Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν θέλουν επαναληπτικές εκλογές - Φόβοι για προβοκάτσιες (από ποιούς;)

Να αποφύγει το ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών στην περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής εξετάζει η κυβέρνηση. Παρά τις δηλώσεις που κάνουν, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική γιατί θα ενισχυθεί το «συνταγματικό τόξο», στην πραγματικότητα επιχειρούν να το αποφύγουν. 
της Βασιλικής Σιούτη

Ήδη από χθες, και σε συνεργασία με συνταγματολόγους, εξετάζουν διάφορα σενάρια αποφυγής των επαναληπτικών εκλογών.

Ένα από αυτά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες σε ανεπίσημες συζητήσεις, είναι να θεωρηθούν δόλιες και καταχρηστικές οι παραιτήσεις, κι έτσι να μην χρειαστεί να προκληθούν εκλογές. Με τη θέση αυτή διαφωνούν όμως πολλοί συνταγματολόγοι. Ένα άλλο ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι ο Άρειος Πάγος να μην επιτρέψει τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, λόγω του χαρακτηρισμού της εγκληματικής οργάνωσης. Αλλά και εδώ υπάρχουν πολλές νομικές ενστάσεις.
«Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ομαλότητα» δηλώνουν στο ΠΑΣΟΚ, όπου είναι προφανές ότι δεν επιθυμούν τις εκλογές, παρά τα όσα δηλώνουν δημοσίως. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μάλιστα, διαψεύδει ότι το ΠΑΣΟΚ φοβάται τις εκλογές και δηλώνει ότι «αντιθέτως, η κυβερνητική πλειοψηφία θα φτάσει τους 175 βουλευτές, αν γίνουν».
Ούτε στη Ν.Δ έχουν αποφασίσει πως θα κινηθούν και στην πραγματικότητα δεν θεωρούν εφικτή την πρόταση της Ντόρα Μπακογιάννη για ενιαίο ψηφοδέλτιο απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Τόσο η Ν.Δ όμως, όσο και το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθεί κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ, παίζουν με την πρόταση αυτή για επικοινωνιακούς λόγους. Πιστεύουν ότι στριμώχνουν την Κουμουνδούρου, εκθέτοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν συντάσσεται με το υπόλοιπο «συνταγματικό τόξο». 
Βέβαια, ούτε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν με το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Εκνευρισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και για την επιμονή του να ζητάει εκλογές. Κυβερνητικά στελέχη μετέφεραν προς τα ΜΜΕ σχόλια που ανέφεραν ότι «η δημοκρατία απειλείται και δεν χρειάζονται μικροκομματικές πολιτικές, αλλά ενότητα».
Μέχρι πριν από λίγο πάντως, συνεχιζόταν το brainstorming με συνταγματολόγους, διερευνώντας όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις επαναληπτικές εκλογές και θα προχωρήσουν σε αυτές μόνο αν δεν καταφέρουν να τις αποφύγουν και όταν θα έχουν διασφαλίσει κάποιες προϋποθέσεις.
Ανησυχία υπάρχει και για την κατάσταση των σωμάτων ασφαλείας. Παρά τα ξηλώματα στην αστυνομία και στην ΕΥΠ υπάρχουν βάσιμοι λόγοι (και κυρίως πληροφορίες) που τους κάνουν να πιστεύουν ότι ένα τμήμα τους διατηρεί σχέσεις με την Χρυσή Αυγή και δεν θα συνεργαστεί με προθυμία.
Επίσης, εκφράζονται φόβοι και για προβοκάτσιες το επόμενο διάστημα, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση και όλα τα κομματικά στρατόπεδα βρίσκονται σε συναγερμό.
 http://www.thepressproject.gr/

Σχόλιο Ζείδωρον:
Δικιά μας απορία:Από ποιούς περιμένουν την προβοκάτσια;Υπάρχει μεγαλύτερος προβοκάτορας από το ίδιο το κράτος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom