Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Μια κραυγή από τις Κυκλάδες - Κίνημα Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες (φωτο & βίντεο)

Η πρώτη παρέμβαση «Οι ελεύθερες παραλίες» έγινε στην Πάρο στην Σάντα Μαρία

Η Πάρος είναι ένα από τα Κυκλαδονήσια που την τελευταία δεκαετία βρίσκονται στο στόχαστρο της αρπακτικής τουριστικής εκμετάλλευσης.

Ισχυρά συμφέροντα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο νησί με στόχο τη γρήγορη κερδοφορία. Αυτό, σε συνδυασμό βέβαια με παλαιότερες παθογένειες, έχει ήδη επιφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα που καταγράφονται όχι μόνο στο επίπεδο της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και στο επίπεδο της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής της έκφρασης. 

Η κοινωνία του νησιού, κάποτε ήπια και ανεκτική, στηριγμένη στις νοοτροπίες, τους δεσμούς και τις αξίες αλλοτινών εποχών, βρέθηκε απολύτως απροετοίμαστη μπροστά σε φαινόμενα που, ακόμα και αν δεν είναι πρωτόφαντα, αποκτούν ξαφνικά μια τρομακτική ένταση. 

Και δυστυχώς, για αρκετά χρόνια δεν μπόρεσε να αναπτύξει σημαντικές αντιστάσεις. Αντίθετα, σε μεγάλο βαθμό ακολούθησε το επιθετικό γενικότερο ρεύμα υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό την άποψη ότι η άμεση τουριστική κερδοφορία είναι η μόνη επιλογή και καμιά θυσία στον βωμό αυτού του στόχου δεν πρέπει να μας πτοεί. 

Παράλληλα, το ευαίσθητο και απολύτως ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του νησιού παραδίδεται απροστάτευτο σε χέρια ανθρώπων που δεν γνωρίζουν ούτε την πραγματική αξία του, ούτε τα όρια και τις αντοχές του, ούτε βέβαια ενδιαφέρονται να μάθουν γι’ αυτά, αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η άμεση ανταλλακτική του αξία. 

Η αυθαιρεσία στις παραλίες του νησιού και η τεράστια καταπόνηση των ακτών από ανθρωπογενείς επεμβάσεις είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού προβλήματος, το οποίο δεν περιορίζεται στις αμμουδιές, αλλά κατατρώει επίσης και τα βράχια και τα βουνά, και τους κάμπους και τους πανέμορφους οικισμούς του νησιού, αλλά και την πάλαι ποτέ απλότητα και αμεσότητα της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών. 

Οι μικρές εστίες αντίστασης σε όλο αυτό για πολλά χρόνια έχουν παραμείνει κατακερματισμένες και αδύναμες μπροστά στη λαίλαπα που προχωράει ισοπεδώνοντας τον φυσικό χώρο και υποσκάπτοντας τις κοινωνικές αντιστάσεις. 

Στα προβλήματα της αδυναμίας διαχείρισης των σκουπιδιών και των λυμάτων, της κυκλοφοριακής συμφόρησης, των σοβαρότατων ελλείψεων στις υποδομές για την υγεία, προστέθηκαν οι συνέπειες της δυσανάλογης με την κλίμακα και το ύφος του νησιού δόμησης, καθώς και σημαντικές μεταβολές στα αριθμητικά μεγέθη και τα χαρακτηριστικά των επισκεπτών του νησιού. 

Το παλιότερο οικογενειακό προφίλ το παριανού τουρισμού αντικαθίσταται ταχύτατα από τουρισμό με τα χαρακτηριστικά της μαζικότητας και της επιδεικτικής πολυτέλειας. 

Χαρακτηριστικά που επιφέρουν υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων και δραματική επιβάρυνση τόσο στην εικόνα όσο και στη βαθύτερη οικολογική ισορροπία του τόπου. Αλλά και σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία του νησιού, όπως η εναλλαγή εξοντωτικών ρυθμών εργασίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο με την ερήμωση του χειμώνα, η έλλειψη στέγης για δημόσιους υπαλλήλους αναγκαίους για την ευημερία όπως είναι οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί, η ακρίβεια, κ.ά.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, το Κίνημα Πολιτών Πάρου για τις παραλίες, που αγκαλιάστηκε άμεσα από χιλιάδες ανθρώπους και στην Πάρο και σε άλλα νησιά, αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη. 

Σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικότερο από την αντίδραση στην αυθαιρεσία των ομπρελοκαθισμάτων. Είναι η απόφαση μεγάλης μερίδας νησιωτών να αντισταθούν στην ασύδοτη εκμετάλλευση του τόπου τους. 

Το σάλπισμα για τη δημιουργία του κινήματος δόθηκε τον Ιούνιο του 2023 με ένα διαδικτυακό κάλεσμα από τον σπουδαίο Παριανό Χρίστο Γεωργούση, έναν άνθρωπο που ήδη από τη δεκαετία του ‘80 έχει πρωτοστατήσει στην πολιτιστική ζωή της Πάρου. 

Παράλληλα ανέλαβε το οργανωτικό κομμάτι του κινήματος η δυναμική Περιβαλλοντική Ομάδα του ιστορικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Πάρου «Αρχίλοχος», που εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει ανανεωθεί ριζικά, συγκεντρώνοντας ευαίσθητους και έμπειρους περί τα κοινά ανθρώπους με στόχο να υποστηρίξουν ένα διαφορετικό πρότυπο εξέλιξης για το νησί. 

Η αγαστή συνεργασία της «παλιάς φρουράς», που με τη διά βίου αφοσίωση στις υψηλές αξίες εγγυάται τη σταθερότητα και το ήθος, με την αποφασιστικότητα, την τεχνογνωσία και την ωριμότητα νεότερων μελών της τοπικής κοινωνίας του νησιού, που τους ενώνει η συναίσθηση της κατεπείγουσας ανάγκης υπεράσπισης του τόπου και των ανθρώπων του, δίνουν στο Κίνημα της Πάρου ισχυρές περγαμηνές αποτελεσματικότητας και διάρκειας. 

Αυτή τη στιγμή παλεύουμε για τις παραλίες. Τις ελεύθερες παραλίες ως δικαίωμα εγγυημένο από το Σύνταγμα και τον Νόμο. Αλλά και για τις παραλίες ως οικοσυστήματα πολύτιμα για τη διατήρηση της ζωντανής ισορροπίας στον ήπιο, ευαίσθητο και μαγικό νησιώτικο τόπο μας. Αλλά, ελπίζουμε γρήγορα να επεκτείνουμε τη δράση και την επιρροή μας σε όλα όσα κινδυνεύουν στο νησί μας. Που είναι πολλά και αλληλένδετα. 

Ηδη ακολουθούν τα βήματά μας η Σύρος και η Νάξος. Οι κατά τον νόμο αρμόδιες υπηρεσίες και η τοπική αυτοδιοίκηση, που για χρόνια αδιαφορούν, συγκαλύπτουν και ενθαρρύνουν την πολυπρόσωπη αυθαιρεσία, αναγκάζονται να κάνουν βήματα -προσχηματικά μέχρι στιγμής- προς την αναζήτηση της χαμένης νομιμότητας. 

Ενημερωτικά μέσα πανελλαδικής εμβέλειας υποστηρίζουν το δίκιο μας και τον αγώνα μας. Διεκδικώντας την άμεση αλλαγή στο επίπεδο του πραγματικού, κερδίζουμε μικρές καθημερινές νίκες στο επίπεδο της συνειδησιακής θέσης των συμπολιτών μας. 

Δείχνουμε πως ο εχθρός δεν είναι άτρωτος, η συλλογική οργανωμένη και έντιμη αντίδραση μπορεί να έχει αποτέλεσμα, η σιωπή και η παραίτηση δεν είναι μονόδρομος, η αποσάθρωση του χιλιετούς κυκλαδίτικου τοπίου δεν είναι μοίρα ανίκητη. Οι Κυκλάδες του Ελύτη αντιστέκονται. Θα επιμείνουμε…

* Η δρ Τόνια Παντελαίου είναι εκπαιδευτικός και οικονομολόγος, μέλος του Κινήματος Πολιτών της Πάρου και γ.γ. του Π.Σ. Πάρου «Αρχίλοχος»

https://www.efsyn.gr/

Πάρος: Νέα παρέμβαση πολιτών για τις ξαπλώστρες- «Διεκδικούμε το δικαίωμα να απολαμβάνουμε τις παραλίες» 

«Ανακατάληψη» της παραλίας στο Μαρτσέλο

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες «Save Paros Beaches». Μετά την «ανακατάληψη» της μικρή Σάντα Μαρία την περασμένη Κυριακή, σήμερα βρέθηκαν στην παραλία Μαρτσέλο, ζητώντας την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού.

Συγκεκριμένα, με κεντρικό σύνθημα «Επανακτούμε τις παραλίες» («Reclaim the Beach») η Κίνηση Πολιτών της Πάρου κάλεσε σε συγκέντρωση στην παραλία Μαρτσέλο. «Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στο δημόσιο χώρο, το δικαίωμά μας να απολαμβάνουμε τις παραλίες μας που καταπατούνται από άπληστους, κοινωνικά ανεύθυνους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν παραλίες στο σύνολό τους  ή υπερβαίνουν τα όριά τους μέχρι και 100 φορές περισσότερο από την έκταση που νομίμως μισθώνουν» σημειώνεται στο κάλεσμα.

Έτσι πολλοί είναι αυτοί που έδωσαν και σήμερα το «παρών» προχωρώντας στη συμβολική «ανακατάληψη» της παραλίας από τις επιχειρήσεις που έχουν τοποθετήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες. Σημειώνεται πως για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία των πολιτών της Πάρου μίλησε στον Alpha σήμερα το μέλος της Κίνησης «Save Paros Beaches», Δαμιανός Γαβαλάς. Το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου σημείωσε για την κατάληψη των παραλιών από επιχειρηματίες πως πρόκειται για ένα διαχρονικό φαινόμενο, που κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερο στο νησί.




Facebook Twitter

«Μια κατάσταση που χειροτερεύει συνεχώς»

«Έχουμε αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου που αγνοούνται συστηματικά από επιχειρηματίες, οι οποίοι αποφασίζουν να βάζουν ομπρέλες και ξαπλώστρες και να καταλαμβάνουν ουσιαστικά τις ελεύθερες παραλίες, κάτι που συνέβη και στην περίπτωση της Σαντα Μαρίας. Δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι μία κατάσταση που διολισθαίνει χρόνο με το χρόνο και χειροτερεύει συνεχώς».

Συλλήψεις επιχειρηματιών για παράνομη κατάληψη παραλιών

Την Παρασκευή συνελήφθησαν δύο επιχειρηματίες «γιατί λειτουργούσαν επιχειρήσεις οι οποίες καταλάμβαναν παράνομα τμήμα ζώνης αιγιαλού με ομπρέλες – ξαπλώστρες, κατά περίπτωση».

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ένας εξ αυτών ήταν ο επιχειρηματίας στην παραλία Σάντα Μαρία, που σε διάλογο με μέλος της Κίνησης Πολιτών, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της προηγούμενης Κυριακής, του δήλωσε «ας έρθει η αστυνομία να με πιάσει». 

Κίνημα Πολιτών Πάρου: Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση στο Μαρτσέλο

Για τη σημερινή κινητοποίηση στην παραλία Κριός - Μαρτσέλο είχε προηγηθεί ενημέρωση από το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, Χρίστο Γεωργούση, εκ των πρωταγωνιστών της ανακατάληψης στη Σάντα Μαρία. 

Στην ενημέρωσή του ο κ. Γεωργούσης ανέφερε:

«Όσοι λόγω ζέστης ή απόστασης ή άλλου λόγου δεν μπορέσατε να πάρετε μέρος στο πανηγύρι της εκδρομής στη Σάντα Μαρία, ελάτε την Κυριακή 30 Ιουλίου μαζί μας στον Κριό απέναντι να κολυμπήσουμε. Είναι κι εκεί και παντού οι επιχειρηματίες που δεν καταλαβαίνουν πού βρίσκονται, που νομίζουν ότι είναι όλα δικά τους, που θέλουν να αρπάξουν τα πάντα και πρέπει να τους δείξουμε ότι δεν συμφωνούμε μαζί τους», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

«Εξεγερθήκαμε γιατί ζητούμε σεβασμό στον τόπο από κάθε επιχειρηματία της ακτής και τήρηση της νομιμότητας. Να πάνε οι ομπρέλες στη θέση τους, να μην εξαπλώνονται, να αφεθεί ελεύθερος χώρος, να μεταφερθούν οι πολυθρόνες στα 5 μέτρα από την ακτή και τα θηριώδη ηχεία να κλείσουν. Γίναμε ένα απέραντο μπαρ της πιο κακής ποιότητας», έγραψε ακόμη, τονίζοντας: «Πάμε να κολυμπήσουμε και όχι να προκαλέσουμε κανέναν, ούτε τους πελάτες εκεί, ούτε τους εργαζόμενους τους οποίους σεβόμαστε». 

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες στα άλλα νησιά και παραλιακά μέρη να προχωρήσουν σε ανάλογες συμβολικές δράσεις να «να πάρουν τις τύχες των παραλιών στα χέρια τους». 

https://www.lifo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom