Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ευρώπη σε δοκιμασία - Μετά τις γερμανικές εκλογές, το δημοψήφισμα στην Καταλονία


Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Ενώ ακόμα η Γηραιά Ήπειρος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών – και ότι αυτό σημαίνει για τη δυναμική της προσπάθειας ενοποίησης- μια νέα δοκιμασία κάνει την εμφάνισή της. 

Ο λόγος για το ιστορικό δημοψήφισμα της Καταλονίας, το οποίο είναι προ των πυλών και θα λάβει χώρα την 1η Οκτωβρίου απειλώντας τη σταθερότητα στην 4η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. 
Τα πράγματα στην Ισπανία είναι εκρηκτικά με την Κυβέρνηση Ραχόι να έχει κάνει όλες τις κινήσεις αποτροπής της διενέργειας του δημοψηφίσματος, ενώ την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει πλήθος διαδηλώσεων στην Ισπανία.
Για να αποτραπεί το δημοψήφισμα, έχει εφαρμοστεί η συνταγή της Σκωτίας, όπου η Βρετανική Κυβέρνηση το 2014 (18 Σεπτεμβρίου είχε γίνει το δημοψήφισμα) απειλούσε την Σκωτία με οικονομική απομόνωση σε περίπτωση θετικής ψήφου στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. 
Ακόμη, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έχει ήδη κηρύξει αναστείλει τους δύο νόμους του Κοινοβουλίου της Καταλονίας που σκιαγραφεί το δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα ερευνά αν υπάρχει παραβίαση του Συντάγματος του 1978. (σχετικό άρθρο ότι η Ισπανία είναι αδιαίρετη)
Οι προβλέψεις του Ντε Γκίντος
Ήδη ο Ντε Γκίντος προειδοποιεί με οικονομικό αρμαγεδδώνα την Καταλονία σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης, καθώς ο ίδιος εκτιμά ότι μία ανεξάρτητη Καταλονία θα έπρεπε να κόψει το δικό της νόμισμα, που θα υφίστατο μία υποτίμηση μεταξύ του 30 και του 50%. Το ΑΕΠ της θα μειωνόταν κατά 25-30%, ενώ ο δείκτης ανεργίας θα διπλασιαζόταν.
Ακόμη, ο ίδιος αναφέρει πως η Καταλονία αν ανεξαρτητοποιηθεί φεύγει από την ευρωζώνη και την ΕΕ, συνεπώς το 75% της παραγωγής της θα υπόκειτο σε δασμούς. Από την άλλη πλευρά, όλες οι τράπεζες με έδρα στην περιοχή θα άλλαζαν έδρα, κάτι που θα οδηγούσε σε «μεγάλη αβεβαιότητα».
Τι χάνει η Ισπανία
Αν οι Καταλανοί πετύχουν το σχέδιό τους για την ανεξαρτησία τους τότε η μεγάλη χαμένη θα είναι η Ισπανία. Οι λόγοι είναι αρκετοί και όλοι έχουν να κάνουν με την οικονομία. Και αυτό γιατί η Καταλονία αποτελεί μόνο το 6% της επικράτειας της χώρας και το 16% του πληθυσμού της Ισπανίας. Ωστόσο, αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής, το ένα τέταρτο των εξαγωγών και πάνω από το μισό των νέων επενδύσεων εκκίνησης.
Γιατί θέλει την ανεξαρτησία η Καταλονία
Οι λόγοι που ωθούν τους Καταλανούς να επιδιώκουν την απόσχισή τους από την Ισπανία είναι κυρίως οικονομικοί. Η περιοχή είναι πλούσια -μεγάλες βιομηχανίες, χημικές, φαρμάκων και άλλες, έχουν την έδρα τους εκεί-. 16 δισ ευρώ ετησίως -περίπου το 8% των οικονομικών της επιδόσεων- συνεισφέρει στα ισπανικά κρατικά ταμεία.
Το σχέδιό τους, όμως, να γίνει η Καταλονία νέο μέλος της Ε.Ε. φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Η Κομισιόν απέφυγε ως τώρα να πάρει θέση στη διαμάχη. Νομικοί επισημαίνουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να υποβάλει αίτημα ένταξης στην ΕΕ, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη. Κάτι τέτοιο, όμως, αναμένεται να προσκρούσει στο βέτο της Ισπανίας, που δεν θέλει να ανοίξει την όρεξη των Βάσκων.
Αλλά ούτε η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία θα ήθελαν να ενισχύσουν τους αυτονομιστές στη βόρεια Ιταλία, στη Φλάνδρα και την Κορσική αντίστοιχα. Αν, λοιπόν, η Καταλονία δεν γίνει μέλος της ΕΕ, τότε η οικονομία της θα δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα, αφού θα μείνει εκτός ευρώ και θα χάσει την πρόσβαση στην Κοινή Αγορά και ως εκ τούτου την ελεύθερη ανταλλαγή αγαθών, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Κι αυτός είναι ο λόγος που πολλές μεγάλες επιχειρήσεις προειδοποίησαν ήδη την καταλανική κυβέρνηση ότι σε περίπτωση απόσχισης από την Ισπανία θα μεταφέρουν αλλού τις μονάδες παραγωγής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom