Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία με τίτλο «Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης» πραγματοποίησαν στο Θησείο, σωματεία και φορείς που δρουν στους συγκεκριμένους χώρους, αντιδρώντας σε σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
«Κάτω τα χέρια από τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης» είναι το μήνυμα που στέλνουν πλήθος κόσμου που έχουν κατακλύσει τον πεζόδρομο της Ερμού στο Θησείο στην Αθήνα. Στη σκηνή δέσποζαν οι σημαίες της Παλαιστίνης στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομάδα κρουστών quilombo τη μονάδας απεξάρτησης 18 άνω και τη μονάδας απεξάρτησης από το αλκοόλ.
Στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, Σταύρος Καλαρίτης, διαμηνύοντας ότι δε θα ανεχτούμε να διαλυθεί το ΕΣΥ που με πολύ κόπο έφτιαξαν οι εργαζόμενοι. Δε θα επιτρέψουμε να διαλυθούν τα προγράμματα απεξάρτησης και να γίνουν ΝΠΙΔ, σημείωσε.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γρετσίστας, σημειώνοντας ότι στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγιναν σοβαρά εγκλήματα. Όπως επικαλείται ο πρωθυπουργός θα γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνουμε Ευρώπη. Μια Ευρώπη που δεν δίστασε να διαλύσει τη Γιουγκοσλαβία την Παλαιστίνη στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στη σκηνή ανέβηκαν οι «Υπεραστικοί» λέγοντας ότι είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων των ληπτών υπηρεσιών τους που αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Στο πλευρό των φοιτητών και των καθηγητών που προασπίζονται τα δημόσια πανεπιστήμια, στο πλευρό των υγειονομικών που παλεύουν για δημόσια και δωρεάν υγεία. Απαντάμε με οργάνωση αλληλεγγύη και αγώνα.
Ακολούθως στη σκηνή ανέβηκε ο Στάθης Δρογώσης, ο οποίος μεταξύ άλλων μεταφέρει την εμπειρία του από την εθελοντική συνεισφορά του στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, συγκεκριμένα τη «Στροφή» επισημαίνοντας την τεράστια δουλειά που κάνουν οι θεραπευτές, το προσωπικό, την αποτελεσματικότητα των στεγών προγραμμάτων.
Είναι απαράδεκτο να τα κλείσουν, να στερήσουν το δικαίωμα στους ανθρώπους που δίνουν μάχη με τα ναρκωτικά και τις ψυχικές ασθένειες. Έχουμε όλοι το δικαίωμα στο λάθος και όσες φορές πέσουμε να ξανασηκωθούμε αφιερώνοντας το τραγούδι του, «όμορφη ζωή» στα παιδιά της θεραπευτικής κοινότητας «Στροφή».
Την σκυτάλη πήρε ο Απόστολος Ρίζος απαιτώντας να μη κατατεθεί το νομοσχέδιο, ενώ αφιέρωσε το τραγούδι του «τα μεγάλα όχι».
Εκ μέρους της γραμματείας του ΕΣΥΝ στην συγκέντρωση - συναυλία, μίλησε η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, τονίζοντας ότι είναι μια εξέλιξη η οποία αποτελεί επιταγή της στρατηγικής της ΕΕ που βάζει τις κοινωνικές ανάγκες αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους οφέλους μετατρέποντας έτσι το αυτονόητο σε προνόμιο μόνο για όσους αντέχει η τσέπη τους. Αυτή την πολιτική υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα μας.
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, με καυστικό χιούμορ σχολίασε για τον ΕΟΠΑΕ ότι δεν είναι τυχαίο που τελειώνει σε ΠΑΕ και κάλεσε στις 25 Γενάρη στη συνέντευξη συζήτηση στις 7 μ.μ., στο θέατρο «Καρέζη».
Στην σκηνή ανέβηκε και το συγκρότημα «Κολεκτίβα», σημειώνοντας ότι όπως βλέπετε δεν έχουν όριο, δε σταματούν πουθενά, το ίδιο κι εμείς «γιατί ο δρόμος που τραβάμε δεν έχει τελειωμό». Και συνέχισε σημειώνοντας ότι έρχονται στιγμές που πρέπει να αποφασίσεις αν είναι με τον άνθρωπο ή τη βαρβαρότητα, με την συγκέντρωση - συναυλία να δονεί το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και το συγκρότημα να παίζει το τραγούδι «which side are you on».
Στην συγκέντρωση - συναυλία μίλησε επίσης η Μαίρη Αγρογιάννη, ΓΓ της ΕΙΝΑΠ, η οποία επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι, η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει από το 1999 οι προκάτοχοί της, με την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» και της δήθεν αποασυλοποίηση που αποτέλεσε το έδαφος για να μειωθεί η χρηματοδότηση στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία και η κυβέρνηση αυτή την στιγμή προσπαθεί να δώσει παραπάνω «φιλέτα» στους ιδιώτες που ήδη έχουν την συντριπτική πλειοψηφία των κρεβατιών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Ο Μάκης Σίμος από την ομοσπονδία συλλόγων γονέων ΚΕΘΕΑ υπογράμμισε ότι αυτά τα προγράμματα δεν έσωσαν απλά ζωές αλλά βοήθησαν ανθρώπους να φτάσουν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.
Ο Χάρης Σμυρνιώτης από τον Σύλλογο Φίλων Πασχόντων από διατροφικές διαταραχές «επιστρέφω», κατήγγειλε ότι «πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν υπάρχουν κλίνες στα νοσοκομεία για τις διατροφικές διαταραχές. Αυτό το νομοσχέδιο βάζει ταφόπετρα και στο Σισμανόγλειο, Αττικόν, Αιγινήτειο όπου έχουν μονάδες με λιγοστά κρεβάτια που κινδυνεύουν να κλείσουν επειδή δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές».
Η Ελισάβετ Καπογερίδου από το Σύλλογο Οικογένειαε ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο» μετέφερε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες στην Πάτρα καθώς τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει θεραπευτική κοινότητα απεξάρτησης, μόνο ένας συμβουλευτικός Σταθμός, οι οικογένειες αναγκάζονται να φύγουν για τον Πειραιά ή την Καλαμάτα.
Στη σκηνή ανέβηκε και η Νατάσα Μποφίλιου στηλιτεύοντας τη χυδαιότητα της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ να απαγορεύσει την αποφοίτησή των απεξαρτημένων. Θα είμαστε πάντα στον αγώνα σας όπου κι όσο χρειαστεί, είπε.
Η Γιώτα Νέγκα, η οποία προσφέρει εθελοντικά στο ΚΕΘΕΑ, σημείωσε ότι δεν πρέπει να περάσει. «Πάνω από 12 χρόνια είμαι στο ΚΕΘΕΑ κι έχω δει παιδιά να δυναμώνουν, να ανασταίνονται. Το "μαζί" φέρνει τη δύναμη», είπε.
Θερμό χαιρετισμό στη μεγάλη συγκέντρωση-συναυλία απηύθυνε η Ελένη Θεοδοσίου εκ μέρους της ΟΓΕ, «Κανένα κοινωνικό ζήτημα δεν γεννιέται σε κοινωνικό κενό. Στην εποχή μας που οι ανάγκες για αυτές τις υπηρεσίες συνεχώς αυξάνονται δε δεχόμαστε η κυβέρνηση να καταργεί ψυχιατρικά νοσοκομεία και δημόσιες δομές απεξάρτησης και να τις μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους», επισήμανε.
Από το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης ο Αλέξανδρος Σταθακιός σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το αντίδοτο της εξάρτησης είναι η αξιοπρέπεια και ο αγώνας. Προσπαθούν να καταργήσουν την ιστορία όλων των δομών πρόληψης και απεξάρτησης. Να κρύψουν το κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων κάτω από το χαλί. Δεν θα τους αφήσουμε. Απέναντι σε μια φτηνή "φιλανθρωπία" και το μοίρασμα φυλλαδίων εμείς θα επιμείνουμε να αναδεικνύουμε τις αιτίες της εξάρτησης. Και γι΄ αυτό θέλουν να μας κλείσουν το στόμα».
«Συναγερμό» σήμαναν στη σκηνή οι «Frank Panx και σαλταδόροι» τραγουδώντας σε πανκ ήχους για τα «χιλιάδες παιδιά στο ΚΕΘΕΑ και το 18ΑΝΩ, αλλά και για όσα ακόμα έχουν την ανάγκη να ελευθερωθούν. Οι ουσίες μέσα μας είναι εξουσίες πάνω μας». Μαζί τους ανέβηκε και η μουσική ομάδα της Κοινωνικής Επανένταξης 18 ΑΝΩ αφιερώνοντας το Ακορντεόν του Μ. Λοϊζου.
Τον λόγο πήρε και η Κατερίνα Μάτσα πρώην διευθύντρια του 18 ΑΝΩ. «Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση σε μια χώρα με φτώχεια, ανεργία, πείνα και καταστολή. Η κυβέρνηση υπηρετεί τις πολυεθνικές του φαρμάκου που θέλουν τα υποκατάστατα, χωρίς θεραπεία, χωρίς κοινωνική επανένταξη. Επιχειρεί να επιβάλλει τη σιωπή, την καταστολή της νεολαίας. Αυτό το σύστημα που γεννά τις εξαρτήσεις, που στερεί τη ζωή από τους πολλούς για να αυξάνει τα κέρδη των λίγων, πρέπει να ανατραπεί», τόνισε.
Με τραγούδια που έχουν συνδεθεί με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη, έδωσε το «παρών» ο Μ. Ανδρουλιδάκης.
Η μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας κλείνει με τους «Κοινούς Θνητούς». «Είμαστε δίπλα στα σωματεία, στους φορείς, στα παιδιά που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης, είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων, απέναντι σ΄ένα κράτος που δολοφονεί», ξεκαθάρισαν.
Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε το επόμενο διάστημα, ξανά στους δρόμους.
Στη συναυλία διαμαρτυρίας παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΕ της ΚΕ, Νίκο Σοφιανό και Θοδωρή Χιώνη. Παραβρίσκεται επίσης ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, καθώς και ο Γιώργος Σιδέρης, δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου με την «Λαϊκή Συσπείρωση».
Επίσης αντιπροσωπείες από την Γραμματεία του ΠΑΜΕ, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), την ΕΕΔΥΕ, την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, από Σωματεία Εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία ΨΝΑ Δαφνί, Ελπίς, Μεταξά, Θριάσιο, Ευαγγελισμός, Άγιος Σάββας, Τζάνειο, ΚΑΤ.
Παρευρέθηκαν ακόμα Παραρτήματα του ΕΣΥΝ, το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγάλεω. Ακόμα, αντιπροσωπείες από τα Εργατικά Κέντρα Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ζακύνθου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Επίσης η Ένωση Γονέων Χαϊδαρίου, και το Σωματείο Συνταξιούχων Καλλιθέας και όμορων περιοχών.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο ρεπορτάζ του 902.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου