Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ντρόπιασαν την Ολυμπία . . . από υπερβάλλοντα ζήλο - Απαγόρευσαν το νερό στην τελετή της αφής (photos)

Λιποθυμίες πολιτών στο αρχαίο στάδιο γιατί η Αστυνομία τους απαγόρευσε το νερό

Του Γιάννη Σπυρούνη

Αυτό που συνέβη το πρωί της Κυριακής στο αρχαίο στάδιο δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά των τελετών αφής φλόγας για τις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αστυνομικοί στη μια και μοναδική πύλη εισόδου στο αρχαίο στάδιο, απαγόρευσαν στους θεατές να πάρουν μαζί τους νερό και τροφή, μετά από έλεγχο που τους έκαναν και σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά λιποθυμίας ανάμεσα στο πλήθος. Έκρηξη οργής από τους πολίτες που επέλεξαν να βρεθούν στην Αρχαία Ολυμπία και να θαυμάσουν την τελετή αφής.
nero3
Τα μέτρα της αστυνομίας ήταν πρωτοφανή για το βεληνεκές της εκδήλωσης. Μετά από καιρό στην Ολυμπία είδαμε και πάλι μαγνητικές πύλες ελέγχου των επισκεπτών, κάτι που είχε συμβεί το 2004 στους Αγώνες της Αθήνας αλλά και στην τελετή Αφής του Πεκίνου. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοια κινητοποίηση της Αστυνομίας για τελετή Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, όπου μέχρι και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούσε στην περιοχή, ενώ αστυνομικοί ήταν ακροβολισμένοι σε διάφορά σημεία.
nero2
Όμως αυτό που φάνηκε εξαιρετικά υπερβολικό ήταν η απαγόρευση στους πολίτες που παρακολούθησαν την τελετή, να πάρουν μαζί τους στο χώρο νερό και τροφή. Περίπου ένα δίωρο μέσα στον καυτό ήλιο, περίπου 1500 με 2000 πολίτες δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν με τίποτα τη μεγάλη ζέστη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εφτά άτομα λιποθύμησαν και ένας ηλικιωμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο φωτογραφικός φακός μας κατέγραψε τις προσπάθειες των διασωστών του Ερυθρού Σταυρού και του ΕΚΑΒ καθώς και γιατρού, να επαναφέρουν έναν ηλικιωμένο που έχασε τις αισθήσεις του.
nero6
Στο τέλος της τελετής, απαθανατίσαμε το σωρό από τα μπουκάλια με το νερό και τα τρόφιμα που είχαν μαζί τους οι πολίτες και αναγκάστηκαν από τους αστυνομικούς να τα αφήσουν έξω από το στάδιο. Και ο κόσμος βγαίνοντας από εκεί να παραπονείται έντονα για την κατάσταση που αντιμετώπισε… Πολλοί δε σχολίαζαν πως με τέτοια αντιμετώπιση δεν θα έρθουν ποτέ ξανά… Αρκετοί δε, αναζήτησαν ένα σφραγισμένο μπουκάλι νερού για να πιούν, μέσα από το σορό.
nero5
Δυστυχώς αυτή η επιλογή σκληρών μέτρων χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική απειλή για την διοργάνωση, δεν αναδεικνύουν τα θέματα του Ολυμπισμού, προσβάλουν την Αρχαία Ολυμπία και δημιουργούν άσχημες εντυπώσεις για τον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom