Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Νομοσχέδιο - έκτρωμα για τους εργαζόμενους: Εργασιακή ζούγκλα και εγχειρίδιο καταστολής των εργατικών αγώνων


Ενισχύεται το αντεργατικό πλαίσιο που έχει τη σφραγίδα της σημερινής και όλων των κυβερνήσεων για την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των ομίλων.

Νέες μορφές ευέλικτης εργασίας αλλά και νέο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία προβλέπει το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει σε διαβούλευση η κυβέρνηση της ΝΔ. 

Το νομοσχέδιο εισάγει την πολλαπλή απασχόληση, τις συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών (zero hour contract) και κατά παραγγελία (on demand contract), αλλά και μετατρέπει ακόμα και σε ποινικό αδίκημα την περιφρούρηση της απεργίας.

Το νομοσχέδιο θα δοθεί στη διαβούλευση την ερχόμενη βδομάδα. 

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έως τώρα:

1. Το νομοσχέδιο ενσωματώνει την Οδηγία 2019/1152 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία υποτίθεται ότι «ρυθμίζει» τις ευέλικτες μορφές εργασίας που ήδη υπάρχουν. Πραγματικός στόχος, όμως, είναι να βάλει κοινούς κανόνες που αποτρέπουν τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» μεταξύ των επιχειρήσεων, που κατά κόρον και κατά το δοκούν αξιοποιούν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, πολλές φορές και σε συνδυασμό περισσότερων από μια.

Αλλωστε, το μόνο που κάνουν οι ρυθμίσεις, είναι να θέτουν ως μοναδικό προαπαιτούμενο για αυτές τις μορφές απασχόλησης την «έγκαιρη» ενημέρωση του εργαζόμενου από τον εργοδότη για τους όρους απασχόλησης (διάρκεια εργασίας, έναρξη και λήξη, τόπο εργασίας, αμοιβή και τρόπους αμοιβής κ.ά.).

Η Οδηγία προβλέπει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με ακαθόριστες μορφές απασχόλησης, όπως είναι οι συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών (zero hour contract) και κατά παραγγελία (on demand contract). Με τον τρόπο αυτό εισάγονται από την πίσω πόρτα και τέτοιες μορφές ευελιξίας στην ελληνική αντεργατική νομοθεσία.

Θυμίζουμε ότι οι συμβάσεις μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία είναι συμβάσεις χωρίς συγκεκριμένα ωράρια και αμοιβές, ενώ ο εργαζόμενος ενημερώνεται - στην καλύτερη περίπτωση - μόλις 24 ώρες νωρίτερα για το πού θα δουλέψει, πόσες ώρες και με ποια αμοιβή (βλέπε και σχετικό θέμα)! Ετσι, ο εργαζόμενος δεν ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, και άρα αν, πότε και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει, δεν μπορεί να οργανώνει τίποτα στη ζωή του.

2. Η Οδηγία προωθεί επίσης την πολλαπλή απασχόληση, σημειώνοντας ότι ένας εργοδότης δεν μπορεί «να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη». Μια διατύπωση που εμφανίζει τον εργαζόμενο να αποζητά από επιλογή και δεύτερη δουλειά, ενώ στην πραγματικότητα «σπρώχνεται» να δουλεύει ακατάσχετα και μέχρι πλήρους εξάντλησης, για να εξασφαλίσει τα στοιχειωδώς απαραίτητα για την επιβίωσή του...

Η διάταξη αυτή αποτελεί επιστέγασμα των δεκάδων μορφών ευελιξίας της εργασίας και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που κάνει «λάστιχο» τα όρια του εργάσιμου χρόνου και κατ' επέκταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

3. Το νομοσχέδιο - έκτρωμα έρχεται τέλος να συμπληρώσει τη νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του προηγούμενου υπουργού Χατζηδάκη ενάντια στην απεργία, αντιμετωπίζοντάς την ως έγκλημα και τους απεργούς ως εγκληματίες. Ορίζει συγκεκριμένα ότι όποιος συμμετέχει στην περιφρούρηση της απεργίας, εκτός από τις αστικές θα έχει και ποινικές ευθύνες και θα τιμωρείται τουλάχιστον με φυλάκιση 6 μηνών και με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ! Μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής τα όρια θα διπλασιάζονται!

Ειδικά γι' αυτό το θέμα, στην ανακοίνωσή της σχετικά με το νομοσχέδιο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν λέει κουβέντα, βάζοντας και με αυτόν τον τρόπο πλάτη στην παραπέρα ποινικοποίηση της απεργίας.

Κατά τα άλλα, υπερασπίζεται την κοινοτική Οδηγία και ενώ χαρακτηρίζει «ανήκουστα» τα περί 16 ωρών δουλειά τη μέρα, αποδέχεται σαν κάτι απόλυτα φυσιολογικό τις 13 ώρες δουλειάς, όπως προβλέπουν τα κιτάπια της ΕΕ και οι νομοθεσίες των κρατών - μελών, σημειώνοντας ότι «η υποχρεωτική ανάπαυση των εργαζομένων είναι υποχρεωτικά 11 ώρες στο 24ωρο, προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία»!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σαββατοκύριακο 12-13/8/23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom