Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Ιάσονας Αποστολόπουλος / Δίκη Κάφκα - Κερδήθηκε η πρώτη φάση της μεγαλύτερης δίκης ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη


Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη έκρινε χθες αθώα τα 16 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων (ERCI και άλλες), τα οποία βάραιναν κατηγορίες που αφορούσαν κατασκοπεία και διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ έχουν διασώσει χιλιάδες πρόσφυγες την περίοδο 2016-2018. 

Αυτή είναι η πρώτη φάση μιας μεγάλης δικογραφίας που περιλαμβάνει στους κατηγορούμενους και την Σάρα Μαρντίνι, το διεθνές σύμβολο της προσφυγιάς που ήρθε στην Λέσβο κολυμπώντας και η ζωή της έγινε ταινία στο Netflix («The Swimmers»).

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη. 37 κατηγορούμενοι, 24 ταυτοποιημένοι, 5 προφυλακισμένοι. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι τεράστιας σημασίας η αθώωσή τους και δημιουργεί ένα προηγούμενο για την επόμενη δίκη τους, που αφορά κακουργήματα (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση κτλ)» λέει ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος στο tvxs, από τη Λέσβο όπου βρέθηκε για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης.

«Μετά από 6 χρόνια που οι ζωές τους ήταν σε ομηρία, αθωώθηκαν όλοι ακόμα και όσοι έλειπαν και δεν εκπροσωπούνταν. Τόσο έωλες και προσχηματικές ήταν οι κατηγορίες. Αποδείχτηκε πως όλα αυτά τα παραμύθια εναντίον των διασωστικών ΜΚΟ, οι κατηγορίες περί «ανθελλήνων», «κατασκόπων» κλπ, είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση, για να ενισχύουν ξενοφοβικά, ακροδεξιά αφηγήματα , για να διασύρουν ζωές, να κάνουν πρωτοσέλιδα στον τύπο και να ποινικοποιούν την διάσωση. 

Στην πράξη κανένας διασώστης δεν καταδικάστηκε ούτε εδώ ούτε στην Ιταλία επειδή έσωσε ζωές» λέει ο διασώστης ο οποίος βρέθηκε άλλη μια φορά, απέναντι σε μια έδρα που δεν είχε κανένα τεκμήριο ενάντια στους κατηγορούμενους.

Το κατηγορητήριο χαρακτηρίστηκε σαθρό, ανακριβές και παραπλανητικό από τους συνηγόρους υπεράσπισης, κάτι που αποδέχτηκε και η έδρα με την απόφαση της αθωώνοντας ομόφωνα τους 16.

«Έβαλαν σε ένα τσουβάλι μέλη ανθρωπιστικών ΜΚΟ και ανεξάρτητους εθελοντές και τους κατηγόρησαν για κατασκοπεία στη σημερινή δίκη επειδή λέει παρακολουθούσαν τις ραδιοσυχνότητες του λιμενικού για να μαθαίνουν κρατικά μυστικά. 

Βλέπανε με κιάλια τη θάλασσα και μάθαιναν τις επιχειρησιακές διατάξεις του λιμενικού (!) και χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφημένες εφαρμογές στα κινητά για να συνεννοούνται! Στην πραγματικότητα μιλούσαν για το απλό και καθημερινό whats up group! 

Η αστυνομία στην δικογραφία παρέλειψε να πει ότι αυτό το WhatsApp γκρουπ το έφτιαξε η ίδια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ! Είχε μέσα 400 μέλη ΜΚΟ και εθελοντών στη Λέσβο. Αν διαβάσετε την υπόθεση, έτσι όπως την παρουσίαζαν, θα νομίζετε ότι έπιασαν αρχι-μαφιόζους.

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι πως το κατηγορητήριο στήθηκε από την ασφάλεια Λέσβου και όχι από το λιμενικό όπως συμβαίνει συνήθως. 

Βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη ήταν ο κ. Δουλαβέρης, διοικητής της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Λέσβου, ο οποίος σε όλες τις ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων έλεγε συνεχώς “δεν ξέρω, δε γνωρίζω, δε θυμάμαι”. Για μια ακόμα φορά, οι δυο υψηλόβαθμοι λιμενικοί που είχαν κληθεί απουσίαζαν».

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος διευκρίνισε στο δικαστήριο, πως την ομάδα στο whats up, έφτιαξε η Ύπατη Αρμοστεία τον καιρό των μεγάλων αφίξεων για να διευκολύνει τον συντονισμό μεταξύ των εθελοντών και των οργανώσεων.

«Υπήρχε το απόλυτο χάος τότε. Το 2015-2016 ερχόντουσαν 3000 άτομα τη μέρα. Για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα έκτακτα περιστατικά και για να πετύχουμε καλύτερο συντονισμό των υποδομών της πρώτης γραμμής χρησιμοποιούσαμε διάφορα εργαλεία. 

Χρησιμοποιούσαμε το WhatsApp γκρουπ, εκεί λέγαμε «σε αυτό το σημείο χρειαζόμαστε κουβέρτες, σε αυτό το σημείο γιατρούς κτλ» Χρησιμοποιούσαμε κιάλια για να βλέπουμε πότε οι βάρκες έρχονται, χρησιμοποιούσαμε το VHF για να ακούμε τα έκτακτα περιστατικά στα ανοιχτά κανάλια, το 16 και το 12.

Όμως οι εθελοντές κατηγορήθηκαν ότι άκουγαν τα μυστικά του κράτους (!) στο κανάλι 12 και 16 τα οποίο είναι ανοιχτές δημόσιες συχνότητες κάτι που έκρυψαν επιμελώς στη δικογραφία! Για τέτοια μεθόδευση μιλάμε. 

Σε αυτές τις συχνότητες ακούν και οι ψαράδες τα SOS στη θάλασσα. Είναι υποχρέωσή μας να έχουμε ανοιχτό τον ασύρματο στο κανάλι 16. Εκεί ακούγαμε τα ναυάγια και μας λένε ότι ακούγαμε απόρρητα κρατικά μυστικά. Είναι παρωδία! Κανένα κρατικό απόρρητο δεν μεταδίδεται στο δημόσιο και ανοιχτό κανάλι 16! 

Το δικαστήριο ήταν έκπληκτο με όσα ακούστηκαν. Ρωτήθηκε λιμενικός αν το κανάλι 16 είναι ανοιχτό και απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Μα του λένε λιμενικός είστε. Κι αυτός ανταπαντά: Είμαι στην ξηρά, δεν έχω μπει ποτέ σε σκάφος. Ένας δικηγόρος είπε: μόνο στο δελφινάριο τα ακούμε αυτά».

Πιστεύει πως η απόφαση αυτή θα απαλλάξει τους κατηγορούμενους από τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών, που αφορά η επόμενη δίκη τους.

«Η τελική αθώωσή τους από όλες τις κατηγορίες θα είναι η μεγάλη νίκη. Αυτό που βιώνουμε με την ποινικοποίηση προσφύγων, ΜΚΟ και εθελοντών, ο τρόπος που διασύρονται ζωές, ο τρόπος που εφευρίσκουν κατηγορίες και στήνουν δίκες αλλά και τα όσα ζούμε στα δικαστήρια, θυμίζουν Κάφκα.

Αυτή η δικογραφία είναι καθαρά πολιτική, είχε καθαρά μια πολιτική επιδίωξη. Να τρομάξουν και να διώξουν τους διασώστες και τους αλληλέγγυους από τις παραλίες και τις θάλασσες. Να μην υπάρχουν μάρτυρες, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί απρόσκοπτα να εφαρμόζει τις εγκληματικές τακτικές ανάσχεσης της μετανάστευσης, τα pushback, τις απαγωγές και εξαφανίσεις.

Δυστυχώς, το κατάφεραν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα διασωστικό σκάφος στο νησί. Παρόλα αυτά δεν θα αφήσουμε κανέναν και καμιά μόνους τους. Θα είμαστε στο πλευρό των κατηγορουμένων μέχρι το τέλος. Η αλληλεγγύη θα νικήσει».

Φωτεινή Λαμπρίδη 

https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom