Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

«Πάρτι» λαθραλιείας στις Κυκλάδες


Σύμφωνα με τη Μ.Κ.Ο «Αρχιπέλαγος», Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, έχει στηθεί ένα απέραντο «πάρτι» λαθραλιείας στο Αιγαίο πέλαγος, πλήττοντας τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες προβλέπεται ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, το μέλλον των ιχθυοπληθυσμών του Αιγαίου θα είναι ζοφερό. «Ήδη σε αρκετές περιοχές οι ιχθυοπληθυσμοί έχουν καταρρεύσει», εξηγεί ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους», κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, προσθέτοντας:
«Πολλά απ’ τα εμπορικά είδη, όπως ο μπακαλιάρος, έχουν εξαντληθεί. Σε μία πενταετία η ιχθυοπανίδα θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα και θα έχουμε μαζική εξαφάνιση των περισσότερων εμπορικών ειδών».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων, κ. Δημήτρης Ζάννες, εξηγεί σε δημόσιες δηλώσεις του: «Πρόκειται για ασυνείδητους ψαράδες που λειτουργούν καταστροφικά για όλο τον κλάδο και οι οποίοι πρέπει να απομονωθούν». Οι λαθραλιείς ανήκουν, ως επί το πλείστον, στην κατηγόρια της μέσης αλιείας (μηχανότρατες, γρι- γρι κ.ά.) και εφαρμόζουν τους πιο ευφάνταστους τρόπους παράνομου ψαρέματος προκειμένου να ψαρέψουν τα τελευταία ιχθυαποθέματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ o ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει ότι οι μηχανότρατες δεν μπορούν να ψαρεύουν σε βάθη κάτω των 50 μέτρων και σε απόσταση μικρότερη του 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή».

Οι λαθραλιείς έχουν φθάσει ως το Άγιο Όρος (!) και απειλούν τους μοναχούς πως, εάν τους καταγγείλουν στις αρχές, θα βάλουν φωτιά στα δάση τους. Σημειώνουμε, πως ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου του Άθωνα παρέμενε ανέπαφη, εξυπηρετώντας τις διατροφικές ανάγκες των Μονών και λειτουργώντας ως σταθμός αναπαραγωγής εκατοντάδων θαλάσσιων ειδών. Τώρα διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.

Σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες, γίνονται μεγάλες καταστροφές στα νότια της Νάξου, μέχρι και τα Κουφονήσια. Όπως είπε ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους», κ. Θ. Τσιμπίδης, «[…] ίσως είναι από τις περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα. Η λαθραλιεία πραγματοποιείται με κάθε τρόπο και μέσο: ψάρεμα σε εποχή που απαγορεύεται, αλίευση γόνου, τράτες που ψαρεύουν σε παραλίες, ενώ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται δυναμίτες»,


Το 2013 οι λιμενικές Αρχές έχουν κατάσχει 456 κιλά τσιπούρες, 586 κιλά χταπόδια, 118 κιλά σαργούς, 124 κιλά ξιφία και 74 κιλά μπακαλιάρους. Παράλληλα κατασχέθηκαν δεκάδες κιλά από φρίσσες, μυτάκια, μουσμούλια, κολιούς, μουρμούρες και κουτσομούρες. Από τους φετινούς ελέγχους προκύπτει ότι πλήττονται οι γόνοι ψαριών όπως η αθερίνα, η μαρίδα και η γόπα, που αλιεύονται συστηματικά. Ειδικά για φέτος το Λιμενικό Σώμα έχει κατάσχει σε όλη την Ελλάδα συνολικά 486 κιλά γόνου. Μόνο στο Κερατσίνι κατασχέθηκαν από πέντε ιχθυέμπορους 345 κιλά αθερίνας, αφού είχε αλιευθεί σε γλυκά νερά, και μάλιστα σε περίοδο που το ψάρεμά της απαγορεύεται.

Η υδροβιολόγος, κ. Αναστασία Μήλιου, τονίζει: «Πρόκειται για ελέγχους οι οποίοι γίνονται ενδεικτικά μία φορά τον μήνα. Τις υπόλοιπες ημέρες επικρατεί η απόλυτη ανομία. Οι κατασχεμένες ποσότητες είναι σαν τα ναρκωτικά. Όλοι γνωρίζουν ότι, εάν κατασχεθεί ένα κιλό, σημαίνει ότι στην αγορά διοχετεύτηκε η δεκαπλάσια ποσότητα».

Ακόμα, ο κ. Τσιμπίδης επισημαίνει: «Διοχετεύουν την παράνομη ψαριά τους απευθείας στις ψαροταβέρνες των νησιών χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, αδειάζοντας τα τελάρα τους μεσοπέλαγα σε άλλα σκάφη. Έπειτα γυρίζουν στα λιμάνια χωρίς φορτίο. Έτσι καταφέρνουν να μην κινούν υποψίες στο Λιμενικό».

Τι συμβαίνει στις Κυκλάδες

Ο αστακός πλέον στις Κυκλάδες είναι είδος προς εξαφάνιση. Ακόμα, όλο και πιο σπάνιο γίνεται το μπαρμπούνι. Σε λιγότερες ποσότητες είναι πλέον και ο σαργός. Αλλά και η γόπα στις Κυκλάδες, έχει χαθεί, ενώ η σκορπίνα ψαρεύεται πλέον σε όλο και λιγότερο ικανοποιητικά μεγέθη.

Η μείωση της παραγωγικότητας σε κάποιες περιοχές φτάνει το 50%-80% σε διάστημα μόλις δύο ετών. Στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου δείχνουν ότι στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών μειώθηκαν κατά 50% οι εκφορτώσεις παράκτιας αλιείας στο ανατολικό Αιγαίο.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων του προέκυψε κατακόρυφη πτώση των εμπορικών ειδών ψαριού (συναγρίδα, σαργός, κουτσομούρες, σκαθάρια) και έφτανε έως το 88% σε σύγκριση με το 2010. Μεγάλη ήταν η μείωση (60%) και στα πιο συνηθισμένα ψάρια (σκορπίνα, μπαρμπούνι, γόπα, σουπιά).
"Φωνή της Πάρου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom