Η ΤΡΟΪΚΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ...
Το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τα μέτρα που θα το καλύψουν, επανέφεραν οι επικεφαλής της τρόικας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκαλώντας αμηχανία στην κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές επέστρεψαν στην Αθήνα χωρίς καμία διάθεση συμβιβασμού, αλλά κυρίως χωρίς καμία πρόθεση πριμοδότησης της κυβέρνησης εν όψει Ευρωεκλογών.
Χάπενινγκ διαδηλωτή έξω από το υπ. Οικονομικών, τη στιγμή που μόλις έχουν εισέλθει οι τροϊκανοί. Οι έντονες πιέσεις τους οδηγούν την κυβέρνηση σε... «κούρεμα» εξαγγελιών ως προς την επιστροφή του 70% του πλεονάσματος στις ευπαθείς ομάδες... (φωτ. Infimenews)Το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τα μέτρα που θα το καλύψουν, επανέφεραν οι επικεφαλής της τρόικας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκαλώντας αμηχανία στην κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές επέστρεψαν στην Αθήνα χωρίς καμία διάθεση συμβιβασμού, αλλά κυρίως χωρίς καμία πρόθεση πριμοδότησης της κυβέρνησης εν όψει Ευρωεκλογών.
Οι πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά της τρόικας
καταρρίπτουν την κυβερνητική θέση ότι υπάρχει «σύγκλιση απόψεων με τους δανειστές» αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014, ενώ παράλληλα ανοίγουν και πάλι τις συζητήσεις για την άμεση λήψη μέτρων.
Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των ελεγκτών, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν γεφυρωθεί, καθώς κατά τη διάρκεια της διακοπής των διαπραγματεύσεων εκ του σύνεγγυς, έχουν προκύψει νέα στοιχεία που επηρεάζουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013.
Οι δανειστές ζήτησαν από την πρώτη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, πλήρη ενημέρωση για τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αναφορικά με το μισθολόγιο των ενστόλων.
Η τρόικα, πέραν από την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών, ζητά πλήρη στοιχεία και για τη μόνιμη επίπτωση που θα έχει στις δαπάνες του προϋπολογισμού. Παράλληλα, οι δανειστές ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να τους ενημερώσει για τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να καλυφθεί η συγκεκριμένη δαπάνη.
Οι απαιτήσεις των δανειστών επιβεβαιώνονται μάλιστα και από τις χειμερινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ναι μεν βλέπει να επιστρέφει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, ωστόσο διαπιστώνει την ανάγκη νέων μέτρων για φέτος και το 2015.
Ταυτόχρονα, οι ελεγκτές, οι οποίοι αμφισβητούν το μέγεθος του πλεονάσματος, φαίνεται πως δεν συμφωνούν με τη λύση διάθεσης μέρος του, ώστε να καλυφθεί η τρύπα που ανοίγει στον κρατικό προϋπολογισμό από τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και τις υπόλοιπες δικαστικές αποφάσεις.
«Κούρεμα» εξαγγελιών
Οι δανειστές έχουν ήδη εκφράσει την άποψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να καλυφθούν «έκτακτες» ανάγκες, ενώ επιμένουν ότι δεν πρέπει να μοιραστεί το μεγαλύτερο μέρος του σε ευπαθείς ομάδες, καθώς έτσι θα περιοριστεί η βιωσιμότητά του.
Οι έντονες πιέσεις της τρόικας και στο συγκεκριμένο μέτωπο έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση να «κουρέψει» τις εξαγγελίες για επιστροφή του 70% του πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες, με ανώτατη κυβερνητική πηγή να δηλώνει ότι «είμαι του λίγου και του ακριβούς» .
Την ίδια στιγμή κορυφαίοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών αποφεύγουν τις τελευταίες μέρες να αναφερθούν σε συγκεκριμένα μεγέθη για το πλεόνασμα του 2013 και αρκούνται απλώς να υπενθυμίζουν το στόχο (812 εκατ. ευρώ) που θέτει ο προϋπολογισμός.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί απέφυγε να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης. «Ας αφήσουμε τις διαπραγματεύσεις να εξελιχθούν», δήλωσε ο κ. Μπαγί, προσθέτοντας ότι η αποστολή είναι στην Αθήνα από την προηγούμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον Ολιβιέ Μπαγί, οι συνομιλητές συζητούν διάφορα θέματα και «δεν μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις σε καθημερινή βάση, πρέπει να περιμένουμε αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί και όχι φήμες».
Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», επισημαίνοντας πως «δεν το κάνουμε ποτέ, αφήνουμε τις συζητήσεις να εξελιχθούν».
http://www.enet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου