Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

12η μέρα μάχης με τις φλόγες στον Έβρο - Συνεχίζεται η τεράστια οικολογική καταστροφή


Για 12η μέρα συνεχίζεται η κολοσσιαία οικολογική καταστροφή στον Έβρο, όπου η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Στη φωτιά του Έβρου, επιχειρούν στη Λευκίμμη, τη Λεπτοκαρυά και τις Τρεις Βρύσες, συνολικά 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στη “μάχη” με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς ρίχτηκε και τo ειδικό πυροσβεστικό όχημα jumbo track multi ένα -μεταποιημένο από Έλληνα ιδιώτη- στρατιωτικό άρμα Λέοπαρντ, το οποίο μεταφέρει 10 άτομα και ρίχνει τόνους νερού σε απόσταση έως και 80 μέτρων, ενώ με την τεράστια λεπίδα που έχει μπροστά ανοίγει δρόμο ανάμεσα στα δέντρα του δάσους.

Το απόγευμα της Τρίτης (29.08.2023) ήχησε ξανά το 112 για τους κατοίκους της Κοτρωνιάς, οι οποίοι εγκατέλειψαν προς Γιαννούλη.


Η επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή από τις φωτιές

Η επόμενη μέρα για τις περιοχές που έγιναν στάχτη από τις φωτιές και ο σχεδιασμός για την πρόληψη και την προστασία των δασών, βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναδασωτέες κηρύσσονται άμεσα οι περιοχές του Έβρου και της Πάρνηθας, ενώ ειδική φροντίδα προβλέπεται για την άγρια πανίδα αυτών των περιοχών, με ζωοτροφές και νερό για τα ζώα που επιβίωσαν.

Άμεσα ξεκινούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, με προτεραιότητα να δίνεται και στον καθαρισμό των ρεμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με ευθύνη των Περιφερειών.

Η κυβέρνηση προχωρά στην αγορά UAV Drones (τέσσερις διαφορετικοί τύποι) για εναέρια επιτήρηση, η παράδοση των οποίων θα αρχίσει από το 2024. Ειδικότερα, 4 drones «σταθερής πτέρυγας», 17 drones προσδεδεμένα σε οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, 80 drones ειδικών αναγκών και 13 drones επί Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων (ΚΕΚ).

Επιπλέον, θα τοποθετηθούν θερμικές κάμερες στα δάση, θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα Αnti Nero 3, το οποίο περιλαμβάνει κονδύλια για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και θα δημιουργηθεί πλατφόρμα ελέγχου τοπικής αυτοδιοίκησης.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom