Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

«Βρήκαν “Ιφιγένεια” για να εκτονωθεί η οργή του κόσμου»

Εκρηξη στην 111 Πτέρυγα Μάχης: Αιχμές για τον χειρισμό της υπόθεσης

Εντός της εβδομάδας το πόρισμα της ΕΔΕ ● Ενοχλημένα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας για τις διαρροές που γίνονταν από Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία ● «Δεν είναι στρατιωτικά δεοντολογικό και ηθικό να διασύρεται δημόσια ένας διοικητής μιας κρίσιμης για την ασφάλεια της χώρας μας μονάδος» Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, επίτιμος Α/ΓΕΣ.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούσαν χθες οι έρευνες σχετικά με την Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τις αιτίες που προκάλεσαν τις ισχυρές εκρήξεις στην αποθήκη της 111 Πτέρυγας Μάχης στο στρατόπεδο Καράμπα στη Νέα Αγχίαλο, με συνέπεια το πόρισμά της να αναμένεται να παραδοθεί στη φυσική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εντός της εβδομάδας.

Οπως έγινε γνωστό, οι πυροτεχνουργοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) μαζί με έμπειρους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας άνοιξαν χθες ασφαλή διάδρομο στον χώρο του στρατοπέδου, έφτασαν στην αποθήκη και σε δυο κρατήρες που είχαν αφήσει πίσω τους οι εκρήξεις και διεξήγαγαν έρευνες για να προσδιορίσουν τι ακριβώς συνέβη.

Στο πόρισμά τους αλλά και σε ό,τι προκύψει από την ΕΔΕ εκτιμάται ότι θα υπάρχουν απαντήσεις στη σειρά ερωτημάτων που δημιουργήθηκαν όχι μόνο στους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και στην κοινή γνώμη που εναγωνίως παρακολουθεί την κυβέρνηση να συνεχίζει τον «μουντζούρη» σχετικά με τις ευθύνες και παραλείψεις που οδήγησαν στο να τιναχτούν στον αέρα κλίνες (πρόχειρες εγκαταστάσεις με μεταλλικό περίβλημα) βλημάτων και να κινδυνεύσουν άμεσα όσοι βρίσκονταν στην περιοχή.

«Τηρήθηκε το πρωτόκολλο πυρασφάλειας για την αποθήκη πυρομαχικών;», «Η Πυροσβεστική και κατ’ επέκταση η Πολιτική Προστασία εκτίμησαν λάθος τον κίνδυνο της πυρκαγιάς που μαινόταν στην περιοχή;», «Ο διοικητής της μονάδας έλαβε έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για να απομακρυνθούν τα πυρομαχικά που δεν φυλάσσονται σε υπόγειες αποθήκες;» είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, πάντως, ενοχλημένα από τις διαρροές που γίνονταν από Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία στις οποίες θέλουν να εμφανίζουν ως αποκλειστικά υπεύθυνους όσους ήταν στην αποθήκη, δήλωναν χθες στην «Εφ.Συν.» ότι επιζητούν και τα ίδια να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις γιατί θα βοηθηθούν στο να κατανοήσουν πώς εκρήγνυνται βλήματα, όταν υπάρχουν –όπως επιμένουν– αντιπυρικές ζώνες γύρω τους και τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας.

Η εκδοχή ότι η έκρηξη προκλήθηκε μόνο από το υψηλό θερμικό φορτίο, που διέρρεε από στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, δεν ήταν από τους ίδιους αποδεκτή και παρέπεμπαν στις δηλώσεις που έκανε χθες σε τηλεοπτικό σταθμό (Οpen) ο αντιπτέραρχος ε.α. και πρώην διοικητής της 111 Π.Μ., Π. Δημητριάδης. Σε αυτές, αφού ανέφερε ότι ο χάλυβας του κελύφους στις βόμβες λιώνει στους 1.400 βαθμού Κελσίου και δεν εκρήγνυνται εάν δεν υπάρχουν οι πυροσωλήνες, εκτίμησε ότι πιθανότατα η έκρηξη να προκλήθηκε από αστοχία υλικού που δημιουργήθηκε από την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας και τη μετατροπή της μοριακής πυκνότητας, προκαλώντας στο κέλυφος ρωγμή από όπου ίσως διέφυγε μέρος της γόμωσης.

Τα στελέχη όμως της Π.Α. δεν ήταν τα μόνα που ενοχλήθηκαν από τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, αφού λόγω του ελέγχου που ξεκίνησε χθες στα μέτρα πυρασφάλειας των στρατοπέδων από τον υφυπουργό, οι επιπτώσεις που θα έχουν στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων αυτοί, αλλά και η καρατόμηση του διοικητή της 111 Π.Μ. έκαναν τον επίτιμο Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνο Ζιαζιά να αναρτήσει επικριτικό άρθρο σε στρατιωτικού ενδιαφέροντος ιστοσελίδα (militaire.gr).

Ο επίτιμος Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς


«Δεν είναι στρατιωτικά δεοντολογικό και ηθικό να διασύρεται δημόσια ένας διοικητής μιας κρίσιμης για την ασφάλεια της χώρας μας μονάδος», ανέφερε ο απόστρατος στρατηγός προσθέτοντας: «Δυστυχώς βρέθηκε η “Ιφιγένεια” που θα “εκτονώσει” την οργή του κόσμου για την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να αντεπεξέλθει με ορθολογικό τρόπο σε μια κρίση, είναι ο διοικητής μιας στρατιωτικής μονάδος. Η Πολιτεία για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε ανέτοιμη και ανίκανη να προστατεύσει από την πύρινη λαίλαπα τους πολίτες της χώρας μας, περιουσίες, καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις, ακόμα και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Οι «έκτακτες επιθεωρήσεις και αξιολογήσεις μέτρων ασφάλειας και πυρασφάλειας αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων» σε όλη την επικράτεια ξεκίνησαν χθες από τον ΥΦΕΘΑ Νίκο Χαρδαλιά και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 2 Αυγούστου.

Οπως έγινε γνωστό, ο υφυπουργός επισκέφθηκε την 389 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών στην Ξυλαγανή Κομοτηνής, την 873 Αποθήκη Καυσίμων στη Θεσσαλονίκη και την 110 Πτέρυγα Μάχη στη Λάρισα. Εκεί, όπως ανακοινώθηκε, «ενημερώθηκε ενδελεχώς από τους Διοικητές και τους αρμόδιους Επιτελείς των Μονάδων για τα εσωτερικά σχέδια ασφαλείας και πυρασφαλείας» και συζητήθηκαν «προτάσεις και τρόποι περαιτέρω επικαιροποίησης των υφιστάμενων σχεδίων με νέες μεθόδους πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης μείζονων συμβάντων».

Αντίδραση της κυβέρνησης που αποφασίστηκε την Παρασκευή και η οποία εντάσσεται στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων. Μάλιστα, σαν να μην ήταν και πριν στην εξουσία, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε χθες στην έδρα της 873 Αποθήκης Καυσίμων, στη Θεσσαλονίκη: «Υπήρξε πραγματικά ένα συμβάν το οποίο διερευνάται, με δεδομένο αυτό το συμβάν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε περαιτέρω να μας απασχολήσει» και ότι είναι «σε κάθε περίπτωση πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι θέλουμε να εγγυηθούμε το ζήτημα της ασφάλειας του προσωπικού, και του στρατιωτικού και του πολιτικού, αλλά βεβαίως και της ασφάλειας του πολεμικού υλικού»

Μάνος Τσαλδάρης 

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom