Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Καύσιμα: Στα ύψη ξανά η τιμή της βενζίνης - Ο «χάρτης» με τις πιο ακριβές περιοχές - Φαινόμενα αισχροκέρδειας (βίντεο)


Την… ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων, τη στιγμή που κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων από τα αστικά κέντρα, προκειμένου να μεταβούν σε χωριά, νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές για τις φετινές διακοπές τους.

Παράγοντες της αγοράς λένε ότι ένας λόγος είναι η αύξηση της ζήτησης και ο άλλος είναι το άλμα στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Στις αρχές Ιουλίου ήμασταν στα 74 δολάρια το βαρέλι, ενώ πλέον βρισκόμαστε στα 84 δολάρια, δηλαδή αύξηση ύψους 13,5%. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγάλοι παραγωγοί είχαν αποφασίσει ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν κι έτσι «τσιμπάει» κάθε εβδομάδα η τιμή. Για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης ,οπότε φαίνεται πως οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι στα ύψη.

Από την εξίσωση όμως δεν πρέπει να βγάζει κανείς και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Από τους ελέγχους που έκανε η ΔΙΜΕΑ προέκυψε ότι 5 πρατήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κεφαλονιά πωλούσαν σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές τα καύσιμα και πάνω από το περιθώριο κέρδους. Έτσι έπεσαν τσουχτερά πρόστιμα, συνολικού ύψους 25.000 ευρώ, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι.

Σε ποιες περιοχές «καίνε» τα καύσιμα

Το τελευταίο δεκαήμερο υπάρχει μια αύξηση 10 λεπτών στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, που έχει κάνει πλέον την τιμή να προσεγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο για τη βενζίνη και το 1, 70 ευρώ για το πετρέλαιο, είπε στο OPEN ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής, ενώ εκτίμησε πως η τιμή της αμόλυβδης θα φτάσει προσεχώς τα 2 ευρώ, καθώς αυτό δείχνει η τάση.

Οι πιο ακριβές περιοχές

Βενζίνη: Μήλος, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Σουφλί

Ντίζελ: Αμοργός, Μήλος, Κίμωλος

Δείτε το βίντεο από την πρωϊνή εκπομπή του ΟΡΕΝ:

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom