Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Τραγικός ο πρώτος απολογισμός: Πάνω από 500.000 στρέμματα έγιναν στάχτη σε 12 μέρες


Τραγικός ο πρώτος απολογισμός - Συγκλονιστικά τα δορυφορικά στοιχεία από τη Ρόδο (χάρτης) - Ομάδα Prometheus: «Κάτι δεν πάει καθόλου καλά από επιχειρησιακής απόψεως και δεν φταίει ούτε η κλιματική αλλαγή ούτε οι πολλές πυρκαγιές».

Τραγικός είναι ο πρώτος απολογισμός των καταστροφικών πυρκαγιών που κατέκαψαν τη χώρα τις τελευταίες 12 ημέρες. Σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) -που παρακολουθεί συνεχώς τις πυρκαγιές μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus της ΕΕ- τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για τουλάχιστον 500.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων.


Οι τεράστιες καταστροφές σε Κέρκυρα, Ρόδο, Νέα Αγχίαλο και Μαγνησία, Λαμία και Φθιώτιδα αφήνουν και θα αφήσουν τεράστιο αποτύπωμα. Είναι ενδεικτικό ότι στις 15 Ιουλίου, η συνολική έκταση που κάηκε στην Ελλάδα από την αρχή του έτους ήταν κάτω από 10.000 στρέμματα. Μόλις 12 ημέρες αργότερα, στις 27 Ιουλίου, ο αριθμός είχε αυξηθεί σε πάνω από 500.000 στρέμματα, αριθμός που ισοδυναμεί με περίπου… 95.000 γήπεδα ποδοσφαίρου


Πρόκειται για μια τρομακτική αύξηση σε σύγκριση με τη μέση αύξηση της καμένης έκτασης περίπου 70.000 στρεμμάτων για την ίδια περίοδο μεταξύ 2006 και 2022.


Συγκλονιστική είναι η δορυφορική εικόνα από την καμένη έκταση στη Ρόδο, που δείχνει ότι περίπου το 1/5 του νησιού κάηκε από την πύρινη λαίλαπα και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Μάλιστα, όπως φαίνεται από την παρακάτω εικόνα, η πυρκαγιά σταμάτησε μόνο αφού έφτασε στη θάλασσα!

Ομάδα Prometheus: Κάτι δεν πάει καθόλου καλά από επιχειρησιακής απόψεως

«Κάτι δεν πάει καθόλου καλά από επιχειρησιακής απόψεως και δεν φταίει ούτε η κλιματική αλλαγή ούτε οι πολλές πυρκαγιές», σημειώνει η ομάδα «Prometheus», παρουσιάζοντας τα στατιστικά του EFFIS COPERNICUS που αφορούν τη χώρα μας και χώρες με χειρότερες συνθήκες καύσωνα.

120.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές σε Ελλάδα, Ιταλία, Αλγερία, Τυνησία

Οι καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού έχουν κάνει στάχτη τεράστιες εκτάσεις σε όλη την ΕΕ και τη Μεσόγειο την τελευταία εβδομάδα. Οι καταστροφές ανέρχονται σε περισσότερα από τα σχεδόν 2.600.000 στρέμματα που έχουν ήδη καεί στην ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2023.


Οι κρίσιμες φωτιές έχουν εξαπλωθεί στην Ιταλία, την Αλγερία, την Τυνησία και την Ελλάδα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες περιβαλλοντικές και οικονομικές ζημιές.


Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕρ δείχνουν ότι πάνω από 120.000 άνθρωποι έχουν πληγεί μέχρι στιγμής από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αλγερία και την Τυνησία. Ωστόσο, αυτή είναι μια πολύ συντηρητική εκτίμηση για τους ανθρώπους που κατοικούν σε περιοχές που κάηκαν από πυρκαγιές και δεν περιλαμβάνει αυτούς που υπέστησαν τις επιπτώσεις των πυρκαγιών, όπως καπνό ρύπανση, εκκενώσεις κ.λπ.


Οι πυρκαγιές έχουν επίσης επηρεάσει πάνω από 200.000 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών Natura2000 στην Ιταλία και την Ελλάδα. Μόνο τον Ιούλιο, 3,5 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα έχουν εκλυθεί στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των δασικών πυρκαγιών.


Η παρακολούθηση δείχνει ότι μια συνολική καμένη έκταση 135.000 εκταρίων στις τέσσερις μεσογειακές χώρες σε μόλις 12 ημέρες.


Στην Ελλάδα, οι καυτές θερμοκρασίες, η ξηρή βλάστηση και οι ριπές ανέμων οδήγησαν σε φωτιές, οι οποίες «σάρωσαν» τη χώρα για πάνω από 10 ημέρες.


https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom