Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Γλώσσα λανθάνουσα ή 15.000 απολύσεις; - ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ «Κ.Ε.»


των ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ

Μια απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», για το πόσες θα είναι και από πού θα βρεθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο, άναψε φωτιές, καθώς επί της ουσίας ανεβάζει τον αριθμό των διαθεσίμων που θα χάσουν τη δουλειά τους, αλλά και το συνολικό νούμερο των απολύσεων στο Δημόσιο.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι η ανεργία «φρέναρε», άνοιγε το παράθυρο για περισσότερες από 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο που προβλέπει το Μνημόνιο.

Ο κ. Σαμαράς απαντώντας στην ερώτηση για τον τρόπο που θα επιτευχθεί ο στόχος των απολύσεων από το Δημόσιο έως το 2014, τόνισε ότι «οι 15 χιλιάδες "απομακρύνσεις" περιλαμβάνονται στις 25 χιλιάδες που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Δεν είναι επιπλέον!».

Ομως, ότι ήδη, χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία της διαθεσιμότητας, έχουν απολυθεί οι 2.656 υπάλληλοι της ΕΡΤ, ενώ από την κυβέρνηση γίνεται αγώνας δρόμου για να απομακρυνθούν οι 6.000 συμβασιούχοι που με δικαστικές αποφάσεις συνεχίζουν να εργάζονται στο Δημόσιο.

Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη απάντηση, φαίνεται ν' αδειάζει και τον αρμόδιο υπουργό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προ ημερών είχε δηλώσει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα θα απολυθούν.

Ταυτόχρονα, στην ίδια συνέντευξη η οποία πήρε μεγάλη δημοσιότητα, εμφανίστηκε με διάθεση να αλλάξει το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία, εξαιτίας των σκληρών μέτρων και της φορολογικής αφαίμαξης που έχουν υποστεί οι πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ προσπάθησε να δώσει την εικόνα μιας διαφορετικής Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που δεν υποφέρει, δεν ματώνει και δεν έχει χάσει την ελπίδα της.

Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε και στην πρώτη προεκλογικού τύπου παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους, από τα λεφτά του πλεονάσματος, τάζοντας τους το μεγαλύτερο μέρος από το 70% του πλεονάσματος. Δεν είπε όμως πώς θα έρθει αυτό το πλεόνασμα, όταν θα πάψει το λογιστικό παιχνίδι με τις επιστροφές φόρου και τη μείωση των επενδυτικών δαπανών.

Ο κ. Σαμαράς αμφισβήτησε και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ανεργία καλπάζει, κάνοντας λόγο για «φρένο» στην αυξητική τάση, έστω και αν η Eurostat λίγες μέρες πριν την είχε υπολογίσει στο 27,6%. Πιο ψηλά δηλαδή και από την Ελληνική Στατιστική. Ωστόσο, κάλεσε τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους να περιμένουν τους επενδυτές και την ανάπτυξη για να βρουν δουλειά.

Ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε και το γεγονός ότι στην αγορά υπάρχουν μισθοί 300 έως 500 ευρώ, καθώς ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ. Παραδέχθηκε όμως ότι αυτά τα χρήματα υπάρχουν στη «μαύρη εργασία», χωρίς όμως να δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσει κυνήγι κατά των εργοδοτών που συντηρούν τη μαύρη εργασία. Βέβαια, δεν απάντησε και αν ένας εργαζόμενος μπορεί να ζήσει με 586 ευρώ το μήνα, σε μια Ελλάδα που το γραμματοκιβώτιο γεμίζει καθημερινά με ραβασάκια της Εφορίας.

Δεν είδε «επιτυχίες» η αντιπολίτευση
Εντονες ήταν οι πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η συνέντευξη του πρωθυπουργού καταγράφει με τον πλέον σαφή και αδιάψευστο τρόπο την αμετανόητη και κυνική προσήλωση της κυβέρνησης σε μια πολιτική καταστροφής».

Οπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Σαμαράς μιλά χωρίς κανένα ίχνος ντροπής για τα αποτελέσματα της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της ανεργίας και υπόσχεται και μεγαλύτερη "επιτυχία", εφ' όσον βέβαια γίνουν ακόμη περισσότερες απολύσεις. Δεν ξέρουμε αν είναι οπαδός της ομοιοπαθητικής, αλλά τουλάχιστον είναι πιο ειλικρινής από τους υπουργούς του όταν παραδέχεται ότι οι διαθεσιμότητες είναι ο προθάλαμος των απολύσεων».

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει τονίζοντας ότι στη συνέντευξη του πρωθυπουργού «συνοψίζεται ολόκληρη η λογική της μνημονιακής βαρβαρότητας των απολύσεων και των μισθών πείνας και η πραγματική στόχευση της πολιτικής της κυβέρνησης, που δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με τη μείωση του δημόσιου χρέους και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά με τα κέρδη των τραπεζών και του κεφαλαίου».

ΑΝΕΛ

Με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, τονίζει ότι «ενώ η κυβέρνηση εντελώς παραπλανητικά προσπαθεί να εμφανίσει ένα ήπιο κοινωνικό προσωπείο, στην πραγματικότητα ετοιμάζει μαύρο φθινόπωρο στους Ελληνες πολίτες, με δυσβάσταχτη φορολογία ακινήτων ακόμη και στα χωράφια, μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ, χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής».

ΔΗΜΑΡ

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ, αναφέροντας: «Η χώρα δεν χρειάζεται ενέσεις τεχνητής αισιοδοξίας. Η ανεργία αυξάνεται, η ύφεση συνεχίζεται και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται».

ΚΚΕ

«Η ανάκαμψη, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και οι επενδύσεις που επικαλείται ο πρωθυπουργός, δεν θα φέρουν καλύτερες μέρες για το λαό, όπως ισχυρίζεται, αλλά για το κεφάλαιο», σχολιάζει το ΚΚΕ και καλεί το λαό «να γυρίσει την πλάτη σε όλους όσοι του τάζουν σωτηρία μέσα από τον αντιλαϊκό δρόμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του καπιταλιστικού συστήματος».
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom