Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

10 Έλληνες αξιωματικοί θα πάνε στην Αφρική - Πόσο θα μας κοστίσει το στρατηγείο Λάρισας;

Μπορεί το ΓΕΕΘΑ να διαβεβαιώνει και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και την κοινή γνώμη ότι “ούτε ένας στρατιωτικός δεν θα πάει στην Αφρική”οι πληροφορίες από την Λάρισα και όσους ασχολούνται ενεργά με το ευρωπαϊκό στρατηγείο που από σήμερα πιάνει δουλειά λένε άλλα. Σύμφωνα μ΄ αυτές “είναι αναπόφευκτο σε πρώτη φάση τουλάχιστον οκτώ έως 10 στελέχη μας θα πάνε στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία”. 

Γιατί;

•Διότι το  Στρατηγείο που έχει παραχωρηθεί για τον ΄΄Ελγεχο των
Επιχειρήσεων έχει την υποχρέωση να στείλει κλωβούς επικοινωνιών για αποκατάσταση δορυφορικών επικοινωνιών αλλά και Ομάδα Συνδέσμων.

•Οι κλωβοί όπως έχει γράψει το Onalert πρέπει να μεταφερθούν με μεταγωγικό αεροσκάφος. Κι επειδή με τα C -130 δεν μπορεί να γίνει αυτή η μεταφορά αναζητείται λύση από το εξωτερικό που βέβαια δεν θα είναι δωρεάν.

Δεν γνωρίζουμε ποιος έχει διαβεβαιώσει τον ΥΕΘΑ ότι “Έλληνας δεν θα πατήσει Αφρική”, αλλά είναι βέβαιο ότι όποιος το έχει κάνει αναλαμβάνει και το ρίσκο να εκθέσει την πολιτική ηγεσία, η οποία ήδη μια φορά έχει εμφανιστεί αιφνιδιασμένη με το στρατηγείο της Λάρισας. Η πρώτη ήταν όταν είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι ο επικεφαλής του στρατηγείου θα είναι Έλληνας. Τελικά δεχτήκαμε χωρίς πολλά ,πολλά τον Γάλλο.

Θέμα υπάρχει και με το κόστος της όλης εμπλοκής. 
Οι εκτιμήσεις όσων συμμετείχαν στην ενεργοποίηση του στρατηγείου κάνουν λόγο για “3.000.000 ευρώ ,μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του προσωπικού του στρατηγείου ,το οποίο θα επανδρωθεί με τουλάχιστον 230 άτομα, από τα οποία 160 θα είναι Έλληνες”. Από που θα δοθούν αυτά τα χρήματα κι άλλα αν προκύψει ανάγκη; Από το πρωτογενές πλεόνασμα;

Η οικονομική κατάσταση της χώρας και οι αφόρητες πιέσεις των δανειστών -στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι Γάλλοι- αποτελούσαν την τέλεια δικαιολογία για να πει η Αθήνα ένα τεράστιο όχι σε οποιαδήποτε εμπλοκής της σ΄ αυτήν την επιχείρηση από την οποία δεν προσδοκά απολύτως τίποτα. Η δικαιολογία ότι θα μας ζητούσαν στρατιωτικό τμήμα αν δεν δίναμε το στρατηγείο δεν ευσταθεί,τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Δεν είναι δυνατόν από τη μια να μας θεωρούν επι της ουσίας πτωχευμένους και από την άλλη να έχουν απαίτηση να αναλαμβάνουμε ρόλους πρωταγωνιστικούς σε κοστοβόρες επιχειρήσεις από τις οποίες μόνο οικονομική ζημία έχουμε και κανένα απολύτως όφελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom