Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Μετά την γενική κατακραυγή ο Αθανασίου απέσυρε την ντροπολογία για τις ναυτιλιακές μετοχές

Απέσυρε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, την επίμαχη διάταξη, που εξαιρούσε τις ναυτιλιακές μετοχές από το να δηλώνονται στο «πόθεν έσχες» και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο βουλευτών της αντιπολίτευσης, αλλά και της συγκυβέρνησης. «Το σκεπτικό της τροπολογίας ήταν μόνο οι αυξήσεις του κεφαλαίου να γίνονται ευκολότερα και με μεγαλύτερη ταχύτητα, και καμιά υπόγεια διαδρομή ή εύνοια δεν υπέκρυπτε η κατάθεση της.
Για να μην υπάρχει καμία απολύτως σκιά αποσύρεται» δήλωσε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως -και αφού γίνει διαβούλευση με τα κόμματα- μπορεί να έρθει ως βασικό άρθρο νομοσχεδίου στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης των επενδύσεων.
Απαντώντας σε επικρίσεις για φωτογραφική διάταξη και ύποπτες συναλλαγές, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα γραφής για τη διαφάνεια και παρέπεμψε στις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, για μηδενική ανοχή στη διαφθορά.
«Αναγκαστήκατε να αποσύρετε μια τροπολογία με οσμή διαπλοκής γιατί σας πήραμε έγκαιρα χαμπάρι και ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες» σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και πρόσθεσε:
«Παραμένουν όμως τα ερωτηματικά, ποια συμφέροντα θέλατε να ευνοήσετε με αυτή την τροπολογία, η οποία δεν είχε την υπογραφή του συναρμόδιου υπουργού Οικονομικών, του κ. Στουρνάρα, και ήταν άκυρη».
Επιπλέον, κ. Παπαδημούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επεδίωξε να ευνοήσει συγκεκριμένα εφοπλιστικά συμφέροντα που έχουν στη διάθεσή τους και μέσα ενημέρωσης και την προειδοποίησε ότι δεν θα περάσει από τη Βουλή ενδεχόμενη επαναφορά της τροπολογίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, υπογράμμισε ότι ο εισηγητής του κόμματός του, πολύ καθαρά και έγκαιρα είχε ζητήσει την απόσυρσης της τροπολογίας γιατί είχε δημιουργήσει κάποιες υπόνοιες με την κατάθεση της.
«Και εγώ είμαι καχύποπτος πλέον στους καιρούς, που ζούμε, αλλά η μεταφυσική υποψία για το κάθε τι που έρχεται στη Βουλή χωρίς αποχρώσεις ενδείξεις, δεν είναι καλό» πρόσθεσε ο κ. Ντόλιος.
«Κάθε απόσυρση είναι μία συγγνώμη. Δικαιολογημένα την αποσύρατε. Σώσατε τον αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης αυτή τη φορά και παρακαλώ να μην εισάγετε τέτοιες τροπολογίες στο μέλλον, γιατί δεν θα σώσετε τον αυτοεξευτελισμό του κοινοβουλίου» δήλωσε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλετικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Βασίλης Καπερνάρος.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, επαίνεσε τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης να αποσύρει την επίμαχη διάταξη, την οποία χαρακτήρισε «σκανδαλώδη».
«Οι μετοχές πρέπει να καταγράφονται στο «πόθεν έσχες», καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση σας, αλλά αυτή η τροπολογία άνοιγε την πόρτα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» υπογράμμισε η κ. Γιαννάκακη.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο για «διαχρονικό σκάνδαλο ασυλίας που έχει το εφοπλιστικό κεφάλαιο».
«Αυτή η διαχρονική συμπεριφορά της κυβέρνησης αποτελεί και ένα από τους παράγοντας της σημερινής κατάστασης στη χώρα. Τέτοιες διατάξεις είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να εξυπηρετήσουν όλους αυτούς τους μέτοχους ναυτιλιακών εταιριών» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η απόσυρση της τροπολογίας είναι αφορμή να συζητηθούν και να ρυθμιστούν σειρά ζητημάτων, που συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας και τις επενδύσεις.
«Στον χώρο της ναυτιλίας πρέπει να αποφασίσουμε αν πρέπει να υπάρχει στρατηγική που θα αποδώσει και θα κάνει μια Ελλάδα ναυτιλιακό κέντρο» είπε ο κ. Βορίδης καλώντας την αντιπολίτευση να απαντήσει αν το θέλει αυτό. «Ενδεχομένως αυτή η τροπολογία έπρεπε να αποσυρθεί για να μη μείνουν σκιές, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη βασική στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης η Ελλάδα να γίνει χώρος επενδύσεων στο τομέα της ναυτιλίας» κατέληξε.
«Η τροπολογία απεσύρθη για να μην υπάρχει καμία σκιά για το τι στόχευε. Μακριά από μένα οι σκοπιμότητες ή ότι υπάρχει υπόγεια διαδρομή. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση να ευνοηθεί κάποιος, ιδίως ναυτιλιακές εταιρείες. Κίνητρο της κυβέρνησης ήταν να φέρουν εδώ τα κεφάλαια τους οι ναυτιλιακές εταιρείες» υπογράμμισε, κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Σχόλιο Ζείδωρον:Εμείς από την πρώτη μέρα που προέκυψε το θέμα γράψαμε για φωτογραφική διάταξη και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς και ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης παραμένει έκθετος μετά την αποκάλυψη Χρυσοχοϊδη ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom