Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Νέος Κόσμος: Η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε ότι ο Ζαμπούνης ήταν στόχος πιθανής δολοφονικής επίθεσης


Τι είχε πει σε φίλους για παρακολούθησή του, τι γνώριζε η ΕΛ.ΑΣ. Η κατάργηση του προγράμματος «Σκιές» της ΕΛ.ΑΣ. και οι φόβοι για τα νέα «συμβόλαια θανάτου».

Η εγκατάλειψη από την ΕΛ.ΑΣ. του προγράμματος «Σκιές» για την επιτήρηση επιχειρηματιών της νύχτας – μεταξύ των οποίων και ο δολοφονηθείς στον Νέο Κόσμο – και οι νέες εγκληματικές εκκρεμότητες που προέκυψαν στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, και ειδικότερα στο λαθρεμπόριο καυσίμων μετά το μπαράζ δολοφονιών το τελευταίο 20μηνο τριών ιδιωτών σε Γέρακα, Δερβενοχώρια και Κορυδαλλό, συνδέονται από έμπειρους αστυνομικούς με το νέο «συμβόλαιο θανάτου» με θύμα τον 44χρονο ιδιοκτήτη πρατηρίων καυσίμων με ποινικές εμπλοκές Βαγγέλη Ζ. που έπεσε νεκρός προχθες στις 2 τα ξημερώματα στη συμβολή των οδών Ηλία Ηλιού και Φραντζή.

Κατά πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. τους τελευταίους μήνες φέρεται να είχε σαφείς πληροφορίες για σχέδιο φονικής επίθεσης σε βάρος του 44χρονου από την ελληνική μαφία, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να την αποτρέψει. 

Αντίστοιχες πληροφορίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, φέρεται να είχε λάβει και το ίδιο το θύμα, έχοντας εκμυστηρευθεί σε άτομα του στενού περιβάλλοντός του ότι είναι στόχος παρακολούθησης.

Εντούτοις, δεν συνοδευόταν από άλλους ενόπλους, όπως συνήθιζε να κάνει σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν. Κι αυτό παρότι τον Οκτώβριο του 2018 είχε τραυματιστεί στη διάρκεια άλλης επίθεσης ενόπλων στον Πειραιά, ενώ τον Ιούνιο του 2023 κοντά στο σημείο της χθεσινής επίθεσης είχε βρεθεί ΙΧ με Καλάσνικοφ που φέρεται να είχε κλέψει ο 40χρονος ποινικός Βασίλης Ρ.

Η δολοφονία του 44χρονου αποτελεί την 24η εγκληματική επίθεση στον χώρο του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος την τελευταία εξαετία, με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να εκφράζουν ανησυχίες ότι αναμένεται να σηματοδοτήσει νέο «κύκλο αίματος». 

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, «είναι σχεδόν προφανές ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης στον Νέο Κόσμο αλλά και των προηγούμενων», ενώ προσθέτουν με νόημα πως «εύκολα μπορεί να προβλεφθεί ποιες ενδέχεται να είναι οι επόμενες κινήσεις των συμμοριών».

Στο βίντεο της δολοφονικής επίθεσης φαίνονται δύο δράστες που επέβαιναν σε πολυτελές ΙΧ να αποβιβάζονται και να γαζώνουν με σχεδόν 100 σφαίρες το τζιπ του 44χρονου δευτερόλεπτα αφότου αυτός είχε μόλις επιβιβαστεί σε αυτό έξω από το πρατήριο καυσίμων που διατηρούσε. Ο ένας εκ των δραστών – που φαίνεται να είχε γενειάδα και είναι αριστερόχειρας – πυροβόλησε τον 44χρονο από το παράθυρο του οδηγού και ο συνεργός του από αυτό του συνοδηγού.

Στο σημείο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 97 κάλυκες από Καλάσνικοφ αλλά και από πιστόλι διαμετρήματος εννέα χιλιοστών, με το οποίο ο γενειοφόρος εκτελεστής έδωσε χαριστικές βολές, αφού προηγουμένως άνοιξε την πόρτα του οδηγού. 

Στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του θύματος βρέθηκε ένα Καλάσνικοφ, καθώς και γεμιστήρες, ενώ δίπλα στο άψυχο σώμα του θύματος βρέθηκε ένα πιστόλι glock, το οποίο δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει για να αμυνθεί. Το όχημα των δραστών βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα καμένο ολοσχερώς επί της λεωφόρου Αθηνών στο Χαϊδάρι, ενώ για αυτό δεν είχε δηλωθεί κλοπή, με τις πινακίδες του να είναι πιθανότατα πλαστές.

Το 44χρονο θύμα, Βαγγέλης Ζ., είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για ληστείες, ενώ φαίνεται να είχε στρατολογηθεί την περίοδο 2014-2015 για αιματηρή επίθεση εναντίον μιας δικαστικού, χωρίς τελικώς να συμμετάσχει. Επιπλέον, από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχε θεωρηθεί ύποπτος για τουλάχιστον έξι «συμβόλαια θανάτου» την περίοδο 2017-2024 (κυρίως μετά τη δολοφονία πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ τον Μάιο του 2018 στην Παλλήνη), χωρίς όμως κάτι τέτοιο να αποδειχθεί. Φέρεται, τέλος, να διατηρούσε προσωπική σχέση με 33χρονη που είχε δολοφονηθεί τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Θεσσαλονίκη.

Λαθρεμπόριο καυσίμων

Κατά τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει την υπόθεση, η δολοφονία του 44χρονου αποτέλεσε στόχο ομάδας κακοποιών – που, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με το λαθρεμπόριο καυσίμων – από τον Απρίλιο του 2022 και τη δολοφονία του 45χρονου ποινικού Γιάννη Σ. στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας. Ακολούθησε επίθεση τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς εναντίον 39χρονου ιδιοκτήτη πρατηρίων καυσίμων στον Γέρακα που θεωρήθηκε ανταποδοτική και για την οποία φαίνεται να υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι ίσως υπήρχε ανάμειξη του 40χρονου ποινικού Βασίλη Ρ. Ο τελευταίος δολοφονήθηκε πέρυσι τον Ιούνιο μαζί με ένα ακόμα άτομο στον Κορυδαλλό και ενώ εμφανιζόταν να ετοιμάζει επίθεση σε βάρος του 44χρονου που έπεσε τελικά νεκρός τα ξημερώματα της Κυριακής.

Από τους αστυνομικούς, άλλωστε, προκρίνεται το ενδεχόμενο κάποιος «φίλος» ή συνεργός του Βασίλη Ρ. να είναι αυτός που προχώρησε στη χθεσινή επίθεση ως «απάντηση» στο αιματηρό συμβάν στον Κορυδαλλό. Εντούτοις, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν και άλλα σενάρια στην αλληλουχία αυτή των «συμβολαίων θανάτου» που φαίνεται να έχουν άμεση σχέση και με τον έλεγχο του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Επιπλέον των παραπάνω, όμως, εκτιμάται ότι ο νέος αυτός «κύκλος αίματος» σχετίζεται και με τον αιφνιδιαστικό τερματισμό της επιχείρησης «Σκιές». Επρόκειτο για ένα μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης αλλά και «φιλικών συναντήσεων» στη ΓΑΔΑ με ανθρώπους της νύχτας που εφαρμόστηκε από το φθινόπωρο του 2022 μέχρι τις προηγούμενες κρίσεις στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., τον Ιανουάριο του 2023. 

Στη λίστα των παρακολουθουμένων περιλαμβανόταν ο δολοφονηθείς στον Νέο Κόσμο, αλλά και εκείνος στην προαναφερθείσα ενέδρα θανάτου στον Κορυδαλλό πριν από έναν χρόνο. Στόχος της επιχείρησης ήταν οι ύποπτοι για συμμετοχή στον «εμφύλιο της νύχτας» να αντιληφθούν τον αστυνομικό κλοιό και να αδρανοποιηθούν – κάτι που προσωρινά επετεύχθη όσο η επιχείρηση ήταν ενεργή.

Εντούτοις, από τις αρχές του 2023 το πρόγραμμα σταμάτησε αιφνιδίως έπειτα από πρωτοβουλία αξιωματικών που προωθήθηκαν τότε στην ηγεσία, ενώ υπήρξε και ταυτόχρονη απομάκρυνση των συναδέλφων τους που διεκπεραίωναν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom