Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Η δολοφονία στο Νέο Κόσμο ανοίγει νέο κύκλο αίματος - Φοβούνται τρία νέα συμβόλαια θανάτου


Τα νέα άγνωστα στοιχεία των Αρχών ασφαλείας - Ο 44χρονος που γαζώθηκε από 100 σφαίρες είχε αντιληφθεί ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση σε πρατήριο καυσίμων στο Χαλάνδρι.

Τρία ακόμη συμβόλαια θανάτου με στόχο συγγενείς ποινικού, νεαρούς μπράβους που δραστηριοποιούνται στον Πειραιά αλλά και συνεργάτη του θύματος προβλέπουν αλλά και φοβούνται αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε συνέχεια της εν ψυχρώ δολοφονίας του 44χρονου Βαγγέλη Ζ. τα ξημερώματα της Κυριακής έξω από πρατήριο υγρών καυσίμων στον Νέο Κόσμο.

Πρόκειται για τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα του ολοένα κλιμακούμενου «εμφυλίου» στις τάξεις του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος που καταμετρά μέσα σε έξι χρόνια 22 δολοφονικές επιθέσεις, με τους αστυνομικούς να «βλέπουν» εξίσου αιματηρή συνέχεια.

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, το θύμα της προχθεσινής επίθεσης φέρεται να είχε αντιληφθεί ύποπτες κινήσεις αγνώστων έξω από πρατήριο καυσίμων στο Χαλάνδρι προ δύο μηνών, κάτι που είχε εξομολογηθεί σε άτομα του στενού περιβάλλοντός του.

Παρ’ όλα αυτά, επέμενε να μην ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας του, επιλέγοντας να μην έχει μαζί του φρουρούς, θεωρώντας πιθανότατα ότι οι ισχυρότεροι αντίπαλοί του έχουν εξαλειφθεί στον πόλεμο αλληλοεξόντωσης της ελληνικής μαφίας. «Ποιος να με σκοτώσει πλέον εμένα;», ήταν η μόνιμη επωδός του όταν αναφερόταν στο θέμα. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι εχθροί του ήταν περισσότεροι και πιο αποφασισμένοι από όσο υπολόγιζε.

Αλλωστε, έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ερευνήσει το ενδεχόμενο ο 44χρονος, που ήταν ιδιοκτήτης τουλάχιστον έξι πρατηρίων καυσίμων, δεκάδων καφέ και άλλων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, να είχε εμπλοκή σε έως και 11 δολοφονικές επιθέσεις την τελευταία επταετία. Ανάμεσά τους, αυτή κατά του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021 στον Αλιμο αλλά και αυτή κατά μιας 33χρονης το 2018 στη Θεσσαλονίκη.

Εντούτοις, δεν κατέστη δυνατό να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του, με τις υπόνοιες των αστυνομικών να μην έχουν επαληθευθεί. Την ίδια στιγμή, εξετάζεται η στενή συνεργασία τού θύματος με ιδιοκτήτη στριπ κλαμπ, ενώ ελέγχονται και πληροφορίες που τον ήθελαν να σχετίζεται με αλλοδαπούς εμπλεκόμενους σε λαθρεμπόριο τσιγάρων καθώς και με συστήματα προστασίας οίκων ανοχής, χωρίς όμως να έχει σχηματιστεί οποιαδήποτε δικογραφία εις βάρος του.

Τα κινητά

Παράλληλα, η αστυνομική έρευνα επικεντρώνεται στα δύο κινητά του θύματος, από τα οποία αναμένεται να αντληθούν σημαντικά στοιχεία για τυχόν εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη δολοφονική επίθεση εις βάρος του αλλά και για τις διασυνδέσεις του. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι στις εν λόγω συσκευές ενδέχεται να βρεθούν και στοιχεία για τις επαφές του με τουλάχιστον πέντε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούν σε κρίσιμες θέσεις.

Ο 44χρονος πυροβολήθηκε μέσα στο θωρακισμένο ΙΧ του από δύο άνδρες που χρησιμοποίησαν δύο Καλάσνικοφ και ένα εννιάρι πιστόλι. Οι δράστες επέβαιναν σε ΙΧ που είχε κλαπεί τον Ιούνιο του 2023 από το Μιλάνο (συχνά κυκλώματα φέρνουν κλεμμένα οχήματα από τη γειτονική χώρα) και στο οποίο είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες. 

Οι αστυνομικοί, λοιπόν, αναζητούν απαντήσεις για την ταυτότητα των δραστών στις κάμερες ασφαλείας κατά μήκος της διαδρομής του ΙΧ που λίγο μετά την επίθεση βρέθηκε απανθρακωμένο στο Χαϊδάρι αλλά και στις σαρώσεις του σήματος των κινητών τηλεφώνων στην περιοχή.

Εξάλλου, για τα αίτια της φονικής επίθεσης ερευνούν δύο βασικά ενδεχόμενα: πρώτον, να αποτελεί συνέχεια των τριών συμβολαίων θανάτου σε Δερβενοχώρια Βοιωτίας, Γέρακα και Κορυδαλλό, με θύματα τρεις ιδιώτες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν ποινικές εμπλοκές και είχαν συσχετιστεί με κυκλώματα εκβιαστών ή με λαθρεμπόριο καυσίμων. Για ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις υπήρχαν υπόνοιες συμμετοχής του 44χρονου Βαγγέλη Ζ., χωρίς όμως να έχει ποτέ κατηγορηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται – στα πλαίσια της εξιχνίασης της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ προ μερικών μηνών – να διαθέτει στοιχεία για τους δράστες ορισμένων από αυτά τα συμβόλαια θανάτου (ένας από αυτούς έχει πλέον δολοφονηθεί). 

Δεύτερον, εξετάζεται το ενδεχόμενο η επίθεση να οργανώθηκε από πρώην συνεργούς του από τα νότια και τα δυτικά προάστια της Αττικής, με τους οποίους φαίνεται εσχάτως να είχε έλθει σε ρήξη. 

Πέραν των δύο αυτών βασικών σεναρίων, ωστόσο, ερευνάται η πιθανότητα η δολοφονία του να σχετίζεται με πρόσφατο επεισόδιο που είχε με αλλοδαπούς σε στριπ κλαμπ, στο οποίο φέρεται να πουλούσε προστασία ή και να συμμετείχε στην ιδιοκτησία του.

Βασίλης Λαμπρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom