Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Επικοινωνιακό «μασάζ» από Γεωργιάδη για το νομοσχέδιο που καταργεί το πενθήμερο (βίντεο)


Το μαύρο - άσπρο επιχειρεί να κάνει ο Άδωνης Γεωργιάδης για νομοσχέδιο, που θεσπίζει το 6ήμερο, 13ωρη εργασία σε δύο εργοδότες και νέες μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης.

Εκστρατεία επικοινωνιακού χαρακτήρα ξεκίνησε από φιλικά στην κυβέρνηση Μέσα ο υπουργός Εργασίας για να υπεραμυνθεί του νομοσχεδίου, που τέθηκε προχθές σε διαβούλευση και καταργεί το πενθήμερο, προβλέπει εργασία σε δύο εργοδότες με συνολική διάρκεια απασχόλησης έως 13 ώρες και νέες μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης, όπως η σύμβαση κατά παραγγελία, ενώ προστατεύει και τους απεργοσπάστες.
 
Σε σημερινή συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άδωνης Γεωργιάδης επιχείρησε να κάνει το μαύρο - άσπρο πως το σχέδιο νόμου είναι... «φιλεργατικό, φέρνει πραγματικές τομές και αντιμετωπίζει χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας». 

«Επιβεβαιώνει τις αρχικές μας δεσμεύσεις να πετύχουμε τον εξής διπλό στόχο: από τη μία την αύξηση της απασχόλησης και των δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας και από την άλλη την εφαρμογή νέων προστατευτικών κανόνων για τους εργαζόμενους, που αφορούν τόσο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας όσο και την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία» πρόσθεσε και συνέστησε τους εργαζόμενους να διαβάσουν πρώτα το ν/σ.
 
«Το νομοσχέδιο στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» επέμεινε μιλώντας και στον ΣΚΑΪ, αν και όσα είπε στη συνέχεια σχετικά με τη θεσμοποίηση ντε φάκτο καταστάσεων στις εργασιακές σχέσεις μάλλον δεν πείθουν.

Αναφορικά με την κορωνίδα των νέων ρυθμίσεων, αυτή της θεσμοποίησης της 6ήμερης απασχόλησης, ισχυρίστηκε εκ νέου πως θα μπορεί να υφίσταται μόνο για τη βιομηχανία, ώστε να αντιμετωπιστούν πρακτικά προβλήματα λειτουργίας που δημιουργούν το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας.

Επανέλαβε ότι το σχέδιο νόμου «βάζει τα προβλήματα σε μία τάξη για να κερδίζει το κράτος, ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, η επιχείρηση και ο εργαζόμενος», με την προσδοκία για «σημαντική αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της σημερινή ανασφάλιστης εργασίας σταδιακά θα μετακινηθεί στην άσπρη εργασία».

Όμως, πρόσθεσε τα εξής: «Η επιχείρηση είναι εκτεθειμένη στον έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας να φάει τεράστια πρόστιμα. Δεύτερον, αναγκάζεται να πληρώνει μαύρα λεφτά άρα να έχει δαπάνη, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει, κι άρα αυξημένη φορολογία. Επειδή δεν μπορεί να την αντέξει, δεν κόβει αποδείξεις για να πληρώνει την "μαύρη" εργασία. Άρα κάνει και φοροδιαφυγή».

«Είμαστε εδώ για να θεραπεύσουμε κάθε ανησυχία», «δεν είμαστε εδώ για να αδικήσουμε τους εργαζόμενους. Όλη η σχετική συζήτηση είναι απολύτως ψευδής. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τις σχέσεις εργασίες διάφανες, στέρεες, καθαρές» υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά το επιπλέον 5ωρο εργασίας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η ανταπόδοση σε ασφαλιστικό επίπεδο είτε θα προσμετράται στο συντάξιμο χρόνο είτε θα δίνει έκπτωση στις εισφορές. 

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός εμφανίστηκε διαλλακτικός λέγοντας πως το νομοσχέδιο «δεν είναι γραμμένο σε πέτρα». «Οι προθέσεις μας είναι εξαιρετικά αγαθές» υπογράμμισε αλλά στην αμέσως προηγούμενη φράση είπε ότι «αν έχει γίνει λάθος θα διορθωθεί» πριν ή και... μετά την ψήφιση από τη Βουλή.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom