Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Νέες εκκενώσεις σε Έβρο και Ροδόπη, εκτός ελέγχου η πύρινη λαίλαπα (βίντεο)


Για ακόμα μία φορά οι κάτοικοι σε Λευκίμμη και Κασσιτερά κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι πυρκαγιές στην περιοχή παραμένουν ανεξέλεγκτες.

Απελπιστική παραμένει για ένατη μέρα η κατάσταση από την φονική λαίλαπα στον Έβρο, όπου μέσα στην εβδομάδα βρέθηκαν απανθρακωμένοι 20 μετανάστες και συνεχίζει να μαίνεται το ενεργότερο μέτωπο στη χώρα.

Πυροσβέστες και εθελοντές εξακολουθούν να δίνουν «μάχη» στην περιοχής της Λευκίμμης, όπου επιχειρούν επίσης δύο καναντέρ, ενώ δύο φορτωτές του δήμου Σουφλίου επεκτείνουν την αντιπυρική ζώνη.

Για ακόμα μία φορά τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν προς Τυχερό. Μήνυμα από το «112» έλαβαν και οι κάτοικοι στα Κασσιτερά Ροδόπης καλούμενοι να κατευθυνθούν προς Σάπες.  

Η πυρκαγιά στην περιοχή Λεπτοκαρυάς - Αισύμης, που τη νύχτα απείλησε το χωριό της Αισύμης, καίει με κατεύθυνση προς το γειτονικό νομό Ροδόπης, όπου γίνεται μία προσπάθεια να μη φτάσει εκεί.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μέτωπο στην περιοχή της Δαδιάς κινείται προς τον Κοτρωνιά με τις δυνάμεις να προσπαθούν να το περιορίσουν για να μην διασχίσει έναν οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση. 

Βίντεο από τη νέα εκκένωση της Λευκίμμης

Το μέτωπο της φωτιάς σε Δαδιά και Λευκίμη, από Προβατώνα

Μετά τις εκκλήσεις πολιτών και φορέων για ενίσχυση των δυνάμεων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναγκάστηκε να υποσχεθεί από την Αλεξανδρούπολη ότι... θα ενισχυθούν «περαιτέρω» με επίγειες και εναέριες δυνάμεις, «παρότι είναι εδώ πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος και των εναέριων».

«Πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο. Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά» δήλωσε νωρίτερα (ΕΡΤ) ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Ο ίδιος τόνισε πως στάχτη έχουν γίνει ήδη περισσότερα τα 750.000 στρέμματα και πως από αύριο «αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν».

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom