Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Διπλή κωλοτούμπα των ΑΝΕΛ: «Ναι» στην αλλαγή φύλου - Στηρίζουν και την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»


Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται ως «αντάλλαγμα» για τη στήριξη Τσίπρα σε Καμμένο στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σε βάρος του υπ. Εθνικής Άμυνας

Την ανανέωση του όρκου κοινής και αδιασάλευτης κυβερνητικής σύμπλευσης σηματοδότησε η παρουσία των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής τη Δευτέρα για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που ζητούσε την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση των συνομιλιών του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον κ. Μάκη Γιαννουσάκη, ισοβίτη για εμπόριο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΑΝΕΛ μελετούν σοβαρά την στήριξη του νομοσχεδίου που εισάγεται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για συζήτηση και το οποίο δίνει την δυνατότητα αλλαγής φύλου με μια απλή δήλωση.

Ωστόσο, επειδή ήδη έχουν εκδηλωθεί ισχυρές ενστάσεις δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί η «γραμμή» της ψήφου κατά συνείδηση. Είναι δε χαρακτηριστικό πως ως ειδικός αγορητής για το σχέδιο νόμου επιλέχθηκε ο μετριοπαθής Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ οι ΑΝΕΛ δεν αποκλείεται να στηρίξουν τη νέα ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» όταν αυτή επανακατατεθεί στην Βουλή και εφόσον ενσωματωθούν οι ισχυρές ενστάσεις του κόμματος. Πηγές από τους ΑΝΕΛ εξηγούν πως «είναι αυτονόητο για εμάς πως δεν θα ψηφίσουμε τίποτα που αφήνει «σκιές» στην Θράκη».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κουίκ επισήμανε πως «Η τροπολογία θα εισαχθεί ξανά και θα λαμβάνει υπόψη τις θέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, και θα προστατεύει ταυτόχρονα τα συμφέροντα της Θράκης, έναντι εκείνων που δεν σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης και την εκεί ύπαρξη θρησκευτικής και όχι εθνικής μειονότητας».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τόνισε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τους νομικούς συμβούλους του υπουργού κ. Κοντονή».

Ακόμη, σημείωσε πως «οι ανησυχούντες της γραφικής αντιπολίτευσης να είναι βέβαιοι ότι η δεδηλωμένη της κυβέρνησης είναι ακλόνητη και η ενδοκυβερνητική συνοχή απόλυτα αρραγής σε σχέση με την κινούμενη άμμο στο εσωτερικό και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ουραγού της, που ψάχνει ηλεκτρονικό αρχηγό».

Παράλληλα, ο κ. Κουίκ επέκρινε την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως «ο αμοραλισμός και η ανικανότητα αντιπολίτευσης εκ μέρους της ΝΔ, όπως έχει καταντήσει στα χέρια της ηγετικής της ομάδας, δημιουργεί ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τα πολιτικά και κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας.

Και προσθέτει: «Ένα κόμμα, και μάλιστα αυτό που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, να μην υπερασπίζεται τις θέσεις του, αλλά να τις βανδαλίζει με μια καινοφανή αντίστροφη ισοπεδωτική λογική».

Βέβαια, υπογραμμίζει, «αυτό το πρόβλημα της σημερινής Νέας Δημοκρατίας δεν μας αφορά. Μπορεί να είναι και για γέλια, μπορεί να είναι και για κλάματα. Η παράστασή της συνεχίζεται».

Καταληκτικά, ο κ. Κουίκ σχολιάζει πως «τελικά χθες, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ακόμα δείγμα ότι σέρνεται πλέον από τη μύτη από τους ΑΝΕΛ. Είμαστε ο εφιάλτης τους».

Πάντως, ορισμένοι εκτιμούν ότι η μερική μετατόπιση του κόμματος ενδεχομένως να ερμηνεύεται από την πλήρη κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον εταίρο του κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την υπόθεση «δήθεν σκάνδαλο» και υποστήριξε πως ο κ. Καμμένος «έπραξε τα δέοντα». Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν καταλυτική καθώς επανέφερε την «κομματική πειθαρχία» στις τάξεις της κοινοβουλευτικής του ομάδας με αποτέλεσμα το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών να στηρίξουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

«Πειθαρχία» που το τελευταίο διάστημα είχε επηρεαστεί από την αντίδραση των ΑΝΕΛ στην τροπολογία Κοντονή για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» με αποτέλεσμα ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι δεν είναι δεδομένη η στάση τους στην ψηφοφορία για την εξεταστική.
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom