Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Εισαγγελέας - έκπληξη στη δίκη για το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου


O Στέλιος Κωσταρέλλος υπήρξε ο εισαγγελέας Εφετών που το καλοκαίρι του 2022, μόλις δύο μήνες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του κ. Χορταριά σε δέκα χρόνια κάθειρξη, χωρίς αναστολή και χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού, πρότεινε στους δικαστές του Β΄ Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να κάνουν δεκτό το αίτημα αναστολής της ποινής του κ. Χορταριά, όπως και έγινε.

Αρνητική έκπληξη προκαλεί η παρουσία του εισαγγελέα Εφετών Στέλιου Κωσταρέλλου στην εισαγγελική έδρα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου που δικάζει σε δεύτερο βαθμό το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κωσταρέλλος παρίσταται ως εισαγγελέας σε δίκη που αφορά τους κατηγορούμενους για το λιντσάρισμα του ακτιβιστή· αντιθέτως, έχει δώσει πολύ σαφή δείγματα γραφής υπέρ του ενός κατηγορουμένου, του μεσίτη Αθανάσιου Χορταριά.

Ο κ. Κωσταρέλλος υπήρξε ο εισαγγελέας Εφετών που το καλοκαίρι του 2022, μόλις δύο μήνες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του κ. Χορταριά σε δέκα χρόνια κάθειρξη, χωρίς αναστολή και χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού, πριν καν καθαρογραφεί η καταδικαστική απόφαση πρότεινε στους δικαστές του Β’ Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να κάνουν δεκτό το αίτημα αναστολής της ποινής του κ. Χορταριά, όπως και έγινε, με αποτέλεσμα την αποφυλάκισή του. 

Ηταν το πρώτο αίτημα αναστολής ποινής που είχε υποβάλει ο πρωτόδικα καταδικασμένος μεσίτης, ο οποίος βρέθηκε στη φυλακή μόλις δύο μήνες για μια ανθρωποκτονία για την οποία δεν επέδειξε καμία μεταμέλεια κατά τη διάρκεια της απολογίας του. Αφθονούν τα βίντεο που αποτυπώνουν τη βαναυσότητα των χτυπημάτων των κατηγορουμένων προς τον ακτιβιστή το μοιραίο μεσημέρι της 18ης Σεπτεμβρίου 2018.

Στη συνέχεια, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε να αναιρεθεί η απόφαση αναστολής της ποινής του μεσίτη, αλλά ο Αρειος Πάγος αποφάσισε διαφορετικά. Ομως, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στη θέση του εισαγγελέα της έδρας που δικάζει τους κατηγορουμένους σε δεύτερο βαθμό βρίσκεται ένας εισαγγελέας που έχει ήδη αποφανθεί υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης του ενός κατηγορουμένου, παρά την πρωτόδικη δικαστική απόφαση.

Προφανώς ο κ. Κωσταρέλλος δεν έκρινε ότι συντρέχει λόγος να ζητήσει να αυτοεξαιρεθεί από την έδρα του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Γεγονός παραμένει, ωστόσο, ότι η παρουσία του προκάλεσε έκπληξη και συνεχίζει να προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία, όχι μόνο στην οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, ούτε μόνο στο κίνημα που ζητά δικαιοσύνη για τη δολοφονία του κουίρ ακτιβιστή, αλλά και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, καθώς η άμεση αποφυλάκιση του κ. Χορταριά έχει θεωρηθεί άκρως προκλητική και απόφαση-ντροπή για τη Δικαιοσύνη.

Η δίκη, που ξεκίνησε με απόφαση της έδρας παρά την αποχή των δικηγόρων, από την οποία είχε πάρει εξαίρεση ο Χάρης Αναγνωστόπουλος, συνήγορος του κατηγορούμενου κοσμηματοπώλη, είχε προγραμματιστεί να συνεχιστεί χθες, αλλά διακόπηκε για τις 18 Ιανουαρίου (αίθουσα Δ70Α, 1ος όροφος, Μικτό Ορκωτό Εφετείο, είσοδος από Λουκάρεως) λόγω κωλύματος του συνηγόρου του κ. Χορταριά, Ιωάννη Γλύκα.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom