Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Καύσωνας - θερμοπληξία: Ελλιπή τα στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους στη χώρα - Άλλοι 2 που δεν ανακοινώθηκαν


Ασαφή είναι τα στοιχεία για τα περιστατικά και τους θανάτους πολιτών από θερμοπληξία, λόγω των πρωτοφανών υψηλών θερμοκρασιών στην Ελλάδα.

Με το “σταγονόμετρο” είναι η πρόσβαση των δημοσιογράφων στα στοιχεία για τα περιστατικά και τους θανάτους από θερμοπληξία στην Ελλάδα, καθώς το αρμόδιο υπουργείο Υγείας δεν τα έχει δώσει στη δημοσιότητα, αν και η χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό λόγω του καύσωνα και των ακραίων θερμοκρασιών για περισσότερες από 10 ημέρες.

Διάσπαρτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν, όχι μόνο πως υπάρχουν εκατοντάδες διακομιδές ασθενών με θερμοπληξία σε νοσοκομεία της Αττικής -κυρίως- αλλά και της Περιφέρειας, αλλά ταυτόχρονα ότι υπάρχουν και διασωληνωμένοι ασθενείς σε νοσοκομεία, ενώ κάποιοι έχουν χάσει και τη ζωή τους.

Παρ’ όλα αυτά, επίσημη ανακοίνωση για θάνατο από θερμοπληξία εξέδωσε μέχρι στιγμής μόνο το νοσοκομείο Χαλκίδας και πιο συγκεκριμένα, για τον 46χρονο διανομέα που κατέληξε στον θάνατο την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση, ωστόσο, περισσότερο διαστρέβλωσε παρά αποκατέστησε την πραγματικότητα.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή, «άδειασε» τη διοίκηση του Νοσοκομείου Χαλκίδας, χαρακτηρίζοντας εντελώς «άστοχη» την ανακοίνωση, ότι δηλαδή ο θανόντας «δεν ήταν διανομέας φαγητού».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως από την έξαρση του καύσωνα από τις 19 Ιουνίου και μέχρι σήμερα, στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής έχουν μεταφερθεί με το ΕΚΑΒ 123 περιστατικά θερμοπληξίας.

Μεταξύ αυτών, 41 διακομιδές έγιναν την Κυριακή 23/7 και ακόμη 15 τη Δευτέρα 24/7.

Δεκάδες ακόμη άνθρωποι με συμπτώματα θερμοπληξίας διακομίστηκαν σε νοσοκομεία από συγγενείς και φίλους με ΙΧ, οπότε ο πραγματικός αριθμός είναι ασαφής και σίγουρα κατά πολύ μεγαλύτερος.

Ακόμη 2 θάνατοι από θερμοπληξία που δεν ανακοινώθηκαν

Θάνατοι από θερμοπληξία έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες και άλλοι και κυρίως στην Αττική.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για το θάνατο του δημοτικού υπαλλήλου στην Καλλιθέα από θερμοπληξία, ενώ ούτε ο Δήμος δεν έχει βγάλει ακόμη ανακοίνωση για το περιστατικό.

Ο 49χρονος Μ.Δ, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, ο οποίος έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, κλήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- την περασμένη Κυριακή στις 16:45 να ανοίξει την παιδική χαρά που βρίσκεται στην οδό Σπάρτης και Περικλέους, ενώ η εντολή προς τους Δήμους να μην καταπονούνται οι εργαζόμενοι, είναι σαφής.

Ο άτυχος άνδρας, αφού ξεκλείδωσε την είσοδο της παιδικής χαράς της οδού Σπάρτης, διένυσε μια απόσταση περίπου 50 μέτρων για να φτάσει στην δεύτερη είσοδο, κι εκεί -όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες- προσπαθώντας να ξεκλειδώσει το λουκέτο, κατέρρευσε.

Οι περίοικοι ειδοποίησαν αμέσως το ΕΚΑΒ που έφτασε σε ελάχιστα λεπτά συνοδεία ομάδας ΔΙ.ΑΣ, ενός περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ και ενός δικυκλιστή διασώστη.

Ο διασώστης -σύμφωνα με τις μαρτυρίες- έδωσε υπεράνθρωπη μάχη επί περίπου 20 λεπτά εφαρμόζοντας ΚΑΡΠΑ και κάνοντας χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, όμως, δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Ο 49χρονος διακομίσθηκε στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως υπέστη καρδιακή ανακοπή λόγω θερμοπληξίας, όμως το τελικό πόρισμα θα βγει μετά τη διενέργεια της νεκροψίας-νεκροτομής.

Θάνατος 78χρονης στον Ευαγγελισμό και ασθενείς σε ΜΕΘ

Τραγικό θάνατο από θερμοπληξία φαίνεται να βρήκε το Σάββατο 22/7 μετά από βραχεία νοσηλεία σε ΜΕΘ και μια 78χρονη γυναίκα.

Η άτυχη ηλικιωμένη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» την Παρασκευή με το ΕΚΑΒ και εισήχθη εσπευσμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Την επόμενη μέρα, όμως, λύγισε και κατέληξε στον θάνατο.

Στο ίδιο νοσοκομείο στην εφημερία της Παρασκευής διακομίστηκαν 13 άτομα με θερμοπληξία.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Νοσοκομείο “Ασκληπιείο” της Βούλας βρίσκεται διασωληνωμένο και ένα ακόμη άτομο με θερμοπληξία, ενώ στην ίδια εφημερία μεταφέρθηκαν ως το βράδυ, ακόμη 6 άτομα.

Αρκετές εισαγωγές ασθενών με θερμοπληξία έγιναν και στο Νοσοκομείο “Αττικόν”.

Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Τρίτη 

Νέος καύσωνας βρίσκεται προ των πυλών, ενώ με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται η τηλεργασία και το ευέλικτο ωράριο και απαγορεύεται το delivery συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος:

Κατόπιν του σχετικού επικαιροποιημένου έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας σύμφωνα με το οποίο ανακοινώνεται ότι θα επικρατήσουν εκ νέου συνθήκες καύσωνα στην χώρα σας γνωρίζουμε ότι στις υπηρεσίες, των οποίων η έδρα είναι σε περιοχή, όπου θα επικρατήσουν θερμοκρασίες ίσες ή μεγαλύτερες των 40οC, την Τρίτη και Τετάρτη, 25/7/2023 και 26/7/2023 θα εφαρμοστούν εκ νέου τα μέτρα.

Έτσι, προβλέπεται τηλεργασία για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Όσοι δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να πάρουν ειδική άδεια για να μην πάνε στην υπηρεσία τους και να βγουν στον καύσωνα.

Ακόμη, για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μπορεί να τεθεί σε ισχύ ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εκάστοτε υπηρεσία ή να δουλέψουν με τηλεργασία.

Όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους που κάνουν δουλειές σε εξωτερικούς χώρους, συστήνεται να μην δουλέψουν από τις 12:00 έως τις 17:00, δηλαδή τις ώρες αιχμής του καύσωνα, ενώ κατά τις υπόλοιπες ώρες θα πρέπει να φροντίσουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom