Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Αγγίζει την απόλυτη αυτοδυναμία η Μέρκελ

Στο όριο Ευρωσκεπτικιστές (Afd) και Φιλελεύθεροι (FDP)
Την απόλυτη αυτοδυναμία αγγίζει η Μέρκελ, καθώς τα πρώτα exit polls δείχνουν ισχυρό προβάδισμα του CDU, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 20 ετών, από το 1990 με τον Χέλμουτ Κολ. Την αυτοδυναμία αγγίζει πρώτη φορά από το 1957 επί Αντενάουερ.

Τρεις έδρες λείπουν στην Α. Μέρκελ για την αυτοδυναμία, σύμφωνα με την τελευταία προβολή αποτελεσμάτων από το ARD. Τελευταία προβολή αποτελεσμάτων από ARD, 22.20 (ώρα Ελλάδος):

Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) :41,8 %
Σοσιαλδημοκράτες (SPD) : 25,5 %
Φιλελεύθεροι (FDP) : 4,7 %
Πράσινοι (Grüne) : 8,4
Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) : 8,5
Kόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία: 4,9 %

Για θρίλερ μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας κάνει λόγο το AFP, ώστε να γίνει γνωστό κατά πόσο η Κεντροδεξιά της Α. Μέρκελ θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Νέα εκτίμηση από ARD - ZDF
Χριστιανοδημοκράτες 42,4 - 42,5%
Σοσιαλδημοκράτες 25,4 - 25,9%
Αριστερά 8,3 - 8,4%
Πράσινοι 8 - 8,2%
Ευρωσκεπτικιστές 4,9%
Φιλελεύθεροι 4,5 - 4,6%

Δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα όλων των εκλογικών αναμετρήσεων για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Στο όριο της εισόδου για τη γερμανική Βουλή οι Φιλελεύθεροι, αλλά και οι Ευρωσκεπτικιστές (Afd). Χάνεται κάθε ελπίδα αυτοδυναμίας της Μέρκελ, αν τελικά μπει στη Βουλή το Afd.

Υποστηρικτές της Μέρκελ. ODD ANDERSEN / AFPΥποστηρικτές της Μέρκελ. ODD ANDERSEN / AFPΤο ZDF μεταδίδει ότι, αυτή τη στιγμή, η Μέρκελ κερδίζει αυτοδυναμία 304 εκ των 606 εδρών στο γερμανικό κοινοβούλιο (ο αριθμός των εδρών δεν είναι σταθερός, αλλά αυξομειώνεται ανά εκλογική αναμέτρηση).
Άγκελα Μέρκελ και Πέερ Στάινμπρουκ. Φωτογραφία: JOHN MACDOUGALL/JOHANNES EISELE / AFPΆγκελα Μέρκελ και Πέερ Στάινμπρουκ. Φωτογραφία: JOHN MACDOUGALL/JOHANNES EISELE / AFP
Για απόλυτη πλειοψηφία Μέρκελ κάνει λόγο το γερμανικό δίκτυο ARD, με 302 έδρες σε σύνολο 598.
«Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελενώπιον εκατοντάδων οπαδών της στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο. «Θα το αξιοποιήσουμε προσεκτικά και με υπευθυνότητα», όπως είπε. Η καγκελάριος ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος αλλά και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών και τον επικεφαλής του Χορτς Ζέεχοφερ για τη στήριξη που προσέφεραν.
Καμία απόφαση για τη νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να ληφθεί πριν να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση η Άγκελα Μέρκελ, ενώ συνεχίζεται το «θρίλερ» της αυτοδυναμίας.
Φανταστικό χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλγγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα οι Φιλελεύθεροι να εισέλθουν στο κοινοβούλιο ώστε η Κεντροδεξιά να έχει μια σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία. 
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε στο ARD ότι «οι ψηφοφόροι έδωσαν καθαρή εντολή στην Μέρκελ για να παραμείνει καγκελάριος και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση». Προφανώς όμως χωρίς τους Φιλελεύθερους. Για τον παραδοσιακό εταίρο του κόμματος τα μέχρι τώρα ποσοστά δείχνουν ότι με 4, 7% - κι εφόσον επιβεβαιωθεί από τα πρώτα αποτελέσματα - δεν θα εκπροσωπείται στην επόμενη βουλή. Θα είναι και η πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

from ZDF TVfrom ZDF TVExit poll από ARDExit poll από ARDΤο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα καλυτέρευσε μεν το ποσοστό του σε σχέση με το 2009, αλλά το 26% που δείχνουν μέχρι στιγμής τα έξιτ πολς, αποτελεί το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος. Ο πρόεδρος του SPD συνεχάρη την Α. Μέρκελ για την εκλογική της νίκη. «Με την Μέρκελ, CDU και CSU γνώρισαν μια μεγάλη επιτυχία, είμαστε δίκαιοι και τους συγχαίρουμε, είπε από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο. Η πρωτοβουλία βρίσκεται στο στρατόπεδο της κ. Μέρκελ, δήλωσε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ.
Η γενική γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες δεν θέλησε να δεσμευτεί για το εάν το SPD θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού σημειώνοντας ότι το κόμμα θα επιθυμούσε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Την έκπληξη κάνει η Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία, (AfD), που συγκεντρώνει 4,9% και βρίσκεται μια ανάσα για να στείλει εκπροσώπους στην επόμενη βουλή. 
Απώλεια της δύναμής τους υπέστησαν το κόμμα η Αριστερά και οι Πράσινοι.
Έτοιμοι για συνομιλίες με τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ δηλώνουν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι κεντροαριστεροί οικολόγοι Πράσινοι, εκφράζοντας ωστόσο απαισιοδοξία για το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.
 Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κυβερνητική συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών - Πράσινων με την μετακομμουνιστική Αριστερά, ακόμη και αν τα τρία κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά την πλειοψηφία στη Βουλή.
Για πιθανότητα ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών με τους επίσης συντηρητικούς Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας να επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, χωρίς να χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλες δυνάμεις για να σχηματίσει κυβέρνηση, κάνει λόγο ο αναλυτής της Deutsche Welle, Βόλκερ Βάγκενερ.
«Θρίαμβος για τη Μέρκελ, θρίλερ για Φιλελεύθερους και Ευρωσκεπτικιστές», είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της έγκριτης γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.
Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες έκανε λόγο ο ηγέτης τους, Ζιγκμαρ Γκάμπριελ.

Για κυριαρχία της Μέρκελ στις εκλογές κάνει λόγο η Welt μετά τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στις γερμανικές εκλογές. Οι χριστιανοδημοκράτες σύμφωνα με την εφημερίδα μπορούν να βελτιώσουν το ποσοστό τους από το 33,8 % των προηγούμενων εκλογών στο 40 %. Εκλογικό θρίλερ αναμένεται όμως με τους φιλελεύθερους. Μέχρι στιγμής το κόμμα του FDP λαμβάνει 4,7 %, γεγονός που σημαίνει πως δεν μπαίνει στην γερμανική βουλή.
Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) λαμβάνει    8,5  % και οι πράσινοι   8,0 %. Με τα έως τώρα δεδομένα το κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για την Γερμανία συγκεντρώνει    4,9       %. και μένει εκτός γερμανικής βουλής.
Με τους οπαδούς του κόμματος της Μέρκελ να πανηγυρίζουν για τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ξεκινά το άρθρο της η Zeit. Στην συνέχεια του κειμένου αναφέρονται τα υψηλά ποσοστά που λαμβάνει το CDU/CSU στα πρώτα exit polls.Αγωνία για το κόμμα των φιλελευθέρων αν θα μπει στην Βουλή.
Ασαφές το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Έσση
Τα αποτέλεσμα στο κρατίδιο της Έσσης, όπου διεξήχθησαν τοπικές εκλογές παράλληλα με τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές σήμερα, παραμένει ασαφές, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Όπως μετέδωσε το δημόσιο κρατιδιακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Hessische Rundfunk, η Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU) συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό, ένα 38,9% των ψήφων. Όμως ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος του κόμματος αυτού, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) βρίσκονται ελαφρώς κάτω από το όριο του 5% που θα τους εξασφάλιζε την εκπροσώπησή τους στην κρατιδιακή βουλή.
Ούτε όμως η συμμαχία των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με τους Πράσινους καταφέρνει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην κρατιδιακή βουλή, ενώ το κόμμα Η Αριστερά οδεύει προς το να αυξήσει τημ δύναμή του, καθώς συγκεντρώνει ένα 6% των ψήφων.
Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, τα ποσοτά κατανεμονται ως εξής:
(Στους πίνακες βλέπετε αντίστοιχα τα προγνωστικά από ARD και ZDF)

CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές): 42 %  +8,2%
SPD (Σοσιαλδημοκράτες): 26 %                                                   +3%
FDP (Φιλελεύθεροι): 4,7 %                                                            -9.9%
GRÜNE (Πράσινοι): 8 %                                                                -2,7%
LINKE (Αριστερά): 8,5 %                                                               -3,4%
AfD(Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία): 4,9 %                        +4.9%
Πειρατές 2,5%                                                                                 +0,5%%
Λοιπά 4,9%                                                                                    -0,7%
Θέσεις αντιπροσώπων στην ομοσπονδιακή Βουλή σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit pools :
CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές): 299
SPD (Σοσιαλδημοκράτες): 183
FDP (Φιλελεύθεροι): 0
DE GRÜNEN (OιΠράσινοι): 58
DIE LINKE (Αριστερά):  58
Πηγές: ARD - ZDF - DW - Die Zeit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom