Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Νέα Αγχίαλος: «Ξηλώνουν» τον διοικητή της 111 Πτέρυγα Μάχης μετά τις εκρήξεις - Ποια πυρομαχικά εξερράγησαν (βίντεο)


Στην άμεση απομάκρυνση του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr. Μετά τις τρομακτικές εκρήξεις πυρομαχικών στις αποθήκες της 111 Πτέρυγας Μάχης αποφασίστηκε ότι ο ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας πρέπει να αντικατασταθεί από άλλον αξιωματικό.

Τα πυρομαχικά που εξερράγησαν στις αποθήκες στο στρατόπεδο Καράμπα, περίπου 6 χιλιόμετρα βόρεια από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου, δεν ήταν τα πλέον σύγχρονα απ' αυτά που φυλάσσονται στην 111 Πτέρυγα Μάχης ούτε τα απαραίτητα για άμεση χρήση από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και τα F-16 Block που είναι σε υπηρεσία readiness. 

Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε τα πυρομαχικά που εξερράγησαν -για λόγους που θα αναζητηθούν από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη- βρίσκονταν στο στρατόπεδο Καράμπα και όχι στην λεγόμενη «Χορηγία Α», δηλαδή στον φόρτο μάχης που φυλάσσεται μέσα στην 111 Πτέρυγα Μάχης, πολύ κοντά στα shelter όπου βρίσκονται τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ώστε η φόρτωση των πυρομαχικών στα F-16 να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ανώτατες πηγές αναφέρουν ότι τα πυρομαχικά που εξερράγησαν μέσα στις αποθήκες πυρομαχικών του στρατοπέδου Καράμπα της 111 Πτέρυγας Μάχης δεν ήταν ούτε τα πλέον σύγχρονα, ούτε αυτά που χρειάζονται άμεσα για τα readiness των μαχητικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, μεταξύ των πυρομαχικών που εξερράγησαν και καταστράφηκαν από τις εκρήξεις που ακολούθησαν την είσοδο της φωτιάς στις αποθήκες πυρομαχικών είναι βόμβες AGM Maverick, πύραυλοι Stinger εδάφους-αέρος και ρουκέτες.

Μέσα στην καταστροφή από τον βομβαρδισμό των αποθηκών πυρομαχικών έπειτα από τις συνεχείς ισχυρές εκρήξεις των πυρομαχικών που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην πόλη της Νέας Αγχιάλου σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, αναφέρεται ότι ευτυχώς δεν καταστράφηκαν πανάκριβα και υπερσύγχρονα πυρομαχικά όπως οι πύραυλοι Harm ή Amraam, που είναι η αιχμή του δόρατος για τις τρεις πολεμικές Μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης που έχουν κεντρική αποστολή την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας.

Η διοίκηση της 111 Πτέρυγας Μάχης και η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχαν διαβεβαιώσει εγγράφως ότι τα συστήματα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης στις αποθήκες πυρομαχικών λειτουργούν άψογα. 

Εκ των πραγμάτων, το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιουλίου αποδείχθηκε ότι έννοιες όπως πυρασφάλεια, πυροπροστασία, ασφάλεια αποθηκών πυρομαχικών, αυτόματη πυρόσβεση ή πυρεκκένωση είναι σχεδόν άγνωστες.

Κι αυτό σε μία κρίσιμη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, ίσως την 2η σημαντικότερη μετά την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα που είναι η καρδιά της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου εκτός των εθνικών ελέγχων, η ασφάλεια των πυρομαχικών και η λειτουργία παθητικών συστημάτων πυροπροστασίας ακόμη κι αν απαιτηθεί η άμεση απομάκρυνση του προσωπικού (όπως συνέβη την Πέμπτη 27 Ιουλίου) είναι διασφαλισμένη αυτόματα και πιστοποιημένη ότι θα λειτουργήσει ομαλά και στο 100%, ακόμη και στις πιο ακραίες συνθήκες.

Επειδή όμως στη συγκεκριμένη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και σε κάθε Πτέρυγα Μάχης η τελική ευθύνη βαρύνει τον διοικητή, αποφασίστηκε η άμεση αντικατάστασή του. Από την έρευνα θα κριθεί αν ευθύνες έχουν κι άλλα πρόσωπα στην αλυσίδα της διοίκησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Κι «αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Στο ακέραιο», όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν επιβεβαιώνεται επισήμως ότι τα πυρομαχικά που καταστράφηκαν είναι τα AGM Maverick, οι πύραυλοι Stinger και άγνωστος αριθμός ρουκετών, όπως πληροφορείται το protothema.gr. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, τα πυρομαχικά που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις είχαν «μεταλλικό περίβλημα» και σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική τα πυρομαχικά αυτού του τύπου πρέπει να αποθηκεύονται με τον τρόπο που φυλάσσονταν στις αποθήκες Καράμπα.

Στο ερώτημα «αφού αποθηκεύονταν όπως έπρεπε ποια είναι η ευθύνη του διοικητή», η προφανής απάντηση είναι ότι από πλευράς της διοίκησης της βάσης της Νέας Αγχιάλου είχαν δοθεί οι εγγυήσεις ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα πυροπροστασίας και ότι τα πυρομαχικά είναι ασφαλή.

Λογικό, την επομένη της καταστροφής να αρχίσει η απόδοση ευθυνών που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα σταματήσει με την «καρατόμηση» του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης. Το πολύ βασικό είναι ότι από τις καταστροφικές εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών φαίνεται πως δεν έχει χαθεί το αξιόμαχο της 111 Πτέρυγας Μάχης και των τριών πολεμικών μοιρών που φιλοξενούνται στη βάση της Νέας Αγχιάλου. Κι αυτό διότι τα πυρομαχικά που καταστράφηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίεςς, δεν ήταν τα πιο κρίσιμα για τη λειτουργία των αεροσκαφών readiness.

Δείτε τη στιγμή της μεγάλης έκρηξης στη βάση της Νέας Αγχιάλου:

Πώς και πού αποθηκεύονται τα πυρομαχικά

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης, υπάρχουν δύο όγκοι πυρομαχικών. Ο πρώτος που αποτελεί την αποκαλούμενη «Α' Χορηγία» είναι μέσα στη βάση και έχει πυρομαχικά που προορίζονται για άμεση χρήση. Αυτά βρίσκονται εκεί για να μπορούν να φορτωθούν άμεσα στα αεροσκάφη που βρίσκονται σε επιφυλακή (readiness).

O δεύτερος όγκος (Β' Χορηγία) βρίσκεται περιμετρικά της βάσης σε μεγαλύτερη απόσταση από τις κεντρικές εγκαταστάσεις και περιλαμβάνει μεγαλύτερο όγκο πυρομαχικών. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτόν τον όγκο. 

Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά προορίζονται τόσο για χρήση από αεροσκάφη της βάσης, όσο και για άλλα που δεν ανήκουν στη δύναμή της αλλά μπορούν να προσγειωθούν εκεί για να εξοπλιστούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται και συμμαχικά αεροσκάφη (ΝΑΤΟ) αλλά και ελληνικά, ακόμη και Mirage.

Η στιγμή της έκρηξης στην Νέα Αγχίαλο

Στη Β' Χορηγία επίσης αποθηκεύονται και αποσυναρμολογημένα πυρμαχικά για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά πέρασε γρήγορα από τον συγκεκριμένο χώρο και πλέον δεν υπάρχει ενεργή εστία εκεί. 

Ωστόσο και για λόγους ασφαλείας έχει δημιουργηθεί μια άτυπη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε ικανή ακτίνα από την περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούν να πετάξουν εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθώς μια πιθανή έκρηξη μπόρει να εκτοξεύσει θραύσματα ακόμη και σε ύψος 3.000 ποδών (σχεδόν 1 χιλιόμετρο).

Ακόμη και αν σβήσει τελείως η φωτιά στην περιοχή (έχει επιβληθεί από χθες ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων), θα χρειαστεί η περιοχή όλη της βάσης να ελεγχθεί και να ασφαλιστεί.

Ο παραμικρός κραδασμός μπορεί να προκαλέσει έκρηξη σε «ευαισθητοποιημένα» από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν πυρομαχικά. Ειδικοί πυροτεχνουργοί θα αναλάβουν όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες να ελέγξουν τόσο τη Β' Χορηγία, όσο και την Α΄Χορηγία για να αποφανθούν για την ασφάλεια της περιοχής.

Ο έλεγχος θα είναι ενδελεχής, γεγονός που μεταφράζεται ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου να είμαστε 100% βέβαιοι ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κρίνδυνος.

Χαρακτηριστικό του πόσο ευαίσθητη θεωρείται η περιοχή, είναι το γεγονός πως το πρωτόκολλο ασφαλείας προβλέπει όσοι πλησιάζουν να μετακινούνται μόνον με ποδήλατο για να αποκλειστεί και το παραμικρό ενδεχόμενο κραδασμών.

https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom