Με αφορμή την έξαρση των φαινομένων βίας και παραβατικότητας μεταξύ των ανηλίκων μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Δημήτρης Σούρας, Ψυχίατρος, όπου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» και συζήτησε με τους δημοσιογράφους Στέλιο Βραδέλη και Γιώργο Πίκουλα. «Τον Έλληνα ότι και αν του ζητήσεις, ακόμη και αν είσαι πάμπλουτος, τον τσούζει και φοβάται όταν πρέπει να πληρώσει. Και τους γονείς δεν τους απασχολεί κάτι άλλο, ούτε καν αν πρόκειται τα παιδιά τους να εξελιχθούν σε αυριανούς δολοφόνους (…).
Είναι στην ιδιοσυγκρασία μας, είναι μέσα στο DNA μας αυτό, ότι δηλαδή μπορεί άνετα ο Έλληνας να σε βρίσει με τα χειρότερα και να γελάς και άμα του ζητήσεις πέντε ευρώ ή εάν τον καταγγείλεις για πέντε ευρώ, αρχίζει και χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων και αυτό έχουν μάθει να κάνουν δυστυχώς. Αλλά γιατί να στηριχτούμε στους γονείς που έτσι και αλλιώς είναι οι πρώτοι που είναι ανημέρωτοι και δεν ενδιαφέρονται; Αφού από εκεί ξεκινούν τα πάντα, γιατί πίσω από κάθε παιδί, ψάξε το γονιό.
Γιατί λοιπόν, να μην πάμε στην πολιτεία που όλο τάζει και δεν κάνει τίποτα; Και όσον αφορά, την ενημέρωση στους γονείς, στα παιδιά και στους δασκάλους ποιος πρέπει να την κάνει; Οι ειδικοί με γνώση και εμπειρία. Που βρίσκονται όμως αυτοί οι ειδικοί; Πού είναι;» επισήμανε στην αρχή ο κ. Σούρας στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στη ραγδαία αύξηση των φαινομένων παραβατικότητας και βίας μεταξύ των ανηλίκων που παρατηρείται.
«Αν ξεχωρίσεις τη βία σε σχολική, κοινωνική, οικογενειακή, από οικογενειακή, οπαδική, είναι σαν να την αποδυναμώνεις τη λέξη»
«Η λύση είναι μία. Καταρχήν πρέπει να ξέρετε ότι η βία περιέχει όλα τα επίθετα σε μία λέξη: ΒΙΑ. Αν ξεχωρίσεις τη βία σε σχολική, κοινωνική, ενδοοικογενειακή, από οικογενειακή, οπαδική, είναι σαν να την αποδυναμώνει στη λέξη.
Πρέπει λοιπόν, να μη δημιουργηθούν τα βίαια άτομα διότι αν ο βίαιος δεν κάνει κάτι κακό στους αγώνες και στα γήπεδα, θα κάνει κάτι κακό στη γειτονιά. Αν δεν κάνει στη γειτονιά, θα κάνει στην κοινωνία. Αν δεν κάνει στην κοινωνία, θα κάνει στο σπίτι. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι πρέπει να δημιουργηθεί η καινούργια τάση-και όχι τάξη-πραγμάτων που θα βοηθήσει η μη δημιουργία βίαιου ατόμου.
Και από πού ξεκινάει αυτό; Από την ελληνική οικογένεια. Ποιος τη μορφώνει, την ενημερώνει και την βοηθάει; Η πολιτεία. Και πώς τη βοηθάει; Με τους ειδικούς. Πώς γίνεται αυτό; Πρώτον και κυριότερο, οι ειδικοί με πείρα και γνώση να μπαίνουν σε όλα τα σχολεία-και όχι ένας ψυχολόγος σε 12 σχολεία, μια φορά το μήνα-να ενημερώνουν παιδιά και να ασχολούνται και με το κάθε παιδί ξεχωριστά.
Υπάρχουν δυστυχώς ακόμα σοβαρές ελλείψεις (…). Εγώ λοιπόν, λέω ότι χρειάζονται ειδικοί με πολλά χιλιόμετρα για να μπορέσουν να βοηθήσουν παιδιά και δασκάλους αλλά και να γίνει επιτέλους αυτή η διάσημη-που υπήρχε σταχρόνια μας-Σχολή Γονέων όπου μια φορά το μήνα οι γονείς υποχρεωτικά παρακολουθούν μαθήματα για να βοηθηθούν τα παιδιά τους.
Είναι τόσο δύσκολο είναι αυτό που λέω; Επιτρέπεται ένας άνθρωπος της ηλικίας της δικής μου, μόνος του εδώ και έξι χρόνια, να γυρνάει όλη την Ελλάδα, μόνος του αφιλοκερδώς για να ενημερώσει συλλόγους, δήμους, σχολεία, ΕΠΑΛ, Πανεπιστήμια;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρας στο τέλος.
Όλη η συνέντευξη του κ. Σούρα ακολουθεί παρακάτω:
https://www.ertnews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου