Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «Νέων»: Τα ράντζα ζουν και βασιλεύουν στα ελληνικά νοσοκομεία (φωτο & βίντεο)


Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και νοσηλευτές για ένα σύστημα υγείας στα πρόθυρα του burn out με εικόνες που παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες.

Ο Ιανουάριος που αύριο φτάνει στο τέλος του ήταν ένας μήνας που δοκίμασε τα όρια του – έτσι κι αλλιώς κουρασμένου – Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι ιώσεις που σάρωσαν τη χώρα, αρχής γενομένης από την περίοδο των εορτών, έφεραν χιλιάδες ασθενείς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας, αναγκάζοντας γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς να ανοίξουν τις αποθήκες για να επιστρατεύσουν για μία ακόμα φορά τα ράντζα.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το «Αττικόν», όπου μετά από αναμονή ακόμα και οκτώ ωρών οι ασθενείς που κρίνεται αναγκαίο να εισαχθούν για νοσηλεία… βολεύονται στους διαδρόμους, πλάι σε αυτούς που περιμένουν τη σειρά τους για εξέταση-αξιολόγηση.

Γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς επιστρατεύουν τα ράντζα

«ΤΑ ΝΕΑ» βρέθηκαν στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, όπου κατέγραψαν εικόνες που παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες, μίλησαν με εργαζομένους και κατέγραψαν την κραυγή αγωνίας τους για ένα σύστημα υγείας στα πρόθυρα του burn out.

Ο Γιάννης Πλαγιανάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματικότητα που καλούνται να διαχειριστούν οι συνάδελφοί του στην αυγή του 2024.

«Το θέμα με τα ράντζα δεν είναι τωρινό. Είναι κάτι που συμβαίνει χρόνια. Εχουμε ξαναπεί ότι το «Αττικόν» είναι ο «πρωταθλητής» των ράντζων. Μόνο προχθές βγάλαμε 90» αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ως συνέπεια του κοκτέιλ ιώσεων και της ραγδαίας αύξησης των αναπνευστικών λοιμώξεων οι Παθολογικές Κλινικές είναι υπερπλήρεις. «Οι εισαγωγές στη διάρκεια των εφημεριών κυμαίνονται από 100 έως 120, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής στο ΤΕΠ φτάνει τις έξι με οκτώ ώρες».

Κλίνες στα χαρτιά

Το φαινόμενο των κρεβατιών… εκστρατείας, όμως, δεν αφορά αποκλειστικά το «Αττικόν». Η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη περιγράφει πως και στο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γιώργος Γεννηματας» επιστρατεύονται ράντζα, λόγω υπερκάλυψης των κλινών, ως ύστατη λύση ανάγκης. 

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ασθενείς να περιμένουν στα Επείγοντα μέχρι να αδειάσουν τα κρεβάτια των δωματίων» σημειώνει, προσθέτοντας πως το ζήτημα τέθηκε σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

«Πριν από δύο μήνες είχαμε 50 εισαγωγές ανά τέσσερις ημέρες κατά μέσο όρο σε ένα Παθολογικό Τμήμα. Τώρα έχουμε φτάσει τις 60 και τις 80 εισαγωγές ανά τετραήμερο. Από αυτές, πάνω από το 50% αφορά λοιμώξεις του αναπνευστικού» αναφέρει η Ολγα Κοσμοπούλου, παθολόγος-λοιμωξιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Αγιος Παντελεήμων» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, αποτυπώνοντας την έκταση του κορεσμού των «κανονικών» νοσοκομειακών κλινών.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρουργός, εκπρόσωπος των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), εξηγεί πως υπό φυσιολογικές συνθήκες, σε ένα ανθεκτικό σύστημα υγείας, η αύξηση των νοσηλειών δεν θα έπρεπε να απειλεί την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. «Εξάλλου, στα χαρτιά το ΕΣΥ διαθέτει πάνω από 30.000 κλίνες συνολικά και πάνω από 1.000 κλίνες ΜΕΘ» τονίζει με νόημα.

Εν τω μεταξύ, κατά τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η έλλειψη κλινών σε περιόδους έξαρσης ασθενειών εντείνεται από την παραμονή περί των 500 απόρων ασθενών στα νοσοκομεία μετά το πέρας της νοσηλείας τους. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν στέγη» λέει επισημαίνοντας το ηθικό αδιέξοδο το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν γιατροί και νοσηλευτές. «Επομένως, δεν νοσεί μόνο το σύστημα υγείας αλλά και το σύστημα πρόνοιας».

Ηλιάνα Δανέζη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom