Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωτοφανές: Η Τουρκία απαγορεύει στα τουρκικά πλοία να πλησιάζουν ελληνικά λιμάνια

ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΕΙ ΗΔΗ ΟΔΗΓΙΑ

Ο Υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Aχμέτ Αρσλάν (Αhmet Arslan) με σχετική απόφασή του σήμερα, απαγορεύει σε τουρκικά τουριστικά πλοία να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά με τα οποία διασυνδέονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται ως «απάντηση» στις κατασχέσεις από την πλευρά των ελληνικών αρχών τουρκικών πλοίων τα οποία παραβίαζαν συγκεκριμένες διεθνείς διατάξεις και δεν είχαν τα προβλεπόμενα σωστικά μέσα. Συνολικά 11 πλοία έχουν κατασχεθεί από τις ελληνικές αρχές λόγω των προστίμων για παραβίαση σχετικά με τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές.

H τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει πως έχει σταλεί ήδη οδηγία προς τα λιμεναρχεία της Τουρκίας και η απαγόρευση ισχύει για τα σκάφη αναψυχής από τις 25 Σεπτεμβρίου ενώ για τα επιβατικά από τις 12 Οκτωβρίου.

Εχουν αποσταλεί σχετικές ενημερώσεις προς τουρκικές εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τύπου τουρισμού ενώ αρκετές είναι ακόμη οι εταιρείες στη γειτονική χώρα που αναμένεται να ενημερωθούν άμεσα.

Σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη απόφαση ούτε τα ελληνικά τουριστικά πλοία δεν θα μπορούν να προσεγγίζουν τα λιμάνια της Τουρκίας.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να ερευνά και να κατάσχει τόσο μικρά σκάφη, κάτω των 24 μέτρων, επικαλούμενη παραβίαση κανόνων, θέτει σε κίνδυνο το καθεστώς «λευκής σημαίας» της Τουρκίας. Είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», δήλωσε στο τουρκικό TRT Ηaber , Αχμέτ Αρσλάν και ανέφερε «δεν θα επιτρέψουμε τον απόπλου προς την Ελλάδα, όσο η χώρα τηρεί αυτή τη στάση».

Πάντως ο Τούρκος υπουργός άφησε κι ένα παράθυρο στη διπλωματία Όπως καθώς τόνισε πως πρόκειται να συζητήσει το εν λόγω ζήτημα με τον Ελληνα ομόλογό του, κατά την επίσκεψή στην Ελλάδα, στις 12 Οκτωβρίου. Είναι η μέρα που ξεκινά η απαγόρευση για τα επιβατικά πλοία.
http://www.eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom