Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθησαν οι δράστες της επίθεσης στην καθολική εκκλησία - Ανάληψη ευθύνης από τον ISIS


Την ανακοίνωση της σύλληψης των δύο δραστών για το χτύπημα στην καθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη έκανε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια.

Στη σύλληψη των δύο δραστών της επίθεσης κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένα άτομο στην εκκλησία Σάντα Μαρία στην περιοχή Σαριγέρ της Κωνσταντινούπολης, προχώρησαν οι τουρκικές Αρχές.

Την ανακοίνωση της σύλληψης των δύο δραστών έκανε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο X, συγχαίροντας παράλληλα τους αστυνομικούς.

Η καθολική εκκλησία Σάντα Μαρία

«Σήμερα το πρωί συνελήφθησαν 2 ύποπτοι για φόνο που προκάλεσαν το θάνατο του συμπολίτη μας Τουντζέρ Τζιχάν κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας στην εκκλησία Σάντα Μαρία του Σαριγέρ. Συγχαίρω την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης και τους ηρωικούς αστυνομικούς μας που εντόπισαν και συνέλαβαν τους δράστες. Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στον πολίτη μας που έχασε τη ζωή του…», έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με αναφορές στον τουρκικό Τύπο όπως στην εφημερίδα Turkiye την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε ο ISIS, ωστόσο κάποιοι εκφράζουν αμφιβολίες για τον αν το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πίσω από την επίθεση καθώς το χτύπημα δεν παραπέμπει στον τρόπο δράσης του.

Σοκάρει το βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης

Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε περίπου στις 11:40 το πρωί της Κυριακής (28/1) κατά τη διάρκεια λειτουργίας. Δύο άνδρες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, εισβάλλουν στην καθολική εκκλησία. Ο ένας χτυπά με το κάτω μέρος του όπλου που βγάζει από το μπουφάν του έναν άνδρα, τον ρίχνει στο έδαφος και στη συνέχεια τον εκτελεί εν ψυχρώ μπροστά σε έκπληκτα μάτια των πιστών που έχουν γεμίσει την εκκλησία.

Ο δεύτερος κρατά την πόρτα της εισόδου προκειμένου να μην μπει κανένας στο ναό. Το όπλο του εκτελεστή μπλοκάρει και ενώ σημαδεύει ακόμη ένα άτομο μέσα στην εκκλησία δεν μπορεί να ολοκληρώσει το μακάβριο έργο του.

Οι δύο εκτελεστές διαφεύγουν πεζοί από το σημείο σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ενώ οι πιστοί στη θέα του όπλου πέφτουν κάτω για να γλιτώσουν.

Ποιο ήταν το θύμα

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα το θύμα ήταν ο  52χρονος Τουντζέρ Μουράτ Τζιχάν που περιγράφεται ως ένα άτομο με νοητικά προβλήματα που τους τελευταίους δύο μήνες πήγαινε στο συγκεκριμένο ναό κάθε Κυριακή.

«Ήταν ένας απλός αθώος άνθρωπος και σίγουρα ένα αθώο θύμα. Ήταν συνταξιούχος και είχε μια μικρή διανοητική αναπηρία. Πήγαινε στην εκκλησία τις Κυριακές τους τελευταίους δύο μήνες», δήλωσε ο ανιψιός του Τσαγίν Τζιχάν σύμφωνα με την εφημερίδα Duvar.

Ο θείος του θύματος Καζίμ Αϊντεμίρ δήλωσε από την πλευρά του: «Συνήθιζε να έρχεται στην εκκλησία μαζί μου. Ήταν πολύ δημοφιλής στο εκκλησίασμα. Τον σκότωσαν για το τίποτα. Είμαστε πολύ αναστατωμένοι».

Μετά την επίθεση ξεκίνησε εκτεταμένη έρευνα και ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών με ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, αλλά και της αντιτρομοκρατικής να αποκλείουν το σημείο ενώ εξετάστηκαν βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες της περιοχής και οι κάλυκες από το όπλο που χρησιμοποιήθηκε.

Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή γύρω από την καθολική εκκλησία Σάντα Μαρία

«Αυτοί που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών μας δεν θα πετύχουν ποτέ τους στόχους τους»

Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τον ιερέα της εκκλησίας αλλά και τον Πολωνό πρόξενο τα παιδιά του οποίο βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης. Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του και τις ευχές του για περαστικά σε όλη την κοινότητα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των δραστών το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), Ομέρ Τσελίκ δήλωσε: «Καταδικάζουμε έντονα την ένοπλη επίθεση εναντίον ενός πολίτη μας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στην εκκλησία Σάντα Μαρία στο Σαριγέρ της Κωνσταντινούπολης. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας διεξάγουν ευρείας κλίμακας έρευνα για το θέμα. Αυτοί που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών μας δεν θα πετύχουν ποτέ τους στόχους τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom