Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Κρήτη: Οι καταγγελίες που οδήγησαν στη σύλληψη του αστυνομικού και οι απειλές

Στο μικροσκόπιο οι κλήσεις που έσβηνε επί πληρωμή

Στον ανακριτή οδηγείται σήμερα ο 53χρονος αστυνομικός από την Κρήτη ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα με καταγγελίες από τρεις πολίτες για απόπειρα εκβιασμού και χρηματισμού.

Ο άνδρας αυτός, διοικητής σε υπηρεσία της Αστυνομίας, συνελήφθη από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, ενώ η δικογραφία η οποία έχει σχηματιστεί σε βάρος του είναι βαρύτατη και αφορά κακουργηματικές κατηγορίες και συγκεκριμένα αυτές της παράβασης καθήκοντος και του χρηματισμού.

Συγκεκριμένα, στη δικογραφία υπάρχουν μέσα τουλάχιστον καταγγελίες από πολίτες, εκ’ των οποίων οι δύο αναφέρουν ότι εμφανίσθηκε σε πλειοδοτικούς διαγωνισμούς της δημοτικής αρχής προκειμένου ο ίδιος να εκδηλώσει ενδιαφέρον για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία ενοικίαζαν και απαιτούσε από τους πολίτες να του δώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να μην συμμετέχει ο ίδιος στον διαγωνισμό και να τον κατοχυρώσουν οι πολίτες.

Η δράση του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ ήταν γνωστή στους αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ από τον Μάιο μέσω έγγραφης καταγγελίας, ενώ λίγες ημέρες πριν από την σύλληψή του άγνωστος τηλεφώνησε και ανέφερε ότι ο Προϊστάμενος της Τροχαίας στην περιοχή των Χανίων συνεχίζει ανενόχλητος την εγκληματική του δράση. Ο αστυνομικός τελικά συνελήφθη όταν βρέθηκαν στην κατοχή του σχεδόν 8.000 ευρώ που είχε απαιτήσει από ιδιοκτήτη καντίνας ώστε να μην του κλείσει το κατάστημα. Κατά την σύλληψη του δεν δίστασε σύμφωνα με την δικογραφία των Εσωτερικών Υποθέσεων να απειλήσει τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τον ALPHA, ο αστυνομικός χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του συνδικαλιστή που είχε, έμπαινε σε όποιο γραφείο ήθελε, ακόμη και ανώτατων αξιωματικών και τους απειλούσε. Το ίδιο έκανε και μετά την σύλληψή του σε βάρος του εισαγγελέα, προχωρώντας σε βωμολοχίες και απρεπείς χειρονομίες. Στο Εσωτερικών Υποθέσεων θεωρούν πως κατάφερε να βγάλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, και στο πλαίσιο της έρευνας που συνεχίζεται θα ελέγξουν εξονυχιστικά τα αρχεία του, προκειμένου να δουν πόσες κλήσεις είχε σβήσει τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι άνθρωποι που έχουν καταθέσει για την υπόθεση καταγγέλλουν ότι έπαιρνε 300 έως 500 ευρώ για να σβήσει κλήσεις.

Εκτός από τον 53χρονο αστυνομικό, έχει συλληφθεί και ο 29χρονος γιός του, ο οποίος υπηρετεί ως ειδικός φρουρός στην περιοχή της Αττικής. Και οι δύο σήμερα οδηγούνται στον ανακριτή, ενώ παράλληλα σε βάρος τους εκτός από την ΕΔΕ έχει τεθεί και το μέτρο της διοικητικής διαθεσιμότητας.

Πώς έφτασαν στη σύλληψη του αστυνομικού στην Κρήτη – Η δικογραφία

Το enikos.gr παρουσίασε την δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποίησαν οι «αδιάφθοροι» εντοπίστηκαν τέσσερα θύματα του αξιωματικού. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που διατηρεί καντίνα, έναν πρώην δικηγόρο και μία ασφαλιστική πράκτορα. Στη δικογραφία περιγράφεται με λεπτομέρειες ο τρόπος δράσης του αστυνομικού Ν.Ξ., οι εκβιασμοί, οι απειλές, αλλά και το πώς τελικά οι συνάδελφοί του του πέρασαν χειροπέδες.

Οι καταγγελίες και η βαλίτσα με τα λεφτά

Όπως επισημαίνεται στη δικογραφία, το απόγευμα της 20ης Αυγούστου 2023, άγνωστος τηλεφώνησε στην ΕΛ.ΑΣ. και κατήγγειλε ότι ο αστυνομικός Ν.Ξ., ο οποίος υπηρετεί στα Χανιά, προβαίνει στον εκβιασμό καταστηματαρχών της περιοχής. Ως προς τον τρόπο δράσης του, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι κάθε χρόνο ο εν λόγω αστυνομικός εμφανίζεται στις δημοπρασίες του δήμου Χανίων και επιδεικνύοντας μία βαλίτσα με λεφτά, απαιτεί από τους συμμετέχοντες χρηματικά ποσά, ώστε να μην συμμετάσχουν εκείνοι στη διαδικασία της δημοπρασίας, που αφορά στην ενοικίασε αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στο μεταξύ, για τον συγκεκριμένο αστυνομικό είχε σταλεί και έγγραφη καταγγελία μέσω e-mail στις 16 Μαΐου 2023. Ο καταγγέλλων ανέφερε ότι ο Ν. Ξ. προβαίνει σε εκβιάσεις ατόμων που νοικιάζουν καντίνες, με τον τρόπο που αναφέρθηκε προηγουμένως. Σύμφωνα με την καταγγελία, είχε ήδη λάβει μεγάλο χρηματικό ποσό από ζευγάρι που λειτουργεί καντίνα στην περιοχή των Χανίων, ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, προβαίνει στον εκβιασμό και στη λήψη χρημάτων και από άλλα καταστήματα της περιοχής. Τέλος, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, ο αστυνομικός προέβαινε και στη διαγραφή τροχονομικών παραβάσεων, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως αξιωματικός της Τροχαίας, λαμβάνοντας για τον σκοπό αυτό χρηματικά ποσά.

«Από Δευτέρα ψάξε για δουλειά», «Θα σας την πάρω την καντίνα»

Στο πλαίσιο της έρευνας του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, εφαρμόστηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και καταγραφής της δραστηριότητας εκτός κατοικίας, με συσκευές ήχου και εικόνας, κατόπιν σχετικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Από τις επικοινωνίες που καταγράφηκαν προέκυψαν συνομιλίες που έχρηζαν περαιτέρω έρευνας και γι’ αυτόν τον λόγο κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη άμεσα στα Χανιά για τον εντοπισμό πιθανόν θυμάτων εκβίασης του αστυνομικού.

Στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκε ένα ζευγάρι, το οποίο διατηρεί καντίνα στους Αγίους Αποστόλους Χανίων. Το ζευγάρι είχε υποκύψει στις πιέσεις και στις απειλές του αστυνομικού ο οποίος, κατά τη διάρκεια σχετικής δημοπρασίας στον δήμο Χανίων τον Μάρτιο, φέρεται να τους είχε πει: «Από Δευτέρα ψάξε για δουλειά»«Θα σας την πάρω την καντίνα». Συγκεκριμένα, ο εν λόγω αστυνομικός φέρεται να εμφανίστηκε στη συγκεκριμένη δημοπρασία και να απαίτησε 30.000 ευρώ ετησίως, από το ζευγάρι προκειμένου να μην συμμετάσχει σε αυτή, όπως και έγινε, αναφέρεται στη δικογραφία.

Πριν οι αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων πλησιάσουν το ζευγάρι, είχαν ήδη καταβάλει στον αστυνομικό χρηματικό ποσό περίπου 16.620-16.670 ευρώ, ενώ υπολειπόταν το ποσό των 7.900 ευρώ, σύμφωνα με την αρχική απαίτησή του. Ο αστυνομικός εξακολουθούσε να απαιτεί αυτό το ποσό.

Τα προσημειωμένα χρήματα, η κατ’ οίκον έρευνα και οι νέες απειλές – «Δεν ξέρεις με ποιον τα έβαλες. Σου ετοιμάζω την κάσα»

Σε συνεργασία με τους «αδιάφθορους» η γυναίκα παρέλαβε το προσημειωμένο ποσό των 7.900 ευρώ, προκειμένου να το παραδώσει στον αστυνομικό το μεσημέρι της 27ης Αυγούστου 2023. Ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία τους, της υπέδειξε και το άφησε στο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού του. Μετά από λίγο, ο γιος του αστυνομικού, που είναι ειδικός φρουρός, παρέλαβε το ποσό και μπήκε στην πολυκατοικία.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μπήκαν στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας, όπου εντόπισαν πεταμένο τον λευκό φάκελο με το προσημειωμένο ποσό, δεξιά της εισόδου του σπιτιού του αστυνομικού. Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, οι αστυνομικοί πήγαν στο διαμέρισμα του συναδέλφου τους και αφού δήλωσαν την ιδιότητά τους, τον κάλεσαν να ανοίξει για να πραγματοποιηθεί νομότυπη έρευνα, παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής. Τελικά, ο Ν.Ξ. άνοιξε την πόρτα και αφού οι αστυνομικοί του έδειξαν τις ταυτότητές τους, εκείνος, σε έξαλλη κατάσταση, άρχισε να φωνάζει, να βρίζει και να απειλεί ότι θα μπλέξουν και δεν ξέρουν με ποιον τα έχουν βάλει, ενώ έφτασε στο σημείο να απωθήσει βίαια αξιωματικό λέγοντας του χαρακτηριστικά: «Θα έρθω στο σπίτι του μαλάκα και θα σε γ@μ@σ@ και εσένα και τα παιδιά σου. Δεν ξέρεις με ποιον τα έβαλες. Σου ετοιμάζω την κάσα».

Επίσης, απευθύνθηκε υποτιμητικά και στη δικαστική λειτουργό που ήταν παρούσα στην έρευνα, λέγοντας: «Άμα εσύ είσαι δικαστικός, εγώ είμαι…»επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα. Τελικά, η έρευνα πραγματοποιήθηκε. Στο εσωτερικό του σπιτιού του Ν.Ξ. βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 9.910 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο πρώην δικηγόρος

Στη συνέχεια, τα στελέχη του Εσωτερικών Υποθέσεων εντόπισαν έναν πρώην δικηγόρο, ο οποίος υποκύπτοντας στους εκβιασμούς του αστυνομικού, κατέληξε να του έχει δώσει χρηματικό ποσό άνω των 120.000 ευρώ. Όλα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2020, όταν λόγω επαγγελματικού προβλήματος που είχε προκύψει για τον πρώην δικηγόρο, ο ίδιος φοβούμενος για την σωματική του ακεραιότητα, απευθύνθηκε στον Ν.Ξ., προκειμένου να τον βοηθήσει ως αστυνομικός.

Όπως επισημαίνεται στη δικογραφία, εκείνος αρχικά έδειξε ενδιαφέρον και τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα έχει πλέον κανένα πρόβλημα. Λίγο αργότερα, εκμεταλλευόμενος τον ψυχολογικά αδύναμο χαρακτήρα του, άρχισε να του απαιτεί χρήματαβρίζοντας και απειλώντας τον, προκειμένου δήθεν να του εξασφαλίζει την προστασία του. Εκβιαστικά, αναφέρεται, ο Ν.Ξ. λάμβανε από τον πρώην δικηγόρο χρηματικά ποσά έως 25.000 ευρώ κάθε φορά, οδηγώντας τον τόσο στην οικονομική όσο και στην ψυχολογική του κατάρρευση και στην αδυναμία να ασκήσει το επάγγελμά του, όπως κατέθεσε ο ίδιος.

Η ασφαλιστική πράκτορας

Τέλος, από την έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων, εντοπίστηκε και μία ασφαλιστική πράκτορας, η οποία διέθετε ένα διαμέρισμα στην παλαιά πόλη των Χανίων, το οποίο εκμεταλλευόταν οικονομικά, ώσπου εκδηλώθηκε σε αυτό πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να χρήζει επισκευής. Τότε, ο Ν.Ξ. θέλοντας να εκμεταλλευτεί την εν λόγω συγκυρία και να αγοράσει το ακίνητο στην μισή τιμή της αξίας του, κατάφερε με κάθε δυνατό τρόπο να καθυστερήσει μέχρι και σήμερα την επισκευή του, με συνεχείς καταγγελίες περί δήθεν παράνομων οικοδομικών εργασιών και απειλές περί σύλληψης των παρευρισκόμενων εργαζομένων, λόγω της ιδιότητάς του, ως αστυνομικός. Οι καθυστερήσεις αυτές, επέφεραν στην ασφαλιστική πράκτορα οικονομική εξαθλίωση, ενώ δεν κατέστη εφικτή η αποκατάσταση των προκληθεισών υλικών ζημιών και η περαιτέρω εκμετάλλευσή του.

Οι τροχονομικές παραβάσεις

Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι ο Ν.Ξ. ως διοικητής σταθμούς τροχαίας προέβη σε μία τουλάχιστον περίπτωση κακουργηματικής δωροληψίας για πράξη που αντίκεται στα καθήκοντά του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κατάθεση ιδιώτη, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου και ενώ του είχε βεβαιωθεί τροχονομική παράβαση σε φορτηγό όχημα ιδιοκτησίας του, χρηματικού προστίμου 700 ευρώ και αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας, τον επισκέφτηκε στο γραφείο του, όπου ο Ν.Ξ. απαίτησε το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ, προκειμένου να «μειώσει» το πρόστιμο, όπως του είπε και να του επιστραφούν τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος. Ο ιδιώτης, αφού παρέδωσε το συγκεκριμένο ποσό, παρέλαβε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματός του, χωρίς, ωστόσο, μέχρι τώρα να έχει εντοπιστεί το στέλεχος της εν λόγω παράβασης. Η έρευνα στο αρχείο τροχονομικών παραβάσεων της συγκεκριμένης υπηρεσίας όπου εργαζόταν ο Ν.Ξ. συνεχίζεται.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom