Σε μια σεμνή εκδήλωση που έσφυζε από τη γεμάτη διδάγματα από τη ζωή και τη δράσης του αγαπημένου μας συντρόφου Νίκου Καραντηνού, του κομμουνιστή δημοσιογράφου που με όπλο την πένα του πάλευε για το δίκιο του λαού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο φουαγιέ της Αίθουσας Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ η παρουσίαση της έκδοσης, "Εις μνήμην Νίκος Καραντηνός" της Εύας Νικολαΐδου, που διοργάνωσε ο Ριζοσπάστης και η Σύγχρονη Εποχή.
Ένα βιβλίο που μέσα από τον πρόλογο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, διηγήσεις φίλων και συναδέλφων του που είχαν την τύχη και την τιμή να τον γνωρίσουν στον «Ριζοσπάστη», στους αγώνες των εργαζομένων του κλάδου, τις αναμνήσεις του γιου του, Θεοχάρη Καραντηνού, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει την έκδοση, αλλά και κάποια από τα χρονογραφήματα που έγραψε ο Ν. Καραντηνός στον «Ριζοσπάστη», συνδέοντας τους αγώνες του «τότε» με το «τώρα», ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός της πολύτιμης πείρας ενός ανθρώπου που διακρινόταν για την πνευματική και ηθική κορμοστασιά του, τα ιδανικά και τις αξίες του.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ ανάμεσα της και τα μέλη του ΠΓ Κύριλλος Παπασταύρου, ο οποίος είναι και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», Μάκης Παπαδόπουλος, Νίκος Σοφιανός και Θοδωρής Χιώνης.
Παρευρέθηκε ακόμα η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Θέμης Μπερεδήμας, πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ και Σωτήρης Τριανταφύλλου, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ.
“Ο Νίκος Καραντηνός σε όλη του τη ζωή έζησε ως μαχόμενος κομμουνιστής δημοσιογράφος, ταγμένος αταλάντευτα με το δίκιο της εργατικής τάξης και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Η τιμή στη μνήμη του είναι ταυτόχρονα υπόσχεση να συνεχίσουμε στον δρόμο που και ο ίδιος βάδισε, μέχρι την τελική νίκη του λαού μας. Το βιβλίο της Εύας Νικολαΐδου, το οποίο κρατάμε σήμερα στα χέρια μας, συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση".
Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είχε γνωρίσει καλά τον Νίκο Καραντηνό μέσα και από τη χρέωση που είχε τη δεκαετία του '90, ως διευθυντής του «Ριζοσπάστη».
Ο Στέφανος Λουκάς μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο Ριζοσπάστης στον οποίο ο σύντροφος Νίκος έδινε τις γνώσεις του και την ψυχή του όχι μόνο με τα γραπτά του αλλά και με την τεράστια κομμουνιστική δημοσιογραφική πείρα και με μεταλαμπάδευσή της στους νεώτερους, ήταν και είναι ο καθημερινός καθοδηγητής στην κομματική δράση αλλά ήταν ταυτόχρονα την περίοδο εκείνη για όσους είμαστε νέοι στην εφημερίδα ήταν ένα σχολειό με δασκάλους συντρόφους σαν το Νίκο.
Ηταν πρωτόγνωρο να ζεις καθημερινά με αυτούς τους συντρόφους, τους οποίους έβλεπες με το δέος που αισθάνεσαι απέναντι σε όσους συνέβαλαν τα μέγιστα να μεγαλουργήσει το ΚΚΕ και η επαναστατική πάλη, και ταυτόχρονα με την ακόρεστη δίψα και ανεξάντλητη δύναμή τους να συνεχίζουν απ'αυτό το πρωτοπόρο μετερίζι στον ίδιο δρόμο. Ηταν μοναδική και πρωτόγνωρη αυτή η συνύπαρξη και μεγάλη τύχη να μαθαίνεις από πρώτο χέρι τις δικές τους εμπειρίες στα χρόνια της ανάτασης του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα αλλά και της παρανομίας του Κόμματος, σε συνδυασμό με τη δουλειά στην εφημερίδα.
Ο σύντροφος Νίκος ήταν ένας απ'αυτούς έχοντας στην πλάτη του καταδίκες, εξορία στην Ικαριά και στο Μακρονήσι. Ετσι ήταν αυτή η γενιά με τους κατατρεγμούς και τα βάσανα. Ζυμώθηκε με αυτά αντικρύζοντας ακόμη και το θάνατο, αλλά μιλούσε ήρεμα και απλά με φυσικότητα και σεμνότητα για την περίοδο που μεγαλούργησε έχοντας εμπιστοσύνη στις επόμενες γενιές ότι θα βαδίσουν τον ίδιο δύσβατο αλλά όμορφο δρόμο του αγώνα μέσα σε διαφορετικές από την εποχή τους απαιτήσεις από την κομμουνιστική δράση.
Στο οπισθόφυλο του βιβλίου γράφεται ότι ο Νίκος Καραντινός υπηρετούσε την πρόοδο σαν κάτι το αυτονόητο. Για έναν άνθρωπο που αποφάσισε εθελοντικά να υπηρετήσει την ταξική πάλη μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ για την ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού για να εκλείψει η βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, γιατί αυτή είναι η πραγματική πρόοδος, η δράση για αυτό το σκοπό είναι αυτονόητη για τον ίδιο και τους συντρόφους του.»
Για τον ακριβό μας σύντροφό που "κουβαλούσε την ποίηση του κομμουνισμού, ή τον ανθρώπινο άνθρωπο του Μαγιακόφσκι" μίλησε ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος.
Όπως σημείωσε ο Νίκος Καραντηνός μας δίδαξε ότι αντικειμενικότητα στη δημοσιογραφία είναι να είσαι με τη μεριά των αδικημένων και αυτό το αποδείκνυε σε όλη του τη ζωή. Τα κείμενα του ήταν μια βαθιά υπόκλιση στους δασκάλους του, όπως στην Ηλέκτρα Αποστόλου, τον Κώστα Βιδάλη, τον Κώστα Καραγιώργη, τον Κώστα Βάρναλη, αλλά και ένα δώρο στους νεώτερους, μια διδαχή του τι σημαίνει να είσαι γραφιάς κομμουνιστής.
"Το βιβλίο δείχνει αδρά και ανάγλυφα την προσωπικότητα του Νίκου Καραντηνός" ανάφερε ο Θεοχάρης Καραντηνός, δρ μηχανικός και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε στιγμές και γεγονότα που καθόρισαν και διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του πατέρα του.
Όπως σημείωσε η προσωπικότητα του είναι η σύνθεση της μεγάλης παράδοσης κοινωνικών αγώνων και εξεγέρσεων των Επτανήσων και ιδίως της Κεφαλονιάς, αλλά και της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού που πολιτικός εκφραστής της είναι το ΚΚΕ.
Τα "σχολεία" που τον καθόρισαν είναι ο πόνος και η αγωνία του ξωμάχου στον κάμπο της Κεφαλονιάς, το πέρασμα του από τη λαχαναγορά που δούλεψε και εκμετάλλευση που βίωσε, τα παράνομα τυπογραφεία της ΕΠΟΝ την περίοδο της κατοχής και τόσα άλλα... "Σχολεία" που τον γαλούχησαν και του εδραίωσαν την πίστη ότι το καινούριο θα νικήσει.
Η συγγραφέας του βιβλίου Εύα Νικολαΐδου σημείωσε ότι πρόθεση της να γράψει ένα "αληθινό βιβλίο για τον Νίκο Καραντηνό" και αναφέρθηκε σε στιγμές που μοιράστηκε με τον αξέχαστο σύντροφό μας.
Επίσης, παρέδωσε στον Δ. Κουτσούμπας για το Αρχείο του Κόμματος μια χειροποίητη κοσμηματοθήκη, ένα πραγματικό κομψοτέχνημα που φιλοτέχνησε ο παππούς της, Πέτρος Κυριακίδης στην εξορία που βρισκόταν και τη χάρισε στη μητέρα της.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξήγγειλε μια μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το ΚΚΕ προς τιμή του Κ. Βάρναλη, καθώς το 2024 συμπληρώνονται 140 χρόνια από τη γέννηση, 50 χρόνια από τον θάνατο του κομμουνιστή ποιητή, αλλά και 65 χρόνια από τη βράβευση του με το βραβείο Λένιν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου