Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Χιόνια σε Αττική και σε χαμηλά υψόμετρα στα ανατολικά της χώρας φέρνει η νέα κακοκαιρία


Χιόνια αναμένεται να φέρει το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από το πρωί της Παρασκευής (12.1.2024). Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού από το meteo το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας για το Σάββατο θα είναι οι χιονοπτώσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το meteo, η κακοκαιρία θα προκαλέσει χιονοπτώσεις με χιόνια να πέφτουν σε περιοχές της ανατολικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς, καθώς επίσης στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας, της Ανατολικής Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια θα χιονίσει και στην Αττική: 

«Θα χιονίσει στην Αττική;

Από το απόγευμα και μετά περιμένουμε χιονοπτώσεις σε Κιθαιρωνά, Υμηττό, Πάρνηθα, Πεντέλη από τα 700 μέτρα και υψηλότερα και προς το βράδυ εξασθενημένα φαινόμενα σε Βαρνάβα, Διόνυσο, Βίλια, Πεντέλη.
Καλημέρα!»

Δείτε την ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια: 

Η πρόγνωση από το meteo

Βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο κινούμενο ανατολικά θα προκαλέσει νέο κύμα κακοκαιρίας το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου 12-13 Ιανουαρίου 2024, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νότια την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής χώρας (από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα) από το βράδυ της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου έως τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα πρωινά προγνωστικά στοιχεία της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου 2024:

Για την Παρασκευή 12/01 προβλέπονται νεφώσεις με βροχές στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και πιθανόν στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στην Κρήτη ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα. Χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, βαθμιαία στα ημιορεινά και από αργά το απόγευμα σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική), Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής για την Παρασκευή 12/01/2024.

Το Σάββατο 13/01, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Συγκεκριμένα, από τα μεσάνυχτα έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 13/01 αναμένονται χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας (Μαγνησία), της Κεντρικής Στερεάς (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και αργότερα Βοιωτία), καθώς επίσης στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας, της Ανατολικής Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου. Οι χιονοπτώσεις στη Μαγνησία και πιθανόν στην Κεντρική Στερεά κατά τόπους θα είναι πυκνές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής και οι εντάσεις των χιονοπτώσεων από τα μεσάνυχτα έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 13/01/2024.

 

Το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού για τις περιοχές της ανατολικής χώρας (από το ύψος του Βόλου και νοτιότερα), όπου αναμένονται και τα σημαντικότερα φαινόμενα, εμφανίζεται στον παρακάτω Χάρτη 2.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

  • Οι ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο από το βράδυ της Παρασκευής 12/01.
  • Οι χαμηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες, με τις μέγιστες τιμές τους το Σάββατο 13/01 να μην ξεπερνούν στα ηπειρωτικά τους 6-8 βαθμούς.
  • Ο παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom