Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Άνδρο: Τέσσερα μέτωπα στο νησί - Δύσκολη η κατάσταση στο Βιτάλι


Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στην Άνδρο έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να μην φτάσουν οι φλόγες στα σπίτια.

Η μάχη αυτή συνεχίζεται, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς στην Άνδρο είναι τέσσερα, εκ των οποίων τα τρία καίνε στο Βιτάλι, όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. 

“Η φωτιά περιορίστηκε μόνο σε υλικές ζημιές. Ευτυχώς, δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής…”, δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λοτσάρης, στο OPEN. “Αναμένουμε να επιχειρήσουν τα εναέρια και να μπορέσουμε να μαζέψουμε το μέτωπο”, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή και έτσι έχει αρχίσει ο κόσμος να επιστρέφει στα σπίτια του στα χωριά που εκκενώθηκαν.

Ο κ Λοτσάρης επισήμανε επίσης πως από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έχουν καεί πολλές κολώνες. Μάλιστα το χωριό του Βιταλίου δεν έχει ρεύμα.

H δασική πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε χθες, Σάββατο (26.08.2023) από κεραυνό στο Βιτάλι και πήρε γρήγορα διαστάσεις και στις 14:15 σήμανε συναγερμός για εκκένωση του οικισμού Γίδες με μήνυμα που εστάλη από το 112.

Το μέτωπο προς Άνω Γαύριο τελικά κρατήθηκε από τις ενισχυμένες επίγειες δυνάμεις που έφτασαν στην κορυφογραμμή και κατάφεραν να σπάσουν την πύρινη λαίλαπα σε μικρότερα κομμάτια.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί ενισχύθηκαν και με 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με 3 οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής που έφτασαν ακτοπλοϊκώς από τη Ραφήνα το απόγευμα του Σαββάτου. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κάηκε υδροφόρα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα enandro.gr, το μεσημέρι του Σαββάτου στην τοποθεσία «Αγία Μαρίνα» κοντά στο μέτωπο που είχε ξεσπάσει στο Βιτάλι η φωτιά εγκλώβισε την υδροφόρα του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και ο οδηγός αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει μέσα από τις φλόγες που είχαν κυκλώσει το σημείο. Αποτέλεσμα ήταν η υδροφόρα να καεί.


Με πληροφορίες από cyclades24.gr

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom