Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Στο δόκανο της Εφορίας η Intellexa


Από τις διασταυρώσεις των φορολογικών δηλώσεων της εταιρείας του Ταλ Ντίλιαν και του Φέλιξ Μπίτζιου, που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator, διαπιστώθηκε μεγάλου ύψους φοροδιαφυγή ● Από τα στοιχεία των δηλώσεων της Intellexa επιβεβαιώνονται και οι συναλλαγές της εταιρείας με καθεστώτα της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής ● Τα ευρήματα των ελεγκτικών αρχών φωτίζουν τις ευθύνες και των εφοριακών που ήλεγξαν την Intellexa μεταξύ Αυγούστου 2021 και Ιουνίου 2022, είτε ανήκαν στο 1ο Ελεγκτικό Κέντρο είτε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Επειτα από πολλούς μήνες και αφού προηγήθηκε πλήθος καταγγελιών, οι ελεγκτικές αρχές φέρονται να εντόπισαν μεγάλου ύψους φοροδιαφυγή στην Intellexa, την εταιρεία των Ταλ Ντίλιαν και Φέλιξ Μπίτζιου που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator. 

Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία από τους ελέγχους αυτούς, που εκτός των άλλων δείχνουν να εκθέτουν συγκεκριμένες υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης αλλά και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας οι οποίες την τελευταία διετία έλεγξαν την Intellexa χωρίς να εντοπίσουν τα κακώς κείμενα.

Πιο συγκεκριμένα, από τις διασταυρώσεις των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων της Intellexa και των στοιχείων των τραπεζικών της συναλλαγών διαπιστώθηκαν μεγάλες και αδικαιολόγητες αποκλίσεις. 

Οι ελεγκτές ανέλυσαν με έμμεσες τεχνικές ελέγχου τα στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα, τις συνολικές πωλήσεις, τις φορολογητέες εκροές, τις φορολογητέες εισροές, τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, τις ενδοκοινοτικές παραδόσεις και αφού τα συνέκριναν με τα στοιχεία από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Intellexa στις τράπεζες Optima, Εθνική και Alpha Bank, διαπίστωσαν μεγάλου ύψους φοροδιαφυγή.

Η Intellexa κατά το διάστημα Μαρτίου 2020-Οκτωβρίου 2022 δήλωσε στην Εφορία αθροιστικά συνολικές πωλήσεις 24 εκατ. ευρώ περίπου. Από τις συνολικές πωλήσεις των 24 εκατ. ευρώ τα 8 εκατ. ευρώ δηλώθηκαν το 2022. Για την ίδια περίοδο Μαρτίου 2020-Οκτωβρίου 2022 η Intellexa είχε δηλώσει στην Εφορία αγορές (φορολογητέες εισροές) αθροιστικού ύψους 8,6 εκατ. ευρώ. 

Από τις συνολικές αγορές των 8,6 εκατ. ευρώ τα 3,6 εκατ. ευρώ δηλώθηκαν το 2022. Ωστόσο για το 2020 η Intellexa δήλωσε στην Εφορία ακαθάριστά έσοδα 777.925 ευρώ και για το 2021 ακαθάριστα έσοδα 5,4 εκατ. ευρώ. Στη χρήση του 2020 εμφάνισε ζημιές 19.885 ευρώ και στη χρήση του 2021 ζημιές 6.693 ευρώ!

Είναι ενδεικτικό πως μόνο από τον λογαριασμό της Intellexa στην Optima Bank πέρασαν μεταξύ Ιουλίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2020 εμβάσματα προς το εξωτερικό συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων διαπιστώθηκε πως αφορούσαν συναλλαγές που δεν είχαν αποτυπωθεί στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ της εταιρείας.

Οι εξαγωγές εκτός Ελλάδας

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα στοιχεία που συνελέγησαν για τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και τις ενδοκοινοτικές παραδόσεις της Intellexa. Η εταιρεία του Predator κατά το διάστημα Μαρτίου 2020-Οκτωβρίου 2022 δήλωσε στην Εφορία ενδοκοινοτικές αποκτήσεις ύψους 6,5 εκατ. ευρώ και ενδοκοινοτικές παραδόσεις 3,7 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες προμήθειες τις έλαβε από την Ουγγαρία, χώρα στην οποία βρίσκεται η εταιρεία Cytrox, που ιδρύθηκε από τον δημιουργό του Predator, τον Ρότεμ Φάρκας (Rotem Farkash). Τα ποσά των αγαθών που δηλώθηκαν ως αγορές από την Ουγγαρία ξεπέρασαν το επίμαχο διάστημα το 1,7 εκατ. ευρώ. Ομοίως μεγάλους ύψους ήταν οι προμήθειες της Intellexa από τη Γερμανία και την Τσεχία αλλά και από τη Γαλλία και την Κύπρο.

Από τα στοιχεία των δηλώσεων της Intellexa επιβεβαιώνονται οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για συναλλαγές της εταιρείας με καθεστώτα της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Συγκεκριμένα στην Εφορία δηλώνεται η διακίνηση προϊόντων της εταιρείας προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Κολομβία, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, τη Σερβία και την Πολωνία, αλλά και συναλλαγές της εταιρείας με επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Κίνα, την Ελβετία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ο λογιστής και οι εφοριακοί

Στο επίκεντρο των ελεγκτών φέρεται να βρίσκεται ο λογιστής Ηλίας Κυριακίδης, επί σειρά ετών συνεργάτης του Φέλιξ Μπίτζιου, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις φορολογικές αρχές και του έχουν επιβληθεί δεσμεύσεις από την Αρχή για το Ξέπλυμα. Είναι εκείνος που υπέβαλε τις σχετικές δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος εκ μέρους της Intellexa. 

Σημειώνεται πως η έρευνα «Cyprus Confidential» του ICIJ (της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων), με τη συμμετοχή των Reporters United και της «Εφ.Συν.» από την Ελλάδα, έφερε στο φως πριν από λίγο καιρό στοιχεία που δείχνουν πως ο Κυριακίδης ήταν έως και το 2022 ο λογιστής της Intellexa και ένας εκ των αποδεκτών της αλληλογραφίας που έστελνε η Σάρα Χάμου, η σύζυγός του βασικού μετόχου της εταιρείας Ταλ Ντίλιαν.

Τα ευρήματα των ελεγκτικών αρχών φωτίζουν τις ευθύνες και των εφοριακών που ήλεγξαν την Intellexa μεταξύ Αυγούστου 2021 και Ιουνίου 2022, είτε ανήκαν στο 1ο Ελεγκτικό Κέντρο είτε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Το 1ο Ελεγκτικό Κέντρο διενήργησε στο επίμαχο διάστημα οχτώ ξεχωριστούς ελέγχους στην Intellexa χωρίς να εντοπίσει οτιδήποτε μεμπτό. Η δε Εθνική Αρχή Διαφάνειας διενήργησε έλεγχο στη βάση ειδικής εντολής και τα βρήκε με τη σειρά της όλα καλώς καμωμένα.

Δεδομένου ότι η Intellexa και η μητρική της ιρλανδική εταιρεία Thalestris βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο και των φορολογικών αρχών της Ιρλανδίας, αναμένεται να φανεί εάν οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς θα κινηθούν για να συνενώσουν τις υποθέσεις που έχουν ανοίξει σε Ελλάδα και Ιρλανδία για να διαπιστωθεί το μέγεθος της φοροδιαφυγής της εταιρείας τού Predator.

Δημήτρης Τερζής 

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom