Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Τρεις οι ένοχοι για την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου - Διπλά ένοχος ο Βλαστός

Στις 2 Οκτωβρίου, το Πενταμελές Εφετείο θα αποφασίσει για ελαφρυντικά και ποινές

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας εξέδωσε την απόφαση του για το επονομαζόμενο συνδικάτο του εγκλήματος, το οποίο βαρύνεται με την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστική Περικλή Παναγόπουλου, στις 12 Ιανουαρίου 2009.

Από τους συνολικά 18 κατηγορουμένους, οι 4 αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες. Πρόκειται για την πρώην σύζυγο του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα Χήρα, και τους Γιάννη Θεοδωράκη, Χριστόφορο Λασηθιωτάκης,Γιαννη Καλογερίδη.

Για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου ένοχοι κρίθηκαν ο Παναγιώτης Βλαστός ως ηθικός αυτουργός και οι Απόστολος Πετράκης, Χαραλαμπος Μουστάκας ως φυσικοί αυτουργοί. Αθωώθηκαν τρεις από τους πρωτόδικα κατδικασθέντες: ο Γιάννης Σκαφτούρος που είχε κριθεί ένοχος για ηθική αυτουργία , ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και Γιώργος Κατσαγάννης.

Όσον αφορά στον Γιάννη Σκαφτούρο καταδικάστηκε μόνο για για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Αντίθετα, ο Παναγιώτης Βλαστος καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός και για τη δολοφονία του Γιώργου Γούσιου το 2008, ενώ ως φυσικός αυτουργός ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και για άμεση συνεργεία ο Γιώργος Κατσαγάννης.

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Βλαστός, αμέσως μετά την εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου που τον έκρινε ένοχο για τη δολοφονία του Γούσιου, είπε: «Να ξέρετε είμαι αθώος. Δεν σκότωσα το Γούσιο. Δεν έβαψα τα χέρια μου με αίμα. Δεν περίμενα τέτοια απόφαση».

Επίσης, ο Παναγιώτης Βλαστός καταδικάστηκε όπως και πρωτόδικα, για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της οποίας-όπως του αποδίδεται- τα νήματά της κινούσε μέσα από τη φυλακή, ενώ απηλλάγη για την ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, λόγω παραγραφής. Για όλα τα υπόλοιπα αδικήματα αθωώθηκε ή έπαυσε η ποινική του δίωξη, λόγω παραγραφής.

Ο Βασίλης Στεφανάκος, που έχει αφεθεί ελεύθερος από πέρσι, καταδικάστηκε μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ οι κατηγορίες για παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών μετατράπηκαν από το δικαστήριο σε πλημμεληματικές και παραγράφηκαν.

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, πλην του Βασίλη Στεφανάκου που ανακάλεσε το αίτημα μέσω του συνηγόρου του Βασίλη Καπερνάρου.

Ο εισαγγελέας της έδρας, Δημήτρης Ασπρογέρακας, ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο στον Χαράλαμπο Μουστάκα και συγκεκριμένα αυτό της μετεφηβικής ηλικίας.

Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφασίσει για τα ελαφρυντικά και τις ποινές.

«Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ρίχνει την αυλαία σε μία υπόθεση που απασχόλησε επί σειρά ετών τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη.Θεωρώ ότι η πρόταση του κ. Εισαγγελέως Εφετών για αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης στον εντολέα μου- και εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από το Δικαστήριο- είναι απόλυτα συμβατή και με την συμπεριφορά του Χαράλαμπου Μουστάκα τόσο κατά το χρόνο που διήρκεσε η απαγωγή, όσο και με τη συγχώρεση που γενναιόψυχα του παρείχαν ο κ. Περικλής Παναγόπουλος και η κα Κατερίνα Παναγοπούλου.Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη αυτή», τόνισε μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο Σάκης Κεχαγιόγλου συνήγορος του Χ.Μουστάκα.

«Η περιπέτεια για την Ιωάννα Χήρα έληξε αφού κηρύχθηκε αθώα. Δυστυχώς για τον Παναγιώτη Βλαστό το αποτέλεσμα δεν ήταν αναμενόμενο όσον αφορά την ενοχή του για τη δολοφονία του Γούσιου λόγω και όσων προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία. Όλες οι ελπίδες μας τώρα είναι στην αναγνώριση ελαφρυντικών», δήλωσε ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, δικηγόρος της Ι. Χήρα.

«Πάντοτε είχα και έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Γιάννης Σκαφτούρος δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία Γούσιου, την απαγωγή Παναγόπουλου και τις εκρήξεις. Τον έκρινε ένοχο μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Όλη τη διαδικασία θα τη θυμάμαι έως την καλύτερη μέχρι τώρα. Ευχαριστώ το δικαστήριο», επισήμανε ο Ι. Μαρκουλάκος, συνήγορος του Γ. Σκαφτούρου.

Ο Θ. Μαντάς τόνισε πως :«Η προσδοκία των κατηγορουμένων για μια διαφορετική απόφαση , αθωωτική, διαψεύστηκε. Το διακστήριο κινήθηκε σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής.. Η προσδοκία για ευνοική ποινική μεταχείριση συνεχίζει να υφίσταται. Έχουμε αισιοδοξία ότι θα δοθούν ελαφρυντικά ώστε να μειωθούν οι ποινές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom