Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ και θαμμένη στη λάσπη η Σαμοθράκη (φωτο & βίντεο)

Τεράστιες οι καταστροφές στο νησί
Ζημιές και στην δυτική Θάσο από την θεομηνία

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στη Σαμοθράκη από την θεομηνία που χτύπησε το νησί τη Δευτέρα το βράδυ και είχε ως συνέπεια να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτακτου ανάγκης.


Πολύ άσχημη είναι η κατάσταση και σε ένα μεγάλο τμήμα της Θάσου, που επίσης επλήγη από ισχυρή κακοκαιρία.

Οι καταστροφές, ειδικά στην Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού, είναι τεράστιες, με τόνους λάσπης να έχουν «καταπιεί» την γραφική κωμόπολη. Το Κέντρο Υγείας του νησιού καταστράφηκε σε μεγάλο τμήμα του, με αποτέλεσμα να λειτουργεί πλέον με κινητό εξοπλισμό που έφτασε στο νησί από την Θράκη, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το δημαρχείο του νησιού, καθώς όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας «κατέβηκε το βουνό και διαπέρασε το κτήριο».


Η ΕΜΑΚ και δυνάμεις του στρατού ήδη έχουν αναλάβει βασικές εργασίες ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους γύρω από το Κέντρο Υγείας, αλλά και τις λάσπες μέσα από το κτήριο, ώστε να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες το συντομότερο δυνατόν.


Ο δήμαρχος περιγράφει πως σήμερα Τετάρτη αναμένεται να αποκατασταθεί η υδροδότηση, που έχει διακοπεί από το βράδυ της Δευτέρας, ενώ όπως τόνισε το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο οδικό δίκτυο του νησιού, που έχει καταστραφεί σχεδόν πλήρως! Για το λόγο αυτό τα σχολεία της Σαμοθράκης, παρόλο που δεν έχουν υποστεί ζημιές ως κτήρια, αναμένεται να παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα, καθώς η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη.


Όπως ανέφερε μιλώντας στον Σκάι νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Σαμοθράκης, η κακοκαιρία που χτύπησε το νησί «είχε δύο φάσεις, η μία ήταν από τις 6:30 έως τις 10 το βράδυ της Δευτέρας και τότε ήδη είχε γίνει μεγάλη ζημιά και εξετάζαμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως το εντονότερο φαινόμενο ήταν από την 1:30 μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, δεν περιγράφεται, κατέβηκε το βουνό, πέρασε το δημαρχείο, διέλυσε αυτοκίνητα, γέμισε η Χώρα κοτρόνες», είπε χαρακτηριστικά.
evro1 Θαμμένη στη λάσπη η Σαμοθράκη –Τεράστιες οι καταστροφές στο νησί [εικόνες & βίντεο]
Παράλληλα, όπως τόνισε ο κύριος Βίτσας, το ευτύχημα είναι πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες. Όπως τόνισε, είναι ακόμα επιφυλακτικός, καθώς το νησί προτιμάται για ελεύθερο κάμπινγκ και δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα την πιθανότητα να υπήρχαν ελεύθεροι κατασκηνωτές στο δάσος την ώρα της καταιγίδες.
samothraki-1 Θαμμένη στη λάσπη η Σαμοθράκη –Τεράστιες οι καταστροφές στο νησί [εικόνες & βίντεο]

Ζημιές και στην δυτική Θάσο από την θεομηνία

Η κακοκαιρία, μετά την Σαμοθράκη, με ανάλογη σφοδρότητα χτύπησε και τμήμα της Θάσου, με αποτέλεσμα να καταγραφούν σημαντικές ζημιές στις υποδομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο χώρος της μεγάλης λαϊκής του Πρίνου έχει γεμίσει λάσπες, ενώ επί ώρες έμειναν αποκλεισμένοι στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Καζαβίτι 40 εκδρομείς, καθώς λόγω της βροχής οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι.
samothraki4 Θαμμένη στη λάσπη η Σαμοθράκη –Τεράστιες οι καταστροφές στο νησί [εικόνες & βίντεο]
Όπως ανέφερε στο Kavala Portal ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, «πέρα από τον δρόμο στον Άγιο Παντελεήμονα είχαμε σοβαρές φθορές στον δρόμο που ενώνει τον Πρίνο με το Καζαβίτι, αλλά και μια σειρά προβλημάτων στον Σωτήρα, στην Καλλιράχη και στον Πρίνο (τόσο στον κάμπο όσο και στο δασύλλιο), λόγω τοπικών φαινόμενων πλημμυρών. Αναγκαστήκαμε, μάλιστα, να κλείσουμε προληπτικά το δημοτικό σχολείο Πρίνου, ενώ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου προχώρησε σε αρκετές αντλήσεις νερών από σπίτια. Αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες. Όλα αυτά δείχνουν ότι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που ξεκίνησαν πρόσφατα -μετά από πολύ μεγάλες καθυστερήσεις- πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα».
samothraki-plimires-dyo Θαμμένη στη λάσπη η Σαμοθράκη –Τεράστιες οι καταστροφές στο νησί [εικόνες & βίντεο]samothraki-plimires-eksi Θαμμένη στη λάσπη η Σαμοθράκη –Τεράστιες οι καταστροφές στο νησί [εικόνες & βίντεο]samothraki-plimires-ennia Θαμμένη στη λάσπη η Σαμοθράκη –Τεράστιες οι καταστροφές στο νησί [εικόνες & βίντεο] samothraki-plimires-tria Θαμμένη στη λάσπη η Σαμοθράκη –Τεράστιες οι καταστροφές στο νησί [εικόνες & βίντεο]thasos-katolisthisi-dyo Θαμμένη στη λάσπη η Σαμοθράκη –Τεράστιες οι καταστροφές στο νησί [εικόνες & βίντεο]thasos-katolisthisi-ena Θαμμένη στη λάσπη η Σαμοθράκη –Τεράστιες οι καταστροφές στο νησί [εικόνες & βίντεο]thasos-katolisthisi-tria Θαμμένη στη λάσπη η Σαμοθράκη –Τεράστιες οι καταστροφές στο νησί [εικόνες & βίντεο]
http://www.eleftherostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom