Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Παράλογη απαίτηση από τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ελλάδα


Τα ελληνικά Τελωνεία ζητούν από τους Ουκρανούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά τη ρωσική εισβολή να βρουν Ελληνα εγγυητή, αλλιώς οφείλουν να παραδώσουν τα οχήματά τους στο κράτος ή να επιστρέψουν με αυτά στην εμπόλεμη χώρα τους.

Βρίσκονται στη χώρα μας κοντά δύο χρόνια, με αναγνωρισμένη την ιδιότητα του πρόσφυγα, υπό καθεστώς «προσωρινής προστασίας», άνθρωποι που έφυγαν από τη χώρα τους, την Ουκρανία, για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Πολλοί από αυτούς ήρθαν με τα αυτοκίνητά τους στην Ελλάδα και σήμερα αντιμετωπίζουν το εξής πρόβλημα: χρειάζονται Ελληνα εγγυητή για να μπορούν να συνεχίσουν να κυκλοφορούν με το όχημά τους. Συγκεκριμένα, χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες έλαβαν πρόσφατα ένα έγγραφο από το Τμήμα Διαδικασιών των Τελωνείων της χώρας, το οποίο είχε θέμα «Εγγυητής για το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής οχήματος».

Εκεί αναφέρονταν τα εξής: «Προκειμένου να διαβιβάσουμε νέο αίτημα για παράταση της κυκλοφορίας του οχήματός σας […] στην κεντρική Υπηρεσία, πριν την καταληκτική ημερομηνία στις 04/03/2024 [σ.σ. τότε λήγουν και οι άδειες διαμονής που ανανεώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023], το οποίο έχει υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής […], θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσετε για την εύρεση εγγυητή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Σε αντίθετη περίπτωση […] δεν θα είναι δυνατή η παράταση της κυκλοφορίας του οχήματός σας. Ο εγγυητής θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας και να προσέλθει αυτοπροσώπως στο Τελωνείο, προσκομίζοντας το Ε1 και το Ε9 από την Εφορία στην οποία ανήκει και να υπογράψει συγκεκριμένη αίτηση, της οποίας τα στοιχεία θα εξεταστούν-εκτιμηθούν από την Υπηρεσία μας».

Οταν κάποιοι από τους παραλήπτες του εγγράφου διαμαρτυρήθηκαν, η απάντηση ήταν η εξής (παραθέτουμε το κείμενο μεταφρασμένο): «Οπως εξηγήσαμε αναλυτικά στο έγγραφο που σας στείλαμε, δεν μπορούμε να δώσουμε παράταση κυκλοφορίας του οχήματός σας αν δεν καταφέρετε να βρείτε εγγυητή. Το ίδιο έγγραφο έχει σταλεί σε όλους τους Ουκρανούς. Ο νόμος δεν κάνει εξαιρέσεις. Αν δεν βρείτε κάποιο άτομο που μπορεί να το κάνει αυτό για σας, έχετε τρεις επιλογές: 1) Να δώσετε το όχημα στο ελληνικό κράτος. 2) Να φύγετε από τη χώρα μαζί με το όχημα. 3) Να πληρώσετε φόρους και δασμούς για το όχημα και να πάρετε ελληνικές πινακίδες».

Δηλαδή ή χαρίζουν στο κράτος το αμάξι τους ή ξαναγυρίζουν στον πόλεμο ή πληρώνουν εκτελωνισμό που έχει κάποιο κόστος. Δηλαδή «έχετε το δικαίωμα να σταματήσετε να είστε πρόσφυγας, γυρνώντας στη χώρα σας κι ας μην έχει τελειώσει ο πόλεμος» – όπως λέμε «έχετε το δικαίωμα να είστε φτωχοί». Πού θα βρουν εγγυητή τόσες χιλιάδες άνθρωποι;

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με υπάλληλο Τελωνείου της χώρας, η οποία είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Εμείς πράττουμε σύμφωνα με τον νόμο. Εγγυητής χρειάζεται για όλα τα ειδικά καθεστώτα, όπως αυτό της προσωρινής εισαγωγής, δηλαδή τα ΔΕΠΕ. Το άρθρο 30 του Τελωνειακού Κώδικα δίνει τη δυνατότητα στο Τελωνείο να ζητήσει εγγυητή. Στην αρχή αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν γνωστούς, αλλά τώρα έχουν, γιατί έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια που τους έχουν γίνει εξαιρέσεις για να κυκλοφορούν με αυτά τα οχήματα λόγω του πολέμου. Κάποιοι έχουν φέρει ήδη εγγυητή. Ο εγγυητής θα εγγυάται ότι θα πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας για αυτά τα οχήματα».

Στην παρατήρησή μας ότι «δύο χρόνια έρχονται και πληρώνουν μόνοι τους τα τέλη», η υπάλληλος μας ανέφερε ότι «υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν εξαφανιστεί και τους αναζητούμε. Ως επί το πλείστον βέβαια είναι συνεπείς. Σε αυτούς που λένε “Πού να βρω εγγυητή;” τους απαντώ να κάνουν μια επίσημη επιστολή όπου να αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να βρουν εγγυητή και, αν μαζέψουμε πολλές επιστολές, ενδεχομένως να κάνουμε κι εμείς μια περαιτέρω κρούση στα κεντρικά της ΑΑΔΕ».

Η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Αγγελική Καρλαύτη μάς επισημαίνει τα εξής: «Ο νόμος έρχεται για να λύσει ένα πρόβλημα· είναι αποτέλεσμα, δεν είναι αιτία. Ο νόμος έπεται, δεν προηγείται της πραγματικότητας. Επομένως, από τη στιγμή που έχει προκύψει το συγκεκριμένο πρόβλημα, πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την κεντρική κυβέρνηση για να λυθεί. Εφόσον δίνεται περιορισμένης διάρκειας άδεια διαμονής, πρέπει να υπάρχει και ισόχρονη πρόβλεψη για τη χρήση του οχήματος, π.χ. χορήγηση προσωρινών ελληνικών πινακίδων με διάρκεια όσο και η άδεια διαμονής. Με τις λύσεις που προτείνουν από το Τελωνείο, είναι σαν να δημεύουν το όχημα ανθρώπων στους οποίους έχουν αναγνωρίσει την ιδιότητα του πρόσφυγα. Ισως χρειάζεται να παρέμβει και η ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα, αν δεν το έχει κάνει ήδη», καταλήγει η κ. Καρλαύτη.

Εν ολίγοις, δεν μπορεί οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται σαν «πρόσωπα με συνήθη κατοικία στο εξωτερικό, φοιτητές, νοσηλευτικό προσωπικό, διπλωμάτες, άτομα με σύμβαση έργου, μετεκπαιδευόμενοι», όπως είναι μερικές από τις κατηγορίες ανθρώπων που, σύμφωνα με τον νόμο, «δικαιούνται να κυκλοφορούν στην Ελλάδα αυτοκίνητο με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας». Δεν είναι τίποτα από όλα αυτά, είναι πρόσφυγες και η «συνήθης κατοικία τους στο εξωτερικό» έχει καταστραφεί από τον πόλεμο…

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom