Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Παραιτήθηκαν ο αντιπρόεδρος και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΥΓΗΣ - Εγκατέλειψαν και το «Κόκκινο»

Λόγω του οικονομικού αδιεξόδου

Μετά την επιστολή παραίτησης του Νίκου Τσαγκρή, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στην κατάρρευση.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στην εφημερίδα «Αυγή», που ανήκει
στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά την επιστολής παραίτησης του αντιπροέδρου Νίκου Τσαγκρή, παραιτήθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της εφημερίδας, σε μια επεισοδιακή συνέλευση, παρουσία μάλιστα του γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα.

Ο κύριος Τσαγκρής στην παραίτησή του καυτηριάζει την αντιμετώπιση του κόμματος έναντι της εφημερίδας και των σχεδίων που ο ίδιος παρουσίασε για τον εκσυγχρονισμό της εφημερίδας, και μιλά για «πρωτόγνωρη γραφειοκρατική και ευθυνοφοβική αναβλητικότητα σε βαθμό ματαίωσης».

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στην ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς «δεν διακρίνεται ούτε ίχνος πολιτικής ή δημοσιογραφικής βούλησης, ούτε καν για τη συζήτηση, πόσο μάλλον για την επίλυση των συγκεκριμένων δομικών, διοικητικών και λειτουργικών προβλημάτων».

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εφημερίδα είναι εξάλλου οικονομικό, καθώς στους εργαζόμενους της Αυγής οφείλονται δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών ενώ πρόθεση τους μέχρι και τις χθεσινές εξελίξεις ήταν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τις οποίες πάντως προτίθενται να αναστείλουν μπροστά στον κίνδυνο ολοκληρωτικής κατάρρευσης της έκδοσης.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά στελέχη για να επανδρώσουν το διοικητικό συμβούλιο της Αυγής μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, αλλά και νέα κεφάλαια για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η έκδοση της εφημερίδας οι πωλήσεις της οποίας έχουν καταρρεύσει σε περίπου 1000 φύλλα ημερησίως.

Εγκατέλειψαν και το «Κόκκινο» για να παίζουν με τους... μεγάλους

Την ίδια στιγμή οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν από τις αρχές του καλοκαιριού ακόμα ότι η κατάσταση με τον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, Στο Κόκκινο 105,5, ήταν μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Πολλοί από αυτούς δηλώνουν, μάλιστα, εντυπωσιασμένοι που η βόμβα αυτή παρέμεινε έως και πρόσφατα ανενεργή, παρατείνοντας κατά πολύ ακόμα και τα πιο αισιόδοξα σενάρια.

Την κατάσταση πυροδότησε η παραίτηση του διευθυντή του ραδιοσταθμού Μάκη Μηλάτου, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα μετά την αποχώρηση του Κώστα Αρβανίτη. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την αποχώρησή του με ανάρτηση στο Facebook: «Θα μου επιτρέψετε κάτι επί προσωπικού...

Αύριο και μεθαύριο κάνω τις δύο τελευταίες μου εκπομπές Στο Κόκκινο 105,5. Οταν σου ζητάνε να τραβήξεις κουπί, περιμένεις να σου δώσουν και τα κουπιά... Ηλπιζα για εννιά μήνες, δυστυχώς μάταια. Η υπομονή μου εξαντλήθηκε και παραιτήθηκα από διευθυντής του σταθμού και κατ’ επέκταση και από παραγωγός. Καλύτερα χωρίς δουλειά παρά χωρίς αυτοεκτίμηση».

Οπως και να έχει, η αποχώρησή του ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι εργαζόμενοι του σταθμού μετά βίας συγκρατήθηκαν να μην αμαυρώσουν την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Εξάλλου, στους διαδρόμους και στα στούντιο του ραδιοσταθμού κυριαρχεί εδώ και καιρό η αγωνία για το μέλλον.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, αλλά κυρίως εγκαταλειμμένοι από το κόμμα, για το οποίο ουσιαστικά εργάζονται. Η Κουμουνδούρου προσπάθησε να αποθαρρύνει τους εργαζομένους να δώσουν τροφή στην αντιπολίτευση με τη λογική «τα εν οίκω μη εν δήμω».

Λίγες μόλις ημέρες μετά την παραίτηση Μηλάτου, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι έκαναν λόγο -με ανακοίνωσή τους- για «πολιτική βούληση αποδυνάμωσης» του σταθμού. Η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών και η αποχώρηση πολύτιμων συνεργατών είχαν ήδη δηλητηριάσει το κλίμα.

Αυτό, όμως, που εξόργισε τους εργαζομένους, οι οποίοι ένιωθαν να βάζουν πλάτη χωρίς καμία αναγνώριση, ήταν η παραχώρηση της συχνότητας «Μωβ» στη Θεσσαλονίκη στην εταιρεία 24MEDIA του Δημήτρη Μάρη. Πρόκειται για τη ραδιοφωνική συχνότητα που κατείχε ο ΣΥΡΙΖΑ και την είχε αναξιοποίητη.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ουσιαστικά εγκατάλειψη από την κυβέρνηση, η οποία είναι πια εμφανές ότι θέλει να βάλει νέους παίκτες στο παιχνίδι. Σε αυτό προστέθηκε και η απουσία ενός σοβαρού σχεδίου εξυγίανσης, παρά το γεγονός ότι είχε πραγματοποιηθεί μια άτυπη εκκαθάριση με την απομάκρυνση 13 ατόμων.

Οι εργαζόμενοι είναι πια πεπεισμένοι ότι η βύθιση του ραδιοφώνου αποτελεί ξεκάθαρα πολιτική απόφαση. «Θέλουν να παίξουν με τους μεγάλους. Θεωρούν ότι δεν είμαστε πια αρκετοί». Μόνο έτσι εξηγούν τη σταδιακή απογύμνωση του σταθμού από υλικοτεχνική δομή.

«Ο ρ/σ Στο Κόκκινο και η ‘‘Αυγή’’ αποτελούν εδώ και καιρό ένα αγκάθι στα πλευρά της κυβέρνησης. Κοστίζουν, αλλά δεν τα φέρνουν πίσω και έτσι η προσοχή του Μαξίμου είναι εστιασμένη εδώ και καιρό σε εφημερίδες όπως το ‘‘Εθνος’’, η ‘‘Ημερησία’’ και άλλες που επηρεάζουν τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Ελπίζουν ότι αν διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ ένα κομμάτι του θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ».

Εξάλλου τη στιγμή που «Αυγή», Στο Κόκκινο και Left ψυχορραγούν δίνοντας αγώνα επιβίωσης, η Κουμουνδούρου και το Μαξίμου προωθούν οικονομικά και πολιτικά άλλες ιστοσελίδες. «Επιχειρείται μια μιντιακή άλωση, στην οποία δεν έχουμε θέση». Το καρφί στην ταφόπλακα των εργαζομένων έβαλε ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός.

Ο προσωπικός φίλος του Αλέξη Τσίπρα έγραψε σε άρθρο του διαμηνύοντας σε όλους πώς έχει η κατάσταση: «Παρακολουθούμε όλοι εδώ και αρκετό καιρό την αγωνία του Κόκκινου και των ανθρώπων που εργάζονται στον ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ... Και φαντάζομαι ότι αναρωτιόμαστε πώς -και αν- μπορεί αυτή η πονεμένη ιστορία να μην έχει πονεμένο τέλος... Το κόμμα, το οποίο οι εργαζόμενοι αποκαλούν τώρα στις ανακοινώσεις τους “ο ιδιοκτήτης”, χρηματοδότησε με τα τότε πενιχρά του μέσα την προσπάθεια...

Οσα βέλη κι αν ρίχνονται κατά του “ιδιοκτήτη”, η αλήθεια παραμένει: ο ΣΥΡΙΖΑ αιμορραγεί οικονομικά για να αιμοδοτεί τα κομματικά ΜΜΕ, με πρώτο το Κόκκινο. Αν αυτό θεωρηθεί προσχηματική άποψη, που έρχεται να καλύψει κάποια “αντεργατική” λοβιτούρα, τότε έτσι είναι, αν έτσι θέλουν κάποιοι. Αλλά, αν όντως το πρόβλημα είναι πρωτίστως οικονομικό, τότε εδώ εντοπίζεται η αιτία του κακού. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρωθούν. Και ο συλλογικός ιδιοκτήτης δυσκολεύεται να πληρώσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom