Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Κανένας συμβιβασμός με τη σύγχρονη σκλαβιά - Διαδήλωση την Παρασκευή στο υπ. Εργασίας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο


Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη, στη 12 το μεσημέρι, διοργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που γιγαντώνει την «ευελιξία» και επιφέρει νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι συνδικαλιστικοί φορείς θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στις αντεργατικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, καλεί να οργανωθεί η συζήτηση στα συνδικάτα και τις συνελεύσεις των εργαζομένων, να κλιμακωθεί η απάντηση στους χώρους δουλειάς και τις πόλεις όλης της χώρας, να δώσουν οι εργαζόμενοι «μαχητική, αγωνιστική απάντηση ενάντια στο νομοσχέδιο – όλεθρο που δυναμώνει την ομηρία και τη σύγχρονη σκλαβιά!».

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι το νομοσχέδιο συμπληρώνει τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με στόχο την πλήρη κατάργηση του 8ωρου – 5ήμερου – 40ωρου. 

Η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, 78 τη βδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη. Με δεδομένο μάλιστα ότι με τον νόμο Χατζηδάκη το διάλειμμα δεν περιλαμβάνεται στο ωράριο εργασίας, η πρόβλεψη για 13 ώρες δουλειάς σημαίνει και την ουσιαστική κατάργησή του, ενώ στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στην ώρα που θα μεσολαβεί για τον εργαζόμενο που θα πηγαίνει από τη μια δουλειά στην άλλη, άρα ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εξάντληση.

Επόμενη αντιδραστική ρύθμιση είναι η προώθηση νέων «ευέλικτων» μορφών εργασίας, όπως οι συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία.

Ακόμα τορπιλίζεται η πενθήμερη εργασία όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 μέρες τη βδομάδα με το σύστημα των βαρδιών.

Και για να πατήσει πιο γερά στα ποδάρια της η σύγχρονη σκλαβιά απαιτείται σιγή νεκροταφείου. Το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες να εισέλθουν στον χώρο δουλειάς.

«Σύγχρονο δικαίωμα είναι να μπορεί κάθε εργαζόμενος να ζει με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και τον μισθό του», σημειώνει το ΠΑΜΕ, «να απολαμβάνουν ο ίδιος και η οικογένειά του ό,τι μπορεί να τους προσφέρει η άνοδος της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας αλλά τους το στερούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος τους. Καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής σκλαβιάς. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε επιφυλακή για να δοθεί άμεση, αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο που περνάει αλυσίδες στη ζωή μας, για να εμποδίσουμε την κατάθεσή του στη Βουλή.

Για να φέρουμε στο προσκήνιο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα. Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, με κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας. Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων. Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς».

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom