Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

ΗΠΑ: Ο τυφώνας «Ιdalia» πλήττει τις δυτικές ακτές της Φλόριντα - Σε συναγερμό οι αρχές (βίντεο)


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται οι αρχές της Φλόριντα καθώς ο τυφώνας Ιdalia (Iντάλια) άρχισε να πλήττει τις δυτικές ακτές της αμερικανικής πολιτείας.

Ισχυροί άνεμοι που κινούνται με ταχύτητα 201 χιλιομέτρων την ώρα , καταρρακτώδεις βροχές και τεράστια κύματα αναμένεται να πλήξουν εκτός από την Φλόριντα και τις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ τις επόμενες ώρες, με τον τυφώνα Ιντάλια (Idalia) να ενισχύεται στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας «Σαφίρ- Σίμπσον».

Μέχρι χθες το βράδυ είχε εκδοθεί εντολή εκκένωσης σε τουλάχιστον 28 από τις 67 κομητείες της Φλόριντα. Ήδη 169 χιλιάδες άνθρωποι έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι εξαιτίας του τυφώνα, όπως αναφέρει το BBC

Προειδοποιήσεις για τυφώνα και καταιγίδες έχουν εκδοθεί όχι μόνο στη Φλόριντα, αλλά και στις γειτονικές πολιτείες Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα. Και οι τρεις πολιτείες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Κατά το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα, στη νοτιοανατολική Τζόρτζια και ανατολικές περιοχές της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας ενδέχεται να σημειωθούν 10 με 20 εκατοστά βροχής ως αύριο Πέμπτη, ενώ σε κάποιες περιοχές είναι πιθανό το ύψος βροχής να φτάσει έως και τα 30 εκατοστά.

Αξιωματούχοι τόνισαν ότι το πιο επικίνδυνο φαινόμενο που θα συνοδεύει τον τυφώνα είναι τα τεράστια κύματα, τα οποία εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν πλημμύρες στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Σχετικές προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί σε πολλές παράκτιες περιοχές, καθώς αναμένεται ότι α κύματα θα φτάσουν τα 3,7 με 4,9 μέτρα ύψος.

Στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι «σε συνεχή επικοινωνία» με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις για τις προετοιμασίες για τον τυφώνα. Παράλληλα ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την αποδέσμευση ομοσπονδιακής βοήθειας ενώ σύμφωνα με το CNN, τις επόμενες ώρες θα προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το BBC, περίπου 5.500 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν κινητοποιηθεί στη Φλόριντα όπως και 30.000 με 40.000 εργαζόμενοι σε εταιρείες παροχής ηλεκτρικού. Οι αρχές έχουν επίσης αποθηκεύσει περίπου 4 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στον ανεφοδιασμό. Από χθες έχει κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο της Τάμπα, ενώ περισσότερες από 40 σχολικές περιφέρειες στη Φλόριντα έχουν αναστείλει τα μαθήματα για σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom