Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Μια διαφορετική «Εθνική ενδεκάδα» στο 10ο Freedom Drive - Ανεξάρτητη διαβίωση για τους Έλληνες ΑμεΑ

Ένδεκα νέοι άνθρωποι με όνειρα για μια φυσιολογική ζωή εκπροσωπούν την χώρα μας από σήμερα 9 ως τις 12 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο όπου διοργανώνεται φέτος το 10ο Freedom Drive
Μια διαφορετική -αλλά σε κάθε περίπτωση ισχυρή- εντεκάδα νέων Ελλήνων πρόκειται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας για πρώτη φορά σε μία μεγάλη πανευρωπαϊκή διοργάνωση. Εφέτος, στο 10ο Freedom Drive, την πανευρωπαϊκή συνάντηση ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, θα συμμετέχει επισήμως και ελληνική αποστολή.

Έντεκα νέοι άνθρωποι που τύποις εντάσσονται στην κατηγορία των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες (αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικότητας, τύφλωσης, κώφωσης, ψυχικές νόσους και νοητική καθυστέρηση) αλλά επί της ουσίας ελάχιστα διαφέρουν από όλους τους συνομηλίκους τους, κάνοντας όνειρα για μια φυσιολογική ζωή, σπουδές, κοινωνικότητα, έρωτα, οικογένεια αποτελούν την εθνική «εντεκάδα» με αρχηγό τον ειδικευόμενο ψυχίατρο του «Αττικόν», κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο - γνωστός ως ο σημαιοφόρος με τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στο Κορωπί το 2003.

«Πρόκειται περισσότερο για μια φιλοσοφία ζωής και όχι για μια τυπική συμμετοχή», είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος, κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης, το μεσημέρι της Δευτέρας, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Στο Στρασβούργο, οι Έλληνες εκπρόσωποι -που είναι φοιτητές, άτομα με διδακτορικά και επαγγελματίες σε διάφορους τομείς- στόχο έχουν να πληροφορηθούν όσα ισχύουν στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδο νομοθεσίας αλλά και κοινωνικής αντιμετώπισης ,ώστε να προσπαθήσουν να εφαρμοστούν τα αντίστοιχα και στη χώρα μας.

«Δεν διεκδικούμε τίποτα άλλο από το δικαίωμα στη ζωή και τα κοινωνικά δικαιώματα.
Λείπε η κατάλληλη νομοθεσία κι οι υπηρεσίες αλλά λείπε και η κατανόηση και η αλληλεγγύη από το συνάνθρωπο» είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος.

Το ίδιο επισήμανε και στον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παρέστη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, δηλαδή να βοηθήσει στην βελτίωση της ζωής τους.

«Πιο ανοιχτό υπουργό από μένα δεν θα βρείτε. Τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία είναι ψηλά στην ιεραρχία της ατζέντας του Υπουργείου. Τα έχουμε ήδη πει με τον κ. Κυμπουρόπουλο αλλά θα έχουμε και στο μέλλον συναντήσεις και συνεργασία», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι με την επιστροφή της ομάδας από το Στρασβούργο θα τεθούν νέες βάσεις για να ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και στην Ελλάδα.

Η ελληνική αποστολή που θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στο Στρασβούργο για τον εορτασμό της 10ης επετείου του «Strasbourg Freedom Drive» πέραν της συμμετοχής της στην κεντρική πορεία θα συμμετέχει ακόμη σε συναντήσεις με Μέλη του ΕΚ, αλλά και στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΕΝΙL).

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
=========================
Ας μου επιτραπούν μερικές ...διορθώσεις στο κείμενο που δεν εκπορεύονται από καμία διάθεση κριτικής εκ μέρους μου, αλλά αφορούν κάποιες λεπτομέρειες που αν είχαν μιλιά θα διαμαρτύρονταν ...

Γράφει η κυρία Λυγερή Βασιλείου
α.- Η εκλεκτή ,όντως διακριτή Εθνική ενδεκάδα που εκπροσωπεί τις κατηγορίες των ΑμεΑ στην χώρα μας, ΔΕΝ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΤΥΠΟΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Είναι επί της ουσίας ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ,ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ,όπως όλοι οι πολίτες στον κόσμο και στην Ελλάδα φυσικά.

Η πολιτική της κατά δύναμη οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση ειδικών αναγκών τους, και όχι η αναγνώριση όλων των ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ που ισχύει για κάθε άτομο υγιές, ή μη, είναι παραπλανητική και εσφαλμένη.

Γι αυτό άλλωστε η Ευρώπη κατήργησε τον όρο «με ειδικές ανάγκες» και καθιέρωσε το ΑΜΕΑ ( άτομα με αναπηρία ) για όλη την κλίμακα των Αναπήρων , ανεξαρτήτου ιδιαιτερότητας.

β.-Νόμοι υπάρχουν : Το Ελληνικό σύνταγμα ( άρθρο 21.) προβλέπει με σαφήνεια και ευκρίνεια τις υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ δεν υπήρξε ποτέ να εφαρμοστούν ισότιμα σε όλους. Χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται πλημμελώς μόνο κατά περίπτωση και δεν στερούνται ψηφοθηρικής σκοπιμότητας, γι αυτό και δεν αποτελούν θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα ισχύουν διαχρονικά και αμετάκλητα για κάθε κυβέρνηση, για μία ευπαθή ομάδα της κοινωνίας μας που εκπροσωπεί το 10% του πληθυσμού της.

γ.- Όσο για τον σημερινό υπουργό Υγείας και κάθε υπουργό που πέρασε από το Υπουργείο Υγείας, η βοήθειά και η συμπάθειά του είναι πάρα πολύ «λίγη» για να λειτουργήσει ως αντίβαρο σε μια κρατική μηχανή που παραπαίει δραματικά με κορυφή του δόρατος την Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια.

Μέσα δε από προθέσεις, διαλόγους και σχέδια επί χάρτου (χορτάσαμε πια από δαύτα) δεν ξανακτίζεται το κοινωνικό κράτος ( ήτανε που ήτανε ,τώρα τείνουν να το ισοπεδώσουν ...) Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, διάθεση κονδυλίων ,πλήρη διαφάνεια -όχι σαν αυτή που μας έχουνε μαθημένους-- και πολύ δουλειά.

----Παρ' όλα αυτά ,μόλις και μετά βίας συγκρατώ την συγκίνησή μου, την ευγνωμοσύνη μου, αλλά και την ελπίδα και την ευχή μου σ' αυτούς του ευγενείς άφθαρτους νέους να αποδειχτούν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδος εκεί που θα πάνε . Να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων Αναπήρων και να γνωστοποιήσουν διεθνώς τα προβλήματά τους στην χώρα μας.

Θα τα καταφέρουν , όχι μόνο γιατί είναι νέοι μορφωμένοι, φοιτητές, άτομα με διδακτορικά και επαγγελματίες σε διάφορους τομείς, αλλά επειδή αγαπούν την ζωή που κάθε μέρα κατακτούν με πολύ κόπο ...
http://ligery.pblogs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom