Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτά είναι τα μέτρα του 2018: Έρχονται «ψαλίδια» σε Άμυνα, ΔΕΚΟ και Δημόσιο

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΚΑΙ ΒΙΖΕΡ

Αμυντικές δαπάνες, Δημόσιο αλλά και ΔΕΚΟ θα είναι οι τρεις πηγές που θα κληθούν να παίξουν το ρόλο του «αμορτισέρ» αν υπάρξει ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων το 2018.

Μετά και την ημιεπίσημη παραδοχή των ελληνικών αρχών ότι η υπερφορολόγηση, ειδικά για τους ελευθέρους επαγγελματίες, έχει αποτύχει, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών αναζητούν τρόπους για τη διασφάλιση της πορείας των εσόδων.

Η συζήτηση που συνεχίζεται από απόσταση με τους δανειστές σχετικά με τη δημοσιονομική προοπτική δεν έχει ακόμη καταλήξει, αφού θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν επίσημα στοιχεία για την πορεία των εσόδων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου πριν εξαχθούν τελικά συμπεράσματα.

Στο… στόχαστρο
Ωστόσο, μέχρι τώρα τα τεχνικά κλιμάκια έχουν εντοπίσει καθυστερήσεις στις περικοπές των αμυντικών δαπανών για το 2015 και το 2016, αφού έναντι συνολικής περικοπής 600 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί έγιναν περικοπές λίγο περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ, ενώ και για το 2017 υπάρχει πρόβλεψη για μικρή αύξησή τους.

Στο Δημόσιο αναμένεται η επανεξέταση κάποιων από τα επιδόματα «ειδικών κατηγοριών» που δίνονται στο ευρύτερο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, στις αναπτυξιακές εταιρίες των δήμων και ίσως των ειδικών μισθολογίων. Η γενική εντολή είναι στο πλαίσιο της επανεξέτασης των δαπανών να εντοπιστούν όλες οι κακές (μη παραγωγικές) δαπάνες και να περιοριστούν όσο αυτό είναι δυνατό.

Ντάισελμπλουμ και Βίζερ σήμερα στην Αθήνα. Στην ατζέντα η τρίτη αξιολόγηση και ο Προϋπολογισμός του 2018

Το μεγάλο κεφάλαιο των ΔΕΚΟ θα ανοίξει από τη στιγμή που θα πρέπει να συσταθεί και να λειτουργήσει το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και κατ’ επέκταση η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών. Ως γνωστόν, η ΕΔΗΣ θα έχει ως στόχο επανεξετάσει το σύνολο εσόδων και δαπανών των 13 επιχειρήσεων που θα αναλάβει ώστε να βελτιώσει τα οικονομικά τους στοιχεία.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι πλέον προβληματικές από τις δημόσιες επιχειρήσεις, που είναι οι συγκοινωνιακές εταιρίες του Λεκανοπεδίου, θα κληθούν να επανεξετάσουν το λειτουργικό τους κόστος, στο οποίο περιλαμβάνεται και το προσωπικό. Είναι πολύ πιθανό στα σχέδια αναδιάρθρωσης που θα ζητηθούν από τις διοικήσεις να υπάρχουν απαιτήσεις και για τη μείωση του προσωπικού.

Παρά την καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα της σύστασης του οργανισμού του νέου υπερταμείου, η πίεση που υπήρχε από την 1η αξιολόγηση για τη σύστασή του αναμένεται πλέον να κορυφωθεί, αφού οι δανειστές θεωρούν ότι η κυβέρνηση σκόπιμα καθυστερεί τη σύσταση του υπερταμείου για να προστατεύσει τις ΔΕΚΟ από περικοπές.

Μπαράζ επαφών
Τα θέματα της τρίτης αξιολόγησης αλλά και ο κρίσιμος Προϋπολογισμός του 2018 θα είναι τα αντικείμενα που θα έχουν σήμερα στην Αθήνα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ μαζί με τον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.

Οι δύο αξιωματούχοι θα ξεκινήσουν τον κύκλο των συναντήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα δουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αργότερα θα βρεθούν στην ολλανδική πρεσβεία, όπου θα συμμετέχουν σε εκδήλωση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Μετά την εκδήλωση θα έχουν συνάντηση στην πρεσβεία με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έκανε την παραχώρηση να συναντηθεί εκτός ΤτΕ με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους λόγω του ασφυκτικού προγράμματος των δύο στελεχών της Ε.Ε.

Η ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνει την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και την πορεία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων ειδικά για τις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες.

Θα ακολουθήσει συνάντηση των κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Βίζερ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη. Στη συνέχεια ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συμμετέχει σε πάνελ συνεδρίου του Economist μαζί με τον τέως υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Η επίσκεψη του κ. Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα μία ημέρα μετά τις γερμανικές εκλογές είναι η δεύτερη μέσα σε τρία χρόνια μετά την «τραυματική» συνάντηση που είχε τον Φεβρουάριο του 2015 με τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ ο κ. Βίζερ θα βρεθεί στην Αθήνα για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου οικονομικών θα περιστραφεί γύρω από τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2018 αλλά και τους τομείς που έχουν εντοπιστεί να καθυστερούν, όπως οι αλλαγές στο Δημόσιο, οι συντάξεις, η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και οι αποκρατικοποιήσεις.

Τάσος Δασόπουλος
tdasopoulos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 25/9/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom