Στροφή στην… πραγματικότητα δείχνει να επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, με τις συχνές δημόσιες παρεμβάσεις και τις επισκέψεις σε χώρους δουλειάς του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Την ίδια στιγμή, στην προσπάθειά του να κερδίσει ξανά και να συσπειρώσει το αριστερό του ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας κλιμακώνει την αντιδεξιά του ρητορεία, κάτι που αναμένεται να κάνει και στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, ελλείψει εξαγγελίας παροχών.
Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου περνάει στην αντεπίθεση επαναφέροντας στην πολιτική ατζέντα τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και προσπαθώντας να παρουσιάσει τον πρωθυπουργό ως «μεταρρυθμιστή» και υπέρμαχο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επενδύσεων, που άλλοτε είχε πολεμήσει με σφοδρότητα.
Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, αλλά και στο Impact Hub Athens στου Ψυρρή, που προσφέρει στήριξη σε εγχειρήματα κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, εντάσσονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγή του πολιτικού του προφίλ και διείσδυσης στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.
Οι πολίτες των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων και οι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική δεξαμενή από όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να αλιεύσει ψηφοφόρους, υποσχόμενος παροχές για μετά το 2019, ακόμη και… προσλήψεις.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε δυο φορές την περασμένη εβδομάδα (τόσο στους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη όσο και στην ομιλία του στον Παπαστράτο) στην πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας, μετά το τέλος της μνημονιακής περιόδου, στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα.
ΔΕΘ
Η ΔΕΘ συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της δεύτερης περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να «ξεχάσει» εντελώς το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του 2015, που περιλαμβάνει τους τραγικούς χειρισμούς που οδήγησαν στα capital controls και στο τρίτο Μνημόνιο, αλλά και τις «μεγάλες υποσχέσεις» για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μεταξύ πολλών άλλων.
Ο ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να αποτελεί «εφιάλτη» για την κυβέρνηση, αφού όχι μόνο δεν κατάφερε να τον καταργήσει αλλά ούτε και να διορθώσει τις αδικίες που υπάρχουν με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οι πολίτες σήμερα καλούνται να πληρώσουν τα… «περσινά ξινά σταφύλια» του ΕΝΦΙΑ (όπως χαρακτήρισε την υπόσχεση για κατάργηση του φόρου ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης) και την ίδια στιγμή να καταβάλουν το φόρο εισοδήματος.
Η πραγματικότητα διαψεύδει την ωραιοποιημένη εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει το Μαξίμου, καθώς η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τα νέα μέτρα λιτότητας και η υπερφορολόγηση εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη ΔΕΘ, αδυνατεί να εξαγγείλει παροχές και θα περιοριστεί κυρίως σε εξαγγελίες «ιδεολογικού τύπου», στη διατύπωση των διαχωριστικών γραμμών με τη Νέα Δημοκρατία και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη «μεταμνημονιακή Ελλάδα».
Στην ομιλία του για την «Εθνική στρατηγική για τη διοικητική μεταρρύθμιση» ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι «σημαντικά μέρη αυτού του συνολικού σχεδιασμού για την Ελλάδα του αύριο αποτελούν όλες οι εμβληματικού χαρακτήρα μεταρρυθμιστικές τομές που προωθούμε, παράλληλα με τη σκληρή προσπάθεια να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και να βγούμε από αυτή την πολυετή μέγγενη, αυτή την πολυετή επιτροπεία στην οποία έχει μπει η χώρα μας από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα».
Ο πρωθυπουργός με την αριστερή ρητορεία θα επιχειρήσει να καλύψει την αδυναμία του να δώσει υποσχέσεις για παροχές, ενώ έντονο θα είναι το στοιχείο της ιδεολογικής σύγκρουσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία σε κάθε ευκαιρία χαρακτηρίζει ως «ακροδεξιά».
Το στίγμα της εμφάνισης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έδωσε (ΣΚΑΪ) με γλαφυρό τρόπο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. «Εγώ από τη ΔΕΘ περιμένω έναν ρεαλιστή πρωθυπουργό, που να κάνει απολογισμό σε σχέση με πέρσι και που θα μιλήσει όχι τη γλώσσα της παροχολογίας αλλά τη γλώσσα του αριστερού ρεαλισμού και του προοδευτικού σχεδίου».
Την ίδια στιγμή, στον «ανένδοτο» κατά της Ν.Δ. στρατεύονται όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθούν με ιδεολογικές αναφορές, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις, να επαναφέρουν διχαστικά διλήμματα.
«Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που έχει ενστερνιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ενδεικτικό της παλινδρόμησής της στο τρίπτυχο “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”, που χρεοκόπησε οριστικά με την πτώση της χούντας και την εθνική συμφορά της Κύπρου» ανέφερε σε άρθρο του («ΤΑ ΝΕΑ») ο Νίκος Φίλης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση και σε μερίδα του Τύπου. «Διακατέχεται από το στερητικό σύνδρομο της εξουσίας. Το ίδιο και ο φιλικός της Τύπος που άλλοτε αποκαλύπτει τον Τσίπρα ως Μαδούρο και άλλοτε ως Στάλιν!».
ΤΟ «ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ» ΤΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ
Τα νομοσχέδια που κατατίθενται το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση, κυρίως στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της εργασίας, της ναυτιλίας αλλά και της άμυνας, αναμένεται να μπουν και αυτά στη φαρέτρα του κ. Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ αναμένεται να αναφερθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και κυρίως στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι προτεραιότητες που η κυβέρνηση επιδιώκει να αναδείξει για το επόμενο διάστημα είναι:
Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι σε αυτή την ομάδα εργαζομένων αλλά και σε όλους εκείνους που σήκωσαν το βάρος της κρίσης τα τελευταία χρόνια, υποσχόμενος ελαφρύνσεις μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.
«Οταν το χρεοκοπημένο δικομματικό σύστημα, που κυβερνούσε τη χώρα από τη μεταπολίτευση και επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, δεν δίστασε καθόλου για να βγάλει την ετυμηγορία του για το αίτιο της χρεοκοπίας. Και δεν ήταν άλλο από το Δημόσιο. Δεν ήταν οι πελατειακές σχέσεις, δεν ήταν η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, δεν ήταν τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους επιχειρηματίες, οι μίζες, η διαπλοκή, ήταν το Δημόσιο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Οι 4 μεγάλοι σκόπελοι για την κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τις επισκέψεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν και του Ιταλού πρωθυπουργού Τζεντιλόνι, που αναμένονται στη χώρα μας τις επόμενες μέρες, επιχειρώντας να τις συνδυάσει με ένα «κύμα επενδύσεων». Ομως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοικτά οικονομικά αλλά και πολιτικά μέτωπα που, όπως όλα δείχνουν, θα την προσγειώσουν απότομα:
Η τρίτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να γίνει υπό δύσκολες συνθήκες, αν λάβει κανείς υπόψη τις «προειδοποιητικές βολές» των Ευρωπαίων. Με δεδομένο ότι αρκετά προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, θεωρείται πολύ πιθανό οι δανειστές να βάλουν στο τραπέζι των συζητήσεων και νέα μέτρα λιτότητας.
Η εκτέλεση προϋπολογισμού για το 2018.
Η υπόθεση Καμμένου, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή στις 24 Σεπτεμβρίου. Η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διαλευκανθεί η υπόθεση, κάτι που αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση.
Οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν νέους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρείται πολύ πιθανό να διεκδικήσει τους επόμενους μήνες να επιστρέψει στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Η επιστροφή του θα συνοδεύεται από την έκδοση του βιβλίου του στην Ελλάδα για τη δραματική περίοδο του 2015 και νέες αποκαλύψεις.
Η πιθανότητα να χρειαστεί η κυβέρνηση να ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας το φθινόπωρο προκαλεί δυσφορία σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλες αντοχές από τους Ελληνες πολίτες, ενώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε μεγαλύτερη πολιτική φθορά στην κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, η υπόθεση των συνομιλιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση αλλά και εσωτερικές τριβές, καθώς πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την πλήρη κάλυψη στο πρόσωπο του υπουργού Αμυνας. Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του «Noor 1».
Πιθανό το ενδεχόμενο της ηρωικής εξόδου
Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να εξαντλήσει όλο το χρόνο που έχει εκ του Συντάγματος για να παραμείνει στην εξουσία και θα ρισκάρει να πάει στις κάλπες το 2019 και όχι την άνοιξη του 2018. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές εξελίξεις και την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η χώρα τον επόμενο χρόνο.
Οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί επιτυχώς τον Αύγουστο του 2018, να μη χρειαστούν ούτε νέο πρόγραμμα ούτε νέα μέτρα λιτότητας και η χώρα να επανέλθει σταδιακά σε μια κατάσταση ομαλότητας. Πάνω στα δεδομένα αυτά, ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει -λένε στο Μαξίμου- να χτίσει το δικό του success story, με το οποίο θα διεκδικήσει μια νέα τετραετία.
«Θα τον διαψεύσει η σκληρή πραγματικότητα», σχολιάζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως τα πράγματα δυστυχώς δεν θα εξελιχθούν ομαλά για την οικονομία, καθώς οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, οι παλινωδίες και οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί σε πολλά κορυφαία θέματα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εγγυάται το success story που φαντάζεται το Μέγαρο Μαξίμου.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρείται πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να επιχειρήσει εντός του 2018 μια «ηρωική έξοδο» με στόχο να διασφαλίσει το πολιτικό του κεφάλαιο αλλά και ένα διψήφιο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό τη ρεβάνς λίγο καιρό μετά.
Ανασχηματισμός μετά τη ΔΕΘ
Οι εσωτερικές παρασκηνιακές διαφωνίες, η στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και η προσπάθεια να διατηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες φαίνεται πως καθυστερούν τον επικείμενο ανασχηματισμό.
Σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, αυτός τοποθετείται χρονικά μετά τις γερμανικές εκλογές, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου. Για την ώρα πάντως, η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος δεν φαίνεται να αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον κ. Τσίπρα. «Εξ όσων μπορώ να γνωρίζω ή να εκτιμήσω, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση», επισήμανε (Real) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν δυσλειτουργίες της κυβερνητικής μηχανής σε πολλούς τομείς, ενώ ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αντικατάσταση των υπουργών που το τελευταίο διάστημα έβλαψαν με τους χειρισμούς τους την εικόνα της κυβέρνησης αλλά και αδυνατούν να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. «Ως γενικός κανόνας ισχύει πάντοτε ότι εχθρός μιας καλής κυβέρνησης είναι μια καλύτερη» παρατήρησε εύστοχα (FM VOICE) ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iasonasvel@yahoo.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Την ίδια στιγμή, στην προσπάθειά του να κερδίσει ξανά και να συσπειρώσει το αριστερό του ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας κλιμακώνει την αντιδεξιά του ρητορεία, κάτι που αναμένεται να κάνει και στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, ελλείψει εξαγγελίας παροχών.
Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου περνάει στην αντεπίθεση επαναφέροντας στην πολιτική ατζέντα τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και προσπαθώντας να παρουσιάσει τον πρωθυπουργό ως «μεταρρυθμιστή» και υπέρμαχο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επενδύσεων, που άλλοτε είχε πολεμήσει με σφοδρότητα.
Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, αλλά και στο Impact Hub Athens στου Ψυρρή, που προσφέρει στήριξη σε εγχειρήματα κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, εντάσσονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγή του πολιτικού του προφίλ και διείσδυσης στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.
Οι πολίτες των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων και οι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική δεξαμενή από όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να αλιεύσει ψηφοφόρους, υποσχόμενος παροχές για μετά το 2019, ακόμη και… προσλήψεις.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε δυο φορές την περασμένη εβδομάδα (τόσο στους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη όσο και στην ομιλία του στον Παπαστράτο) στην πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας, μετά το τέλος της μνημονιακής περιόδου, στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα.
ΔΕΘ
Η ΔΕΘ συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της δεύτερης περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να «ξεχάσει» εντελώς το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του 2015, που περιλαμβάνει τους τραγικούς χειρισμούς που οδήγησαν στα capital controls και στο τρίτο Μνημόνιο, αλλά και τις «μεγάλες υποσχέσεις» για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μεταξύ πολλών άλλων.
Ο ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να αποτελεί «εφιάλτη» για την κυβέρνηση, αφού όχι μόνο δεν κατάφερε να τον καταργήσει αλλά ούτε και να διορθώσει τις αδικίες που υπάρχουν με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οι πολίτες σήμερα καλούνται να πληρώσουν τα… «περσινά ξινά σταφύλια» του ΕΝΦΙΑ (όπως χαρακτήρισε την υπόσχεση για κατάργηση του φόρου ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης) και την ίδια στιγμή να καταβάλουν το φόρο εισοδήματος.
Η πραγματικότητα διαψεύδει την ωραιοποιημένη εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει το Μαξίμου, καθώς η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τα νέα μέτρα λιτότητας και η υπερφορολόγηση εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη ΔΕΘ, αδυνατεί να εξαγγείλει παροχές και θα περιοριστεί κυρίως σε εξαγγελίες «ιδεολογικού τύπου», στη διατύπωση των διαχωριστικών γραμμών με τη Νέα Δημοκρατία και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη «μεταμνημονιακή Ελλάδα».
Στην ομιλία του για την «Εθνική στρατηγική για τη διοικητική μεταρρύθμιση» ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι «σημαντικά μέρη αυτού του συνολικού σχεδιασμού για την Ελλάδα του αύριο αποτελούν όλες οι εμβληματικού χαρακτήρα μεταρρυθμιστικές τομές που προωθούμε, παράλληλα με τη σκληρή προσπάθεια να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και να βγούμε από αυτή την πολυετή μέγγενη, αυτή την πολυετή επιτροπεία στην οποία έχει μπει η χώρα μας από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα».
Ο πρωθυπουργός με την αριστερή ρητορεία θα επιχειρήσει να καλύψει την αδυναμία του να δώσει υποσχέσεις για παροχές, ενώ έντονο θα είναι το στοιχείο της ιδεολογικής σύγκρουσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία σε κάθε ευκαιρία χαρακτηρίζει ως «ακροδεξιά».
Το στίγμα της εμφάνισης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έδωσε (ΣΚΑΪ) με γλαφυρό τρόπο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. «Εγώ από τη ΔΕΘ περιμένω έναν ρεαλιστή πρωθυπουργό, που να κάνει απολογισμό σε σχέση με πέρσι και που θα μιλήσει όχι τη γλώσσα της παροχολογίας αλλά τη γλώσσα του αριστερού ρεαλισμού και του προοδευτικού σχεδίου».
Την ίδια στιγμή, στον «ανένδοτο» κατά της Ν.Δ. στρατεύονται όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθούν με ιδεολογικές αναφορές, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις, να επαναφέρουν διχαστικά διλήμματα.
«Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που έχει ενστερνιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ενδεικτικό της παλινδρόμησής της στο τρίπτυχο “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”, που χρεοκόπησε οριστικά με την πτώση της χούντας και την εθνική συμφορά της Κύπρου» ανέφερε σε άρθρο του («ΤΑ ΝΕΑ») ο Νίκος Φίλης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση και σε μερίδα του Τύπου. «Διακατέχεται από το στερητικό σύνδρομο της εξουσίας. Το ίδιο και ο φιλικός της Τύπος που άλλοτε αποκαλύπτει τον Τσίπρα ως Μαδούρο και άλλοτε ως Στάλιν!».
ΤΟ «ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ» ΤΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ
Τα νομοσχέδια που κατατίθενται το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση, κυρίως στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της εργασίας, της ναυτιλίας αλλά και της άμυνας, αναμένεται να μπουν και αυτά στη φαρέτρα του κ. Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ αναμένεται να αναφερθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και κυρίως στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι προτεραιότητες που η κυβέρνηση επιδιώκει να αναδείξει για το επόμενο διάστημα είναι:
- Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
- Οριστική ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές.
- Προσέλκυση νέων επενδύσεων.
- Ενίσχυση των κοινωνικών παρεμβάσεων.
- Αντιμετώπιση της διαφθοράς και διαλεύκανση των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι σε αυτή την ομάδα εργαζομένων αλλά και σε όλους εκείνους που σήκωσαν το βάρος της κρίσης τα τελευταία χρόνια, υποσχόμενος ελαφρύνσεις μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.
«Οταν το χρεοκοπημένο δικομματικό σύστημα, που κυβερνούσε τη χώρα από τη μεταπολίτευση και επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, δεν δίστασε καθόλου για να βγάλει την ετυμηγορία του για το αίτιο της χρεοκοπίας. Και δεν ήταν άλλο από το Δημόσιο. Δεν ήταν οι πελατειακές σχέσεις, δεν ήταν η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, δεν ήταν τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους επιχειρηματίες, οι μίζες, η διαπλοκή, ήταν το Δημόσιο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Οι 4 μεγάλοι σκόπελοι για την κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τις επισκέψεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν και του Ιταλού πρωθυπουργού Τζεντιλόνι, που αναμένονται στη χώρα μας τις επόμενες μέρες, επιχειρώντας να τις συνδυάσει με ένα «κύμα επενδύσεων». Ομως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοικτά οικονομικά αλλά και πολιτικά μέτωπα που, όπως όλα δείχνουν, θα την προσγειώσουν απότομα:
Η τρίτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να γίνει υπό δύσκολες συνθήκες, αν λάβει κανείς υπόψη τις «προειδοποιητικές βολές» των Ευρωπαίων. Με δεδομένο ότι αρκετά προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, θεωρείται πολύ πιθανό οι δανειστές να βάλουν στο τραπέζι των συζητήσεων και νέα μέτρα λιτότητας.
Η εκτέλεση προϋπολογισμού για το 2018.
Η υπόθεση Καμμένου, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή στις 24 Σεπτεμβρίου. Η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διαλευκανθεί η υπόθεση, κάτι που αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση.
Οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν νέους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρείται πολύ πιθανό να διεκδικήσει τους επόμενους μήνες να επιστρέψει στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Η επιστροφή του θα συνοδεύεται από την έκδοση του βιβλίου του στην Ελλάδα για τη δραματική περίοδο του 2015 και νέες αποκαλύψεις.
Η πιθανότητα να χρειαστεί η κυβέρνηση να ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας το φθινόπωρο προκαλεί δυσφορία σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλες αντοχές από τους Ελληνες πολίτες, ενώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε μεγαλύτερη πολιτική φθορά στην κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, η υπόθεση των συνομιλιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση αλλά και εσωτερικές τριβές, καθώς πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την πλήρη κάλυψη στο πρόσωπο του υπουργού Αμυνας. Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του «Noor 1».
Πιθανό το ενδεχόμενο της ηρωικής εξόδου
Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να εξαντλήσει όλο το χρόνο που έχει εκ του Συντάγματος για να παραμείνει στην εξουσία και θα ρισκάρει να πάει στις κάλπες το 2019 και όχι την άνοιξη του 2018. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές εξελίξεις και την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η χώρα τον επόμενο χρόνο.
Οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί επιτυχώς τον Αύγουστο του 2018, να μη χρειαστούν ούτε νέο πρόγραμμα ούτε νέα μέτρα λιτότητας και η χώρα να επανέλθει σταδιακά σε μια κατάσταση ομαλότητας. Πάνω στα δεδομένα αυτά, ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει -λένε στο Μαξίμου- να χτίσει το δικό του success story, με το οποίο θα διεκδικήσει μια νέα τετραετία.
«Θα τον διαψεύσει η σκληρή πραγματικότητα», σχολιάζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως τα πράγματα δυστυχώς δεν θα εξελιχθούν ομαλά για την οικονομία, καθώς οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, οι παλινωδίες και οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί σε πολλά κορυφαία θέματα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εγγυάται το success story που φαντάζεται το Μέγαρο Μαξίμου.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρείται πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να επιχειρήσει εντός του 2018 μια «ηρωική έξοδο» με στόχο να διασφαλίσει το πολιτικό του κεφάλαιο αλλά και ένα διψήφιο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό τη ρεβάνς λίγο καιρό μετά.
Ανασχηματισμός μετά τη ΔΕΘ
Οι εσωτερικές παρασκηνιακές διαφωνίες, η στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και η προσπάθεια να διατηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες φαίνεται πως καθυστερούν τον επικείμενο ανασχηματισμό.
Σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, αυτός τοποθετείται χρονικά μετά τις γερμανικές εκλογές, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου. Για την ώρα πάντως, η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος δεν φαίνεται να αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον κ. Τσίπρα. «Εξ όσων μπορώ να γνωρίζω ή να εκτιμήσω, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση», επισήμανε (Real) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν δυσλειτουργίες της κυβερνητικής μηχανής σε πολλούς τομείς, ενώ ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αντικατάσταση των υπουργών που το τελευταίο διάστημα έβλαψαν με τους χειρισμούς τους την εικόνα της κυβέρνησης αλλά και αδυνατούν να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. «Ως γενικός κανόνας ισχύει πάντοτε ότι εχθρός μιας καλής κυβέρνησης είναι μια καλύτερη» παρατήρησε εύστοχα (FM VOICE) ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iasonasvel@yahoo.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου