Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Κατέρρευσε το διατηρητέο αρχοντικό του Μαλακάση στο Μεσολόγγι - Ειρωνεία και Αδιαφορία της πολιτείας


Κατέρρευσε χτες το βραδάκι στο Μεσολόγγι, ο επάνω όροφος του πέτρινου αρχοντικού του μεγάλου μας ποιητή Μιλτιάδη Μαλακάση, προξενώντας ζημιές σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Το αρχοντικό Μαλακάση βρίσκεται στο κέντρο του Μεσολογγίου και από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί περαστικών.

Το κτήριο ήταν μεν διατηρητέο αλλά είχε μείνει ασυντήρητο για δεκαετίες!
http://messolonghinews.blogspot.gr/

Ειρωνεία και αδιαφορία σχετικά με το αρχοντικό Μαλακάση στο Μεσολόγγι!

Τραγική ειρωνεία και πλήρης αδιαφορία της πολιτείας προκύπτει από την παρακάτω αλληλογραφία των εθνοπατέρων μας για το αρχοντικό του Μιλτιάδη Μαλακάση,ο οποίος καταγόταν από οικογένεια αγωνιστών του Εικοσιένα με πολύ πλούτο και άνεση που του εξασφάλισε μια ζωή αφιερωμένη στη Τέχνη, απαλλαγμένη από βιοποριστικές έγνοιες.

Τις εγκύκλιες σπουδές του τις ολοκλήρωσε στο Μεσολόγγι και το 1888 ήρθε στην Αθήνα.!

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αποστολάτος Βαΐτσης,τον Αύγουστο του 2011,κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό  Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με το αρχοντικό Μαλακάση στο Μεσολόγγι, η οποία έχει ως ακολούθως:

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με το αρχοντικό Μαλακάση στο Μεσολόγγι»

Από το ιστορικό κτίριο του αρχοντικού Μαλακάση στο Μεσολόγγι, το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο, έχει απομείνει μόνο ο σκελετός του. Κτίσθηκε περίπου το 1880 και έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, όπως πολλά από τα κτίσματα εκείνης της εποχής, η οποία σήμερα κρίνεται μοναδική. Εκεί γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής Μιλτιάδης Μαλακάσης. Ο Δήμος της πόλης προσπαθεί να ξεπεράσει σχεδόν ανυπέρβλητες δυσκολίες για να το αγοράσει προκειμένου να το αξιοποιήσει, δημιουργώντας έτσι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για την περιοχή. Ένας τρόπος αξιοποίησης θα ήταν η μετατροπή του σε παραδοσιακό κατάλυμα με την μέθοδο της εκμίσθωσης.

Συνεπώς ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

1. Τι προτίθενται να πράξουν άμεσα για να συνδράμουν στην προσπάθεια του Δήμου Μεσολογγίου;

2. Πώς θα συμβάλουν στην ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου και τη μετέπειτα προβολή του;

Υποθηκευμένο το Αρχοντικό Μαλακάση στο Μεσολόγγι

Υποθηκευμένο στην Αγροτική Τράπεζα είναι το αρχοντικό Μαλακάση, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή,το Σεπτέμβριο του 2011,σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης του Αντιπροέδρου της Βουλής!

Το Αρχοντικό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί μνημείο, βρίσκεται εντός του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού τόπου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Είναι λιθόκτιστο, κατασκευάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και εκεί γεννήθηκε ο ποιητής του νεοελληνικού λυρισμού, Μιλτιάδης Μαλακάσης.

Όπως όμως αναφέρει στην απάντησή του ο υφυπουργός Πολιτισμού, μέχρι σήμερα από τους "φερόμενους" ιδιοκτήτες έχουν ληφθεί μόνο μέτρα προφύλαξης για τους πεζούς και τα διερχόμενα αυτοκίνητα.-
=====
Εμείς να συμπεράνουμε ότι η πολιτεία κάπου εδώ τελείωσε το καθήκον της κι από σήμερα η δικαιούχος τράπεζα θα διαθέτει ένα οικόπεδο-φιλέτο στο κέντρο του Μεσολογγίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom