βουλής θεωρεί πως η μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι να αποφασίσει απευθείας ο λαός. Πιστεύουμε πως μόνο με ένα δημοψήφισμα για τη βελτίωση του στάτους της αυτονομίας και της επέκτασης των εξουσιών της, οι πολίτες της Κριμαίας θα μπορέσουν να καθορίσουν το μέλλον τους, χωρίς καμία εξωτερική πίεση", δήλωσε η εκπρόσωπος της Βουλής, Οκσάνα Κόρνιτσουκ.

Η εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Κριμαίας μίλησε για αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας στην Ουκρανία από "ριζοσπάστες εθνικιστές που υποστηρίζονται από ένοπλες συμμορίες" και εξαιτίας αυτής η ειρήνη και η τάξη στην Κριμαία απειλούνται. 

Γιανουκόβιτς: Εγώ είμαι πρόεδρος της Ουκρανίας! - Του χορηγεί άσυλο η Ρωσία


Η κατάσταση σε ολόκληρη την Ουκρανία και κυρίως στην Κριμαία παραμένει έκρυθμη, εν μέσω φόβων πως η Ρωσία ετοιμάζει απόβαση, ο Γιανουκόβιτς "εμφανίστηκε" με δήλωσή του που μεταδόθηκε από ρωσικά ΜΜΕ. 

Επιμένει πως παραμένει ο πρόεδρος της Ουκρανίας και ζητά από τη Μόσχα να εγγυηθεί για την ασφάλειά του από τους "εξτρεμιστές" που ανέλαβαν την εξουσία στη χώρα. "Εγώ, ο Βίκτορ Φεντόροβιτς Γιανουκόβιτς... θεωρώ εαυτόν νόμιμο αρχηγό της ουκρανικής κυβέρνησης", είπε και προειδοποίησε για το φόβο (!) μιας εμφύλιας διαμάχης... "Απείλησε" επίσης ότι θα παλέψει μέχρι τέλους!

Και θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να εφαρμόσει τη συμφωνία η οποία υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και η οποία κατέρρευσε μέσα σε λίγες ώρες.
"Δυστυχώς, ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας είναι παράνομο", πρόσθεσε επισημαίνοντας την απουσία πολλών βουλευτών του Κόμματος των Περιφερειών.

Σύμφωνα με τον Γιανουκόβτις είναι σαφές πώς οι νοτιο-ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας δεν αποδέχονται την αναρχία που επικρατεί στη χώρα, όπου οι ηγέτες επιλέγονται από τον όχλο.

"Είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγγυηθούν την προσωπική μου προστασία απέναντι σε πράξεις των εξτρεμιστών. Είμαστε μάρτυρες στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας μας μίας έκρηξης του εξτρεμισμού. Απειλές έχουν εκτοξευθεί εναντίον μου και εναντίον υποστηρικτών μου".
Το αίτημά του για άσυλο έγινε άμεσα αποδεκτό από τη Μόσχα. Η Ρωσία συμφώνησε να εγγυηθεί την προσωπική ασφάλεια του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επίσημη ρωσική πηγή.

"Σε σχέση με την έκκληση του προέδρου Γιανουκόβιτς για την παροχή εγγυήσεων για την προσωπική του ασφάλεια, αναφέρω ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί επί του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας", δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες, που για την ώρα παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, τις οποίες μετέδωσε το ρωσικό RBK ανέφεραν ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται ήδη στη Μόσχα και μάλιστα τον είδαν σε ξενοδοχείο της ρωσικής πρωτεύουσας πριν μεταφερθεί σε σανατόριο στις παρυφές στα προάστια! 

Σύμφωνα με το Associated Press η ασφάλεια στο ξενοδοχείο Ukraina Hotel ήταν ασυνήθιστα αυξημένη.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Μικόλα Γκολόμτσα δήλωσε χθες ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατά του οποίου το Κίεβο ζήτησε έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως, εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουκρανία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom