Δύο εβδομάδες μετά την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην Νέα Αγχίαλο Βόλου, οι έλεγχοι στις αποθήκες πυρομαχικών όλης της επικράτειας ολοκληρώθηκαν, ενώ ξεκαθαρίζει πλήρως και η εικόνα για το τι συνέβη.
του Χρήστου Μαζανίτη
Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος που σημειώθηκε στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 ΠΜ στην Νέα Αγχίαλο, τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όσο και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έσκυψαν πάνω στο αναπάντεχο ομολογουμένως γεγονός και κινητοποίησαν όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς, ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του περιστατικού και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες σε όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδέονται με αυτό, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.
Έχοντας αυτό σαν γνώμονα, κλιμάκια πεπειραμένων και εξειδικευμένων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής ανώτατους αξιωματικούς, όργωσαν στην κυριολεξία τα στρατόπεδα και τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων ανά την επικράτεια για μία και πλέον εβδομάδα, κάνοντας φύλλο και φτερό όλες τις κρίσιμες και ευαίσθητες υποδομές, αλλά και εξετάζοντας τα σχέδια τις διαδικασίες που ακολουθούνται όσον αφορά την πυρασφάλεια και την πυρόσβεση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων επιβεβαίωσαν τις αρχικές πληροφορίες, που έκαναν λόγο για μεμονωμένο περιστατικό που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει το γενικότερο επίπεδο και τα υψηλότατα standards ασφαλείας και πυρασφαλείας με τα οποία λειτουργούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Είναι γνωστό ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει κάθε χρόνο την 1η Μαΐου και λήγει στις 31 Οκτωβρίου, με την προετοιμασία της να ξεκινάει πάντα ακριβώς μετά το πέρας της προηγούμενης. Έτσι λοιπόν την 1η Μαΐου κάθε έτους, οι Ένοπλες Δυνάμεις αφού έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία τους (εκπαίδευση ειδικών τμημάτων, δημιουργία ή συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, αποψιλώσεις, τήρηση διαδικασιών των σχεδίων και των μνημονίων κλπ) εισέρχονται στην αντιπυρική περίοδο με τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
Όπως λοιπόν μας μεταφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, διαπιστώθηκε το αυτονόητο και το οποίο αποτελεί κοινή πεποίθηση της Ελληνικής κοινής γνώμης, ότι δηλαδή η ασφάλεια των στρατοπέδων μας σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, και ότι το περιστατικό της Νέας Αγχιάλου αποτέλεσε την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αλλά και τις διαρροές του πορίσματος της ΕΔΕ, η αιτιολόγηση αυτού του συμβάντος είναι πολύ απλή και αφορά σε ένα μείγμα παραλείψεων, αμέλειας, αβλεψίας και κακής εκτίμησης της κατάστασης, από τους καθ’ ύλην αρμόδιους του στρατοπέδου της Νέας Αγχιάλου, προεξάρχοντος βέβαια του διοικητή της μονάδας, ο οποίος είναι ο απόλυτα και κατά το νόμο υπεύθυνος για ότι συμβαίνει σε αυτή. Χαρακτηριστική υπήρξε εξάλλου η παντελής απουσία ζωνών πυρασφαλείας, κυρίως στην Βόρεια πλευρά του Στρατοπέδου, αλλά και η γενικότερη αδράνεια στην αντιμετώπιση της πολύ επικίνδυνης κατάστασης πριν καν να πλησιάσει η φωτιά τις αποθήκες.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι βέβαια η υλοποίηση αυτών των αυτονόητων ενεργειών σε αντίστοιχη κατάσταση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ρόδο, όπου κυριολεκτικά η πυρκαγιά έφτασε σχεδόν έξω από τα στρατόπεδα, αλλά το προσωπικό και οι διοικήσεις των στρατοπέδων έδρασαν με αποφασιστικότητα εφαρμόζοντας πιστά τα σχέδια πυρασφαλείας και εκτελώντας όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες, δεν επέτρεψαν σε καμία περίπτωση να απειληθεί στρατιωτικό προσωπικό-υλικό και εγκαταστάσεις.
Πάντως με αφορμή το ατυχές αυτό συμβάν της Νέας Αγχιάλου, είναι ίσως ώρα να καμφθούν και κάποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης κοπής δέντρων εντός και εκτός των στρατοπέδων, όπως επίσης ενδεχομένως και η απαλλοτρίωση γης όπου και σε όση έκταση απαιτείται, γύρω από τα στρατόπεδα, ώστε επιτέλους να διανοιγούν όλες οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατόν να εκτελεστούν. Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η προστασία του πρασίνου είναι δεδομένα και νομοτελειακά υποχρεωτικά, αλλά όταν μιλάμε για την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων οι προτεραιότητες θα πρέπει να επανεξετάζονται, για να μην ξαναγίνουμε μάρτυρες εκρήξεων πυρομαχικών αλλά και άλλων δυσάρεστων καταστάσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου