Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Οργή και κινητοποιήσεις για τη δολοφονία της Αννας στον Αγιο Παντελεήμονα


Η άγρια δολοφονία της 46χρονης τρανς γυναίκας αλλά και η αντιμετώπιση της από συγκεκριμένα ΜΜΕ κατεβάζουν στους δρόμους σήμερα και αύριο πολίτες που δεν ανέχονται τις γυναικοκτονίες, την τρανσοφοβία και τις διακρίσεις σε βάρος συμπολιτών τους ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας/έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου...

Δεκαπέντε ΛΟΑΚΤΙ+ οργανώσεις συνυπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας και κάλεσμα για διπλή κινητοποίηση, σήμερα στον Άγιο Παντελεήμονα και αύριο έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα.

Στο κάλεσμα καταγγέλλουν τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουν συγκεκριμένα ΜΜΕ τις εξελίξεις γύρω από τη δολοφονία: «μμε και άτομα εκφέρουν δημόσιο λόγο και αναφέρονται στην Άννα με λάθος αντωνυμίες. Τέτοιες πρακτικές είναι άκρως κακοποιητικές και ανεπίτρεπτες. Απαιτούμε να αναφέρονται στην Άννα με το όνομα της.»

Διαβάστε επίσης: Για την Ιβάνκα, που δολοφονήθηκε τη Δευτέρα στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών

Ταυτόχρομα κάνουν λόγο για επιθέσεις που κλιμακώνονται: «Τη στιγμή που όλο και περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βρίσκουν το θάρρος να είναι ορατά, οι επιθέσεις εναντίον των μελών της κοινότητάς μας κλιμακώνονται»

«Διεκδικούμε κάθε σπιθαμή γης, κάθε στιγμή της ζωής που μας ανήκει και το μέλλον μας. Για να μην ξεχάσουμε ποτέ την Άννα, τον Ζακ/τη Zackie, την Δημήτρη/Δήμητρα, τον Νικόλα και όλα τα άτομα που δεν είναι μαζί μας».

Το κάλεσμα στις κινητοποιήσεις

Για την Άννα

Ακόμα μια δολοφονία τρανς γυναικας.
Ακόμα μια γυναικοκτονία.

11.07.23 20:00 
Πορεία στον Άγιο Παντελεήμονα
Συντονισμός: “Καμία Ανοχή”

12.07.23 20:00 
Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Βουλή στο Σύνταγμα
Συντονισμός: Οι ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεις 

Το όνομά της ήταν Αννα, και ήταν γυναίκα, τρανς, μαύρη και προσφύγισσα από την Κούβα. Η Άννα ήταν χορεύτρια και περφόρμερ, (πρώην) σεξεργάτρια και ενεργό μέλος της κοινότητας. Η Άννα δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της.

Από την αρχή του έτους οι επιθέσεις μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ συνανθρώπων μας, και ιδίως κατά τρανς γυναικών και θηλυκοτήτων, ολοένα και αυξάνονται, ενώ περιστατικά βίας και επιθέσεων παρουσιάστηκαν ακόμα και σε ασφαλείς χώρους όπως το Athens Pride. Τη στιγμή που όλο και περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βρίσκουν το θάρρος να είναι ορατά, οι επιθέσεις εναντίον των μελών της κοινότητάς μας κλιμακώνονται.

Μετά από τόσα χρόνια κατακτήσεων η άγρια δολοφονία της Άννας αποτελεί άλλη μία τραγική υπενθύμιση της βίας και των απειλών που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα τρανς άτομα λόγω της έκφρασης και της ταυτότητας φύλου τους. Άλλη μία υπενθύμιση ότι τίποτα δεν είναι κεκτημένο και ότι δεν είμαστε όλα μας ασφαλή. 

Ειδικότερα όσα άτομα βιώνουν πολλαπλές και παράλληλες διακρίσεις, όπως τρανσφοβία, ομοφοβία, ιντερφοβία, ρατσισμό, ξενοφοβία, αναπηροφοβία, μισογυνισμό, αστεγία/φτώχεια, κ.α..

Εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την απάνθρωπη δολοφονία της φίλης μας και απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν μια εμπεριστατωμένη έρευνα, να διερευνήσουν τρανσφοβικά και ρατσιστικά κίνητρα και να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για το έγκλημα που διέπραξαν.

Επιπλέον, καλούμε την Πολιτεία να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και ιδιαίτερα των τρανς προσώπων και των προσώπων που εργάζονται στο σεξ, αλλά και την πρόληψη τέτοιων επιθέσεων. 

Η γυναικοκτονία της Άννας είναι ένα ακόμα δείγμα ακραίων επιθέσεων που βιώνουμε τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, οι γυναίκες, τα πρόσωπα με προσφυγικό/μεταναστευτικό προφίλ και τα εργαζόμενα στο σεξ. 

Οι διακρίσεις και η βία σε βάρος των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας πρέπει να σταματήσουν και η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον όπου όλα τα άτομα θα ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Από τη στιγμή της δολοφονίας γινόμαστε μάρτυρες σε ένα μαζικό misgendering. Παρακολουθούμε τα ΜΜΕ και όσα άτομα εκφέρουν δημόσιο λόγο να αναφέρονται στην Άννα με λάθος αντωνυμίες. Τέτοιες πρακτικές είναι άκρως κακοποιητικές και ανεπίτρεπτες. Απαιτούμε να αναφέρονται στην Άννα με το όνομα της.

Καλούμε όλα τα αλληλέγγυα προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα άτομα να διαδηλώσουν μαζί μας κατά του μίσους, της ομοφοβίας / τρανσφοβίας / αμφιφοβίας / ιντερφοβίας και να σταθούν απέναντι σε κάθε μορφή διακρίσεων, ρατσισμού και πεποιθήσεων που παράγουν εγκλήματα. 

Ενωμένα, μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη βία που δεχόμαστε και να οικοδομήσουμε μία κοινωνία που αποδέχεται, συμπεριλαμβάνει, στηρίζει, σέβεται και προστατεύει την ποικιλομορφία των ταυτοτήτων, των σωμάτων και κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού.

Εσείς που εκφέρετε δημόσια λόγο για το πώς θα ζούμε τις ζωές μας, τί θα κάνουμε με τα σώματά μας, τί θα φορέσουμε και ποιά άτομα θα αγαπάμε, εσείς που ασκείτε καθημερινά βία στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, θα μας βρείτε απέναντι.

Διεκδικούμε κάθε σπιθαμή γης, κάθε στιγμή της ζωής που μας ανήκει και το μέλλον μας.

Για να μην ξεχάσουμε ποτέ την Άννα, τον Ζακ/τη Zackie, την Δημήτρη/Δήμητρα, τον Νικόλα και όλα τα άτομα που δεν είναι μαζί μας.

Η οργή μας ξεχειλίζει.

Στη μνήμη της Άννας.

Συνυπογράφουν οι Οργανώσεις:

  • Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας
  • Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
  • Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
  • Rainbow Seniors
  • Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης
  • Πολύχρωμο Σχολείο
  • Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
  • Θετική Φωνή – Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος
  • Υπερήφανοι Γονείς – Proud Parents Greece
  • Intersex Greece – Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ
  • Red Umbrella
  • Thessaloniki Pride
  • Proud Seniors Greece Ομαδα Υποστηριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50 και άνω
  • Emantes International Lgbtqia+ Solidarity
  • Lgbtqia+ Refugees Welcome

https://www.documentonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom