Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Νέα «βόμβα» για τον αγροτικό κόσμο! - «Τέλος» οι συνταξιούχοι με αγροτικό εισόδημα

Εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος φέρνει «τσεκούρι» 60% σε συντάξεις - Στα κεραμίδια οι αγρότες

Νέα «βόμβα» για τον αγροτικό κόσμο. «Όταν οι συνταξιούχοι στους οποίους εφαρμόζονται οι κοινοποιούμενες διατάξεις αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα ή αποκτούν ιδιότητα
υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα εξακολουθούν μεν να λαμβάνουν την κύρια και την επικουρική σύνταξή τους, αλλά το ακαθάριστο ποσό αυτών θα καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Κατά το διάστημα αυτό για τον απασχολούμενο συνταξιούχο καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις των οικείων διατάξεων του Ν. 4387/2016».

Αυτό αναφέρει η «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιος με θέμα «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 περί απασχόλησης συνταξιούχων λόγω γήρατος», που υπογράφει ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης, με την οποία ευθέως θίγονται και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Με απλά λόγια, αν κάποιος συνεχίσει να εργάζεται ενώ έχει συνταξιοδοτηθεί, θα δει τη σύνταξή του να περικόπτεται κατά 60%. 

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω εγκύκλιος έρχεται σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Και το ουσιαστικό πρόβλημα δεν έχει να κάνει με «εργαζόμενους συνταξιούχους», αλλά με ετεροεπαγγελματίες συνταξιούχους που δηλώνουν παράλληλο-συμπληρωματικό αγροτικό εισόδημα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ακόμη πως οι αγρότες-ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που γεννήθηκαν το 1950 και άρα συμπληρώνουν εντός του 2017 το 67ο έτος της ηλικίας τους, εάν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, θα τους επιστρέφονται οι εισφορές που κατέβαλαν εντός του έτους.

Στο άκουσμα της παραπάνω είδησης, ήδη οι αγρότες σήμαναν τα τύμπανα του πολέμου

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης

«Υπό την πίεση των ευρωπαίων δανειστών, η κυβέρνηση επισπεύδει το νόμο Κατρούγκαλου. Θα κληθεί λοιπόν τώρα ο αγροτικός κόσμος, να ζήσει με συντάξεις πείνας. Τα τύμπανα του πολέμου ήδη ηχούν. Μάλιστα να σας πω ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει και την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% από το 13% που είναι σήμερα, σε ζωοτροφές, αγροτικά εφόδια κ.α. μιλάμε δηλαδή για πλήρη αφαίμαξη του αγροτικού εισοδήματος» δήλωσε στη «Σ» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης.

Δεν αποκλείεται λοιπόν, φέτος οι κινητοποιήσεις των αγροτών να ξεκινήσουν από νωρίς, σε περίπτωση που η κυβέρνηση κάνει πράξη τα παραπάνω.

Νίκος Αγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom